Autor Wątek: Cena PS3 ?  (Przeczytany 30128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cosmaty

• Gość
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 09, 2005, 12:05:07 pm »
Cytat: "McJohn"
No a Square i Kojima napewno nie są związani z Sony i PS3.Oni naaaapewno nie robią exclusivów...

McJohn’ie to jest odpowiedź na absurdalne zarzuty Pana Roch’a w sprawie developerów, którzy niby to uciekają z obozu Sony, ponieważ na PS3 się zbyt trudno programuje…

Zresztą Pan Roch’u nie raczył podać, którzy to developerzy tak uciekają z przerażeniem wypisanym na twarzy z obozu Sony, więc zielarz podobnie jak ja wcześniej domniemywa, iż to chodzi o Panów ID, którzy to jak wiadomo „na pewno nie są związani z M$ i XKlockiem360. Oni naaaapewno nie robią exclusivów...” gdzież by oni tam byli związani w jakikolwiek sposób z firmą Billa…

doktor Robotnik

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 09, 2005, 12:41:40 pm »
Ho,Ho, tu jest jeszcze bardziej zaciekła walka niż w System Wars.

Ja uważam że jest za wczesnie żeby się kłócić, z jednej strony Sony która pokazuje wspaniale wyglądające zapowiedzi gier, ale własnie są to zapowiedzi, zaczynam trochę się niecierpliwić , przecież do premiery PS3 w Japoni pozostało 4-5 miesięcy. Powinni ludzie z sony coś już pokazać.
Kiedy zacznie się kampania reklamowa Sony? xbox360 startuje w Japoni za miesiąc, więc może niebawem. Ale wtedy to ja chcę widzieć konsole na prezentacji i grywalne gry, którymi jakiś skośnooki pan zachwyca publiczność.
Filmików z Kill zone to ja się już naoglądałem, mam już ich dość.

Teraz się doczepie xbox360:
Większość gier które prezentowane są na tej konsoli wcale nie wygląda na next-genowe tytuły,. W folderze next -gem mam już 3 GB trailerów, niektóre z nich mnie po prostu wku....
Pododawano tekstury wysokiej rozdzielczości, antiliasing, ale te tekstury wcale nie są zachwycające, ot takie sobie.
Ale widać że konsola ma ogromny Power , np, PGR3, Kameo, NBA 2k6, to naprawdę silny sprzęt.
Ale niestety większość programistów wykorzystuje xbox360 w miernym stopniu. Czas oczywiście będzie działał na korzyść, później gry będą wyglądały lepiej , pytanie tylko o ile lepiej?
Czy wystarczy to na walkę z PS3? Bo jeśli kill zone , MGS4 , będą tak wyglądały jak zostały zaprezentowane, to panowie z Microsoftu powinni przemówić do rozsądku programistom piszącym gry na xbox360. Takim poziomem  to oni PS3 nie podskoczą i powtórzy się historia Dreamcasta.
PS3 będzie mógł w takim przypadku kosztować nawet 500 dolców a i tak skopie tyłek xbox360. Ja nie chcę żeby się tak stało.

lupinator

• Gość
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 09, 2005, 12:50:38 pm »
Cytat: "doktor R."
Ho,Ho, tu jest jeszcze barzdiej zaciekła walka niż w System Wars.

Rochu rulez! ;)
Ale własnie są to zapowiedzi, zaczynam trochę się niecierpliwić

Spoko do premiery jeszcze czas ;)
Kiedy zacznie się kampania reklamowa Sony?

Wtedy kiedy pokazą gry ;) a z resztą każdy juz wie co to Playstation 3
Teraz się doczepie xbox360

:D ;)
Większość gier które prezentowane są na tej konsoli wcale nie wygląda na next-genowe

No właśnie ale niektórzy nie przyjmują tego do wiadomości
Kameo

Z tym sie nie moge zgodzic. IMO Kameo nie zachwyca
Bo jeśli Killzone , MGS4

A Motostrm, Ni-Oh, Warhawk, I-8, Gundam....
Powtórzy się historia Dreamcasta.

Tez uwazam ze moze sie tak stac.

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 1
  • Gdzie jest Dickinson?!
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 09, 2005, 14:56:56 pm »
Cytat: "Cosmaty"

McJohn’ie to jest odpowiedź na absurdalne zarzuty Pana Roch’a w sprawie developerów, którzy niby to uciekają z obozu Sony, ponieważ na PS3 się zbyt trudno programuje…

Wiem. Ale zielarz pisze też, że o łatwości w programowaniu X360 piszą głównie developerzy związani z MS i zaraz podaje, że o łatwości w programowaniu PS3 piszą Square i Kojima...Więc mnie to śmieszy po prostu - jak firmy powiązane z MS mówią ciepło o sprzęcie na którym pracują(co imo jest logiczne) to jest źle. A jak to samo mówią developerzy pracujący na PS3, to jest ok...
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 09, 2005, 15:22:52 pm »
Cosmy ma racje- chodziło mi o to iż ja, tak samo jak Rochu (oj on to nawet tych firm nie podał  :wink: ), mogę pokazać kilka firm, które wychwalają jedną konsolę. A czy jest to wiarygodne? W przypadku Konami okaże się to dopiero po exclusivach, które ta firma przygotuje na każdego next-gena. Tak czy siak chciałem mu zaprezentować to co on mówi tyle że w przypadku PS3 (może da mu to coś do myślenia).

