Ankieta

joł?

Ambitny temat!
6 (26.1%)
Ty antychryście!
8 (34.8%)
Nie ma opcji o misiowych pompkach?
6 (26.1%)
Moderatorzy podziwiajcie najwspanialszego forumowicza
3 (13%)

Głosów w sumie: 17

Głosowanie skończone: Sierpnia 15, 2005, 00:32:58 am

Autor Wątek: Chrześcijaństwo-fanatyzm?  (Przeczytany 21968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shadowek

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 0
Chrześcijaństwo-fanatyzm?
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:42:41 pm »
Cytat: "walker_san"
Cytat: "Shadowek"
Spokojnie Walker bo przyjdzie Morpheus, powie że jesteśmy wybrańcami i da nam tabletki  8)

zaden matrix, pomyslcie troche, wolna wola, dla mnie takiego czegos nie ma, nasze zycie i jego przebieg ma tylko jeden tor, nie wrocisz sie i nie zmienisz nic....

Oczywiście że zmienisz, możesz naprzykład usunąć tego posta którego napisałeś 5 minut temu co całkowicie zmieni bieg wydarzeń na GO (na świecie?)  8)
Możesz kontrolować MOC !!

:twisted:

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:42:53 pm »
Cytat: "dcf"

Więc po co żyć?

a co jak juz zyje to zyje, przeciez se w leb nie strzele........

dcf

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:43:53 pm »
Nie napisałem "dlaczego" żyjesz ,tylko po co

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:44:02 pm »
Cytat: "walker_san"
Spokojnie Walker bo przyjdzie Morpheus, powie że jesteśmy wybrańcami i da nam tabletki  8)

zaden matrix, pomyslcie troche, wolna wola, dla mnie takiego czegos nie ma, nasze zycie i jego przebieg ma tylko jeden tor, nie wrocisz sie i nie zmienisz nic....

Oczywiście że zmienisz, możesz naprzykład usunąć tego posta którego napisałeś 5 minut temu co całkowicie zmieni bieg wydarzeń na GO (na świecie?)  8)

widze ze nie rozumiesz o co chodzi, jak bym usunal tego posta to by nic nie zmienilo bo tak by mialo byc

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:45:04 pm »
Zmieniłoby , bo np by Ci napisał Lewik że możesz dostać ostrzeżenie za usuwanie wcześniejszych postów, a jeśli byś go nie usunął to by nie napisał, a tak na serio to nierozumiem życia  8)

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:46:48 pm »
Nie napisałem "dlaczego" żyjesz ,tylko po co

a po co zyja zwierzeta????cel w zyciu jest jeden znalezc partnera rozmnozyc sie i kontynuowac rase.....wiem ze my to nie zwierzeta( czy aby na pewno??), ale robimy przeciez dokladnie to samo co kazdy inny ssak.....a jezeli chodzi po co........dlatego wlasnie niektorzy musza wierzyc w Boga bo inaczej by stracili sens zycia, ale ja zyje po to zeby znalezc odpowiednia osobe i przezyc z nia cale zycie....

kingboo

• Proletariusz
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:46:49 pm »
Zmieniłoby , bo np by Ci napisał Lewik że możesz dostać ostrzeżenie za usuwanie wcześniejszych postów, a jeśli byś go nie usunął to by nie napisał, a tak na serio to nierozumiem życia  8)

Chodzi o to, że co byś nie zrobił i tak było ci to pisane.

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:47:45 pm »
Cytat: "kingboo"
Chodzi o to, że co byś nie zrobił i tak było ci to pisane.

wlasnie przynajmniej ktos rozumie moje wypociny hehe

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:47:50 pm »
Dobra ten temat jest za skomplikowany dla mnie  :lol:

doktor Robotnik

• Towarzysz
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 15, 2005, 12:56:45 pm »
ja wierze w boga ,  ale mój bóg nie jest bynajmniej starszym dziadziuniem co to intersuje się aborcją , eutanazją i innymi rzeczami.

jest to jakaś siła , zupełnie dla nas nie zrozumiała.

a najgorszą rzeczą jest katolicki kler, ci chłopacy w sukienkach potrafią się urządzić , mercedesiki,  co lepsza ziemia , posesje.  Jestem ciekaw w co oni wierzą.

Spiderman

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 15, 2005, 13:13:45 pm »
Nie rozumiem. Co wam przeszkadza w Kościele? Wiadomo, ciężko jest myśleć co jest prawdziwe, a co nie w bibli. Pamiętajcie że Stary Testament polega głównie na symbolice. Nad biblią można rozważać w nieskończoność. Ale ludzie są z natury ciekawscy. Chcą odkryć kiedy był wielki potop, wiedzieć więcej o Jezusie. A wyobrażaliście sobie kiedyś co by było gdyby na świecie nie było żadnych religii? Byłby chaos! Ludzie byliby zbyt wolni i robiliby co by chcieli. Bo kto im zabroni? Nikt. Na świecie jest wiele religii, ale w Europie zawsze dominowało chrześciaństwo. Ale nieważne jaka jest religia, tylko co ona głosi. Na "Pasje" Mela Gibsona chodzili nawet buddyści. Bo film oprócz tego że mówił o Jezusie, głównie miał pokazać cierpienie człowieka. A jaka była by dzisiaj Polska bez Kościoła? Bez słów "Nie lękajcie się." czy "Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi!"? Nawet nie chcę o tym myśleć. Jasne. Kiedyś to wszystko było inne w średniowieczu. Ale my żyjemy teraz! Kościół się zmienił. Jan Paweł II przeprosil za wszystkie dawne błędy Kościoła. I skoro Kościół jest zły, to co jest dobre?

Kiedyś ktoś próbował wyjaśnić czy warto wierzyć w Boga czy nie. Załóżmy że Boga nie ma. Wierząc, nic nie zyskujemy. Nie wierząc, nic nie tracimy. Załóżmy że Bóg istnieje. Wierząc, zyskujemy zbawienie. Nie wierząc, jesteśmy potępieni. Więc chyba lepiej jest wierzyć, co nie?

Czemu snajper z "Szeregowca Rayana" się modlił podczas zabijania? Bo wątpię że to był jakiś Rambo. Może miał się śmiać? Ja na przykład nie chciałbym być na wojnie zmuszony do zabijania.

Niepraktykujący wierzący? Są tacy ludzie. Wierzcie mi.

I w ogóle chrześcianstwo uważam za religię najwygodniejszą. Bo mamy pewną swobodę. Możemy wierzyć lub nie. Mineły czasy gdy niewierzący byli paleni na stosie.

"Najpierw spać, później kościół". Normalnie ze śmiechu musieli mnie reanimować. To że nie wierzycie, nie znaczy że macie przeklinać na Kościół. Bo to nie jest żadna sekta robiąca wodę z mózgu. Nie każe nam przynosić żadnych zegarków czy innych.

Podsumowanie. Ja wierzę w Boga i jestem z tego dumny. Mówcie co chcecie, ale nie przesadzajcie, by nie palnąć coś głupiego. To że jakiś ksiądz czasem nie jest zbyt religijny, to nie znaczy że wszyscy są tacy. Życie w celibacie wcale takie łatwe nie jest. Pozdrawiam wzystkich wierzących. Szeżcie dobre słowo :wink: . Pozdrawiam również nie wierzących. By nie myśleli że darzę ich wrogością :wink: .

PS. Dzisiaj jest 15 sierpnia-Wniebowzięcie Najświętszej Maryii Panny. dcf, musialeś dzisiaj to zakładać? Zapomniałeś, czy chciałeś pokazać że cię to nie obchodzi :wink: ?

Player01

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 15, 2005, 13:17:37 pm »
Dlatego napisalem, najpierw spac, pozniej kosciol, musialem prowadzic babcie na msze :wink: . Jestem uczynnym katolikiem.