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 09, 2005, 15:44:13 pm »
Macie newsy:

PS3 zbyt skomplikowane? (Piątek, 30 Wrzesnia 2005)

Czujny na wszelakie oznaki problemów we wrogim obozie śpieszę z następnymi ciekawymi informacjami.

Według niepotwierdzonych informacji (a w przypadku takich przecieków to sprawa zupełnie normalna), które pojawiły się na japońskich, holenderskich i niemieckich witrynach internetowych developerzy z trwogą spoglądają na zawartość konsoli PlayStation3.

"W branży konsolowej wiele osób traci zaufanie do Kutaragiego, który bez przerwy ściga się na polu ewolucji sprzętu, ludzie opuszczają PS3 w tempie porównywalnym do czasów GameCube"

Kilku developerów, jak John Carmack czy Tomonobu Itagaki publicznie ogłosili swoje wątpliwości, reszta czuje zapewne respekt i przywiązanie do japońskiego giganta i nie zabiera głosu. Jednak oficjalne skasowanie z listy wydawniczej firmy Sega gry Condemned dla konsoli PS3 sugeruje, że pogłoski faktycznie mogą okazać się prawdą.

Tworzenie dla PS3 zbyt drogie (Czwartek, 13 Pazdziernika 2005)

Tak jak pisałem już kiedyś wśród developerów piszących gry na PS3 panuje mała konsternacja. Na potwierdzenie pojawiających się w sieci doniesień jedna z japońskich stron dedykowanych konsoli PS3 wyraziła obawę, że wielu z mniejszych teamów developerskich przesiądzie się jednak na Xboxa360. A to wszystko z dwóch istotnych powodów.

Po pierwsze koszty. W artykule zauważono, że wstępne koszty produkcji gry na konsolę Playstation 3 oscylują wokół kwoty 17,6 miliona dolarów. A to dopiero początek. Kwota raczej nie do przeskoczenia przez mniejsze studia niedysponujące aż tak dużym nawiasem finansowym.

Po drugie prostota tworzenia. Pisanie gier na Xboxa360 bardzo przypomina tworzenie na PCty z systemem Windows. Poza zaletami czysto technicznymi, istnieje prosta możliwość skierowania danego projektu na obydwie platformy i poszerzenia grona odbiorców.

I w tym momencie ambitne plany Sony dotyczące zaskarbienia sobie dużej ilości, małych, jeszcze mało znanych firm, zaczynają się walić. Znając Microsoft szybko tą sytuacje wykorzysta.

I bardzo dobrze.

PS3 mocniejsze, X360 łatwiejszy w programowaniu (Środa, 19 Pazdziernika 2005)

W wywiadzie udzielonym dla G4TV, John Carmack, szef ID Software, po raz kolejny wypowiedział się temat „wojny konsolowej” i wsparcia jego firmy dla jednej ze stron.

John Carmack: Xbox 360 ma zdecydowanie najlepsze narzędzia do tworzenia gier.

Geoff: Więc, nie myślisz, że PS3 jest mocniejszym sprzętem niż Xbox360?

John Carmack: PS3 jest prawdopodobnie minimalnie potężniejszy pod względem surowych flopsów i graficznych operacji, tylko że to nie jest właściwe spojrzenie. Gdy patrzysz na rozwój developingu w ciągu ostatnich lat, bycie 20% łatwiejszym w programowaniu ma większe znaczenie niż bycie 20% mocniejszym.
Wolę symetryczne podejście, które prezentuje procesor Microsoftu, niż asymetrię Cella, chociaż można robić wspaniałe gry na obydwóch. Podwaliny mojej decyzji (o ściślejszej współpracy z M$) opieram na spojrzeniu na narzędzia do programowania i wnikliwą dokumentację, a w tych sprawach Microsoft jest zdecydowanie lepszy.

PS3 nie wpełni kompatybilne wstecz? (Czwartek, 27 Pazdziernika 2005)

W wywiadzie udzielonym dla serwisu IDG News Sernice przedstawiciel firmy Sony zaskoczył wszystkich dosyć ciekawą informacją. Pytany o kompatybilność wsteczną konsoli PS3 odpowiedział:

„Trudno