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 15, 2005, 13:46:34 pm »
Cytat: "Spiderman"
Kiedyś ktoś próbował wyjaśnić czy warto wierzyć w Boga czy nie. Załóżmy że Boga nie ma. Wierząc, nic nie zyskujemy. Nie wierząc, nic nie tracimy. Załóżmy że Bóg istnieje. Wierząc, zyskujemy zbawienie. Nie wierząc, jesteśmy potępieni. Więc chyba lepiej jest wierzyć, co nie?

Niestety "zakład Pascala" ma paskudny błąd w założeniach. Otóż zakłada istnienie jednego boga. A jeśliby chociaż było ich dwóch, przy czym ten drugi nie lubił wyznawców tego pierwszego (i z pasją szykował im wspaniałe miejsca w piekle), a ten pierwszy miał ich gdzieś, to...

No taka jazda, a nie inna... Jakkolwiek zachęcam do nie-generalizowania.

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 15, 2005, 14:22:26 pm »
Temat jest wielcie ciekawy, dlatego kolejne offtopy bede kasowal zeby nie rozmywac.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

Spike

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 15, 2005, 14:23:42 pm »
A wyobrażaliście sobie kiedyś co by było gdyby na świecie nie było żadnych religii? Byłby chaos! Ludzie byliby zbyt wolni i robiliby co by chcieli. Bo kto im zabroni?. Chlopie wiesz co to woogle prawo??? to nie kosciol ustala zasady tylko panstwo. W Niemczech jest 70% atesitow i jakos ten kraj jest miodem plynacym. A Polska haha chlopie spojrz na Polske korupcja wszedzie w polityce w sporcie same uklady  znajomosci itd taka ci sie Polska podoba ja takiej polsce dziekuje juz wole ateistyczne niemcy. Widac polacy biora sobie nauki papieza do serca

Duch

• Towarzysz
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 15, 2005, 14:30:00 pm »
zobacz co jest w Irlandii 90% to wierzacy,a Irlandia to obecnie najszybciej rozwijajacy sie kraj w Europie.Polacy sa BARDZO wierzacy,ale najczesciej na pokaz :( cytuja Stary Testament,ale za nic nie stosuja sie do jego "madrosci"

Castor

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 15, 2005, 14:37:55 pm »
Cytat: "Spike"
A wyobrażaliście sobie kiedyś co by było gdyby na świecie nie było żadnych religii? Byłby chaos! Ludzie byliby zbyt wolni i robiliby co by chcieli. Bo kto im zabroni?. Chlopie wiesz co to woogle prawo??? to nie kosciol ustala zasady tylko panstwo. W Niemczech jest 70% atesitow i jakos ten kraj jest miodem plynacym. A Polska haha chlopie spojrz na Polske korupcja wszedzie w polityce w sporcie same uklady  znajomosci itd taka ci sie Polska podoba ja takiej polsce dziekuje juz wole ateistyczne niemcy. Widac polacy biora sobie nauki papieza do serca

<<< To jak się powodzi danemu panstwu . . . to napewno nie jest wyznacznikiem czy mam wierzyc czy nie (i też napewno nie oznacza to, że jeśli panstwu powodzi się lepiej to i religię mają lepszą)>>> tu w grę wchodzi równiez mentalność ludzi oraz prawo . . .

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 15, 2005, 14:53:50 pm »
Oj widze, ze za dlugie posta napisalem i wiekszosci nie chce sie czytac.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:09:08 pm »
Fajny temat.

Fanatyzm w każdej religii jest negatywny- tak długo jak ktoś stosuje się do zasady "żyj i daj żyć innym", to jest ok. I niech ludzie wierzą wtedy w co tylko chcą- Boga, Budde czy kogokolwiek innego, jeśli im to pomaga.
Jednak jeśli ktoś używa religii i interpretuje zapiski na swój sposób (np. dzisiaj radykalni muzłumanowie- przypomina mi się "Animal Farm" Orwell'a), to nie ma zmiłuj się- czy to katolik, czy ktokowliek inny.

Ja osobiście jestem katolikiem- wierzę, choć w kościele nie bywam (no- 2 razy do roku, na święta bo wypada). Dlaczego? Siła wiary nie zależy od tego ile godz spędzasz w kościele, czy ile dałeś na tacę... No i nie mam ochoty słuchac kazań, gdzie ksiądz wszystko kwituje stwierdzeniem "zagłosujcie na LPR w przyszłych wyborach, a Bóg wam to wynagrodzi". Pranie mózgu. Dziękuję, nie korzystam.

soolars

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:10:24 pm »
Zawsze jest tak, że to co jest teraz na zachodzie przychodzi do nas po 10 latach. Tak samo będzie z religią. Będzie coraz więcej ateistów w naszych kraju a kościoły będę pełnić rolę dyskotek tak jak jest to teraz w czechach gdzie można kupić "nie rentowny" kościół.
 We Francji w niedziele jest tylko jedna msza świetna dzienne a resztce godzin (całą dobę) kościoła pozostaje otwarty dla zwiedzających. Niemal każdy kościół można wynająć. Do czego zmierzam?
Widząc te "cywilizowane" kraje zdaje sobie sprawę że im kościół nie jest potrzebny. Żyją dobrze mają kase - im Bóg nie jest potrzebny do szczęścia. Podczas gdy w Polsce statystyki ludzi chodzących do kościoła uzależnienie są od sytuacji gospodarczej kraju np im większe bezrobocie tym więcej ludzi w kościołach, w czasach mniejszego było ich o znacznie mniej. Tak samo jest w Rosji czy na Ukrainie. Generalnie im większa bieda tym ludzie bardziej szukają ratunku w Bogu.... żałosne ale prawdziwe

Ako

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:15:30 pm »

Więc po co żyć?

Co za głupie pytanie, zeby grac na konsoli, zeby sobie popic, pobawic się, czerpac z zycia to co najlepsze, ograc dcfa w różne gierki na konsolach, ale i przezywac bardzo ciezkie chwile w zyciu. Jak ktos jest głupi i mysli ze nie ma po co zyc to sobie da kulke w łep...

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

joshimitsu

• Towarzysz
Re: Chrześcijaństwo-fanatyzm?
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:23:39 pm »
Tak ostatnio się zastnawiałem nad tym...
CZy Chrześcijaństwo nie wydaje wam się fanatystyczne?

Nie.
Dlaczego jest to religia stojąca nad innymi?
To już zależy od punktu widzenia, a raczej od religii którą ktośtam wyznaje. Dla Muzułmanów religią stojącą nad innymi jest Islam, dla mnie Katolika jest to Chrześcijaństwa, dla pana Jankiela z Izraela może to być Judaizim i tak w koło Macieju.
Dlaczego dla pr
zykładu księża wyjeżdżają do Afryki ,by "nawracać"?
Nie słyszałem, ażeby tam nawracano na Chrześcijaństwo. A tak w ogóle dlaczego żaden przeciwnik wiary Chrystusowej nie zauważy w tym przypadku jednego?? Mianowicie tego, że duchowieństwo pomaga tam ludziom żyjącym w głodzie i nędzy. Dlaczego nikt nie zauważa działalności Caritasu który ładuje ostatnie swoje grosze w pomoc ludziom z Afryki nie żadko ryzykując przy tym życiem ( wiecie, tam są straszne choróbska )??
Dlaczego jedyną słuszną wiarą jest Chrześcijaństwo?
Mówiłem już, że to zależy od wyznawanej wiary.
Dlaczego w środniowieczu tyle osób zginęło  z powodu "nawracaczy"? (palenie na stosie, krzyżacy i te sprawy)

I pomyśleć, że ilekroć ja wypominam punkom to, że przed dwoma laty zdemolowali pociąg z Bieszczad po ostatnim żarskim wOODSTOCKU to jest źle ( że niby jestem zacofany, icemny i nietolerancyjny ), a tutaj ktoś ciągle wypomina krucjaty itp. Dcf!! Kolego!! Kiedy zrozumiesz, że inkwyzycja i krucjaty to przeszłość?? Przecież tamtych ludzi już nie ma, dawno poumierali, a ich miejsce zajęli ludzie godniejsi tytułu dzieci Bożych ( mam tu na myśli Jana Pawła II Wielkiego i Jana XXIII ). Ba!! Papież Jan Paweł Wielki i jego następca papież Benedykt XVI przepraszali innowierców za tamte zbrodnie. Poza tym powinieneneś wraz z innymi wrogami Chrześcijaństwa pojąć to, że tamte zbordnie są wynikiem ( zaznaczam, a nawet pogrubię i podkreślę )ŹLE POJĘTEJ wiary!!! Nie zapominaj też o tym, że mój moralny autorytet, czyli wspomniany Jan Paweł II jak przystało na wzorowego (IMO) Chrześcijanina dążył pojednania się wyznawcó innych religii z Chrześcijanami. To właśnie on pokazał mi kim są naprawdę Muzułmanie. Nie byli to fanatyczni zabójcy, a ich wiara wbrew pozorom nie głosiła zasady "im więcej zabijesz tym masz większe szanse na zbawienie". To dzięki największemu Chrześcijaninowi na świecie stałem się jeszcze bardziej otwarty na inne religie. Ale jak sądzę tzw. przez jedną idiotkę z portalu Onet.pl obrońcy "normalności" pewnie to zapomną bo Chrześcijaństwo to najstraszniejsza z sekt ( ta akurat ) i koniec! Choć Wy niezapominajcie o tym co tutaj napisałem.

Bo jak nie to naślę na Was swojego kota. Już on się Wami zajmie!!!;PPPPP

dcf

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:24:21 pm »
Nie zrozumiałeś czegoś chyba...
Walker-san (dobrze pamiętam?) napisał ,że całe życie jest jednym wielkim przeznazceniem , wszystko jest z góry ustalone i dlatego spytałem się po co żyć ,skoro wszystko jest ustalone i nie mamy na to wpływu.

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:25:36 pm »
Cytat: "soolars"
Zawsze jest tak, że to co jest teraz na zachodzie przychodzi do nas po 10 latach. Tak samo będzie z religią. Będzie coraz więcej ateistów w naszych kraju a kościoły będę pełnić rolę dyskotek tak jak jest to teraz w czechach gdzie można kupić "nie rentowny" kościół.
 We Francji w niedziele jest tylko jedna msza świetna dzienne a resztce godzin (całą dobę) kościoła pozostaje otwarty dla zwiedzających. Niemal każdy kościół można wynająć. Do czego zmierzam?
Widząc te "cywilizowane" kraje zdaje sobie sprawę że im kościół nie jest potrzebny. Żyją dobrze mają kase - im Bóg nie jest potrzebny do szczęścia. Podczas gdy w Polsce statystyki ludzi chodzących do kościoła uzależnienie są od sytuacji gospodarczej kraju np im większe bezrobocie tym więcej ludzi w kościołach, w czasach mniejszego było ich o znacznie mniej. Tak samo jest w Rosji czy na Ukrainie. Generalnie im większa bieda tym ludzie bardziej szukają ratunku w Bogu.... żałosne ale prawdziwe

To nie dokonca tak. Im ludnosc biedniejsza tym gorzej wyksztalcona, im gorzej wyksztalcona tym bardziej zasloniety ma obraz swiata jako takiego. Im mniej wiesz tym wiecej rzeczy musisz sobie tlumaczyc w sposob nadprzyrodzony co sklania do religijnosci. Oczywiscie osoby doskonale wyksztalcone rowniez sa wierzace i jest ich nie malo, ale tych ktorzy wyksztalceni sa slabo jest jakby wiecej. Z reszta moze to tez wynikac z ogolnej proporcji wyksztalcoych i nie wyksztalocnych. Takze nie bede bronil tej tezy jakos zaciekle.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:26:58 pm »
Jesli myslec jak walker, to czmeu nie widzisz sensy zycia? przeciez i tak myslisz ze masz wybór wiec w czym ci to przeszkadza?
Ja i tak uwazam ze kazdy ma wplyw na swoje zycie.

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

dcf

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:28:54 pm »
Cytat: "Joshimitsu"

Dlaczego jest to religia stojąca nad innymi?
To już zależy od punktu widzenia, a raczej od religii którą ktośtam wyznaje. Dla Muzułmanów religią stojącą nad innymi jest Islam, dla mnie Katolika jest to Chrześcijaństwa, dla pana Jankiela z Izraela może to być Judaizim i tak w koło Macieju.

Chodzi mi o coś zupełnie innego ,dlaczego dla przykładu istnieje Radio Józef ,a nie ma radia lucyfer?Dlaczego z góry zakłada się ,że Chrześcijaństwo jest dobre ,a inne religie są złe i trzeba wyznawców innych religi "nawrócić"?

Player01

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:31:47 pm »
U nich jak ginie koza to ja wrzucaja na oltarz, u nas jak ginie koza to ja zjadamy. Dlatego nasza religia jest lepsza, poza tym tam mieszkaja w lepienakach i strzelaja sie z kalachow, my korzystamy z C4 i zabijamy tylko zlych ludzi. Oni wszystkich wierzacych w inna religie nazywaja niewiernymi, my ich nazywamy brudasami, oni niszcza nasze wiezowce, my robimy im baseny na pustyniach. Tak to dziala.

joshimitsu

• Towarzysz
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:39:43 pm »
Chodzi mi o coś zupełnie innego ,dlaczego dla przykładu istnieje Radio Józef ,a nie ma radia lucyfer?
Weź nie żartuj, może tam jakiś psychicznie chory fan bLACK mETALU by chciał radia transmitującego pożeranie kotów i szczeniąt na czarnych mszach. A poza tym jakbyś nie zauważył jest wiele instytucji związanych z innymi religiami. Kojarzysz np. Czerwony Półksiężyc?? To co na wzór Czerwonego Krzyża. Wzróć uwagę na symbol na karetce z Iraku ( często pokazują je w TV ), tak się składa, że jest to organizacja Islamska. Poza tym na Bliskim Wschodzie pewnie się znajdzie Muzułmański odpowiednik Radia Maryja czy TV Trwam, tylko my o tym nie wiemy.
Dlaczego z góry zakłada się ,że Chrześcijaństwo jest dobre ,a inne religie są złe i trzeba wyznawców innych religi "nawrócić"?
Kto zakłada ten zakłada. Jak już zapewne zauważyłeś jestem praktykującym Chrześcijaninem, a nie potępiam innych religii. Dla mnie w religiach najważniejsze jest to, ażeby one uczyły i nakazywały czynic  dobro i potępiać zło. A tak się składa, że takich religii jest od zarąbania na tej planecie. Jak dla mnie np. Islam, Judaizm, Buddyzm, Shintoizm i wiele innych religii posiada filozofie moralne, mówiące jak czynić dobro i potępiające zło. Czy miałbym więc je potępiać skoro to w co wierzę mówi samo za siebie?? Przecież wbrew pozorom taki Islam różni się od Chrześcijaństwa obrzędami, obiektem kultu ( czyli tożsamością Boga ), a reszta jest taka sama. Anyway, jak chłopak mojej kuzynki jest Muzułaminem i jego przekonania religijne mi nie przeszkadzają. Co innego gdyby był on sekciarzem, ale nie jest.

Bo jak nie to naślę na Was swojego kota. Już on się Wami zajmie!!!;PPPPP

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 15, 2005, 15:46:46 pm »
Czerwony Krzyz i Czerwony Polksiezyc to ten sam ruch, tyle, ze w swiecie islamskim ten krzyz by nie przeszedl wiec symbol zmieniono.

Spike

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:38:56 pm »
Joshimitsu mowisz ze religie sa takei dobre a jak widzisz przez religie lduzie sie tylko zabijaja itd religia czyni wiecej zlego

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:41:46 pm »
Nie do końca...ponoć pomaga przy wybieraniu drogi życia, rozróżnieniem dobra od zła...może i tak ale ja już wiem co mam robić...Nauczyli mnie rodzice (katolicy), ja podążam za ateizmem...

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:47:24 pm »
najlepiej jest być ateistą mówie wam 8)

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:49:30 pm »
heh...a już myślałem że ty organizujesz jakieś czarne msze, czy coś w tym stylu...W końcu masz fajnego nicka :wink:
Ale masz racje, najlepiej być ateistą!!!Bez zobowiązać, bez pytań...polecam!

Spike

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:50:20 pm »
Wymienie teraz rzeczy dlaczego religia jest zla
1. Zakazuje uzywania srodkow antykoncepcyjnych przez co w np Afryce panuje AIDS i umieraja miliony ludzie w imie boga
2. Religia oglupia ludzi co mam na mysli maja klapki na oczach i nie widza innej mozliwosci postepowanai sa to najczesciej ludzie o slabym wyksztalceniu chodz zdarzaja sie osoby bardzo religijne z wyzszym
3. Przez religie toczyl osie tyle wojen ze szkdoa gadac ginelo miliony ludzi w imie boga a kazdy papiez to popieral ale wedlug niektorych wystarczy samo przepraszam widac miliony czy mzoe setki miliony osob zasluguje na to jedno slowo
4. W Polsce budujemy tylko pomniki z papiezem i koscioly ich jest tyle ze za te wszystkie pieniadze mozna by bylo zwalczyc glod na swiecie ale nowe koscioly i pomniki zadowalaja coraz to bardziej oglupianych ludzi przez kler

Jak widac proste co nie?? :)

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:53:15 pm »
W Afryce panuje AIDS nie przez kosciol, a katastrofalnie niski poziom zycia. Prezerwatywy tam w wiekszosci nawet na obrazku nie uswiadczysz.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:53:44 pm »
Chrześcijanie są źli bo gdy chrzczą dzieci wypedzają szatana. A jak dziecko jest "czyste" to efekt jest odwrotny według szamanów :roll:

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:54:52 pm »
eee...szamani i mędrcy i te inne dupki to bluźniercy...na stos!

Spike

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:57:42 pm »
Lewik ale religie swiadomie zakazuja stosowania prezerwatyw przez co oni sie tak mnoza jak kroliki  i przenosza rozne choroby. Dochodzi tam nawet do gwaltow niemowlat bo mysla tam ze rpzez gwalt znika ta straszna choroba aids oczywiscie wsyzstko przez te glupie religie

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:58:34 pm »
jak to czytam to te murzyny są jakieś poj**** :?

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 15, 2005, 18:06:05 pm »
Cytat: "Spike"
Lewik ale religie swiadomie zakazuja stosowania prezerwatyw przez co oni sie tak mnoza jak kroliki  i przenosza rozne choroby. Dochodzi tam nawet do gwaltow niemowlat bo mysla tam ze rpzez gwalt znika ta straszna choroba aids oczywiscie wsyzstko przez te glupie religie

Jakie bezedury. Zakazują też kupowania w niedziele, cudzołóstwa i chociażby zabijania - ale i tak wszyscy mają to gdzieś. Innymi słowy akurat gdyby misjonarze w Afryce wysublimowali, to i tak nie byłoby tam lepiej niż jest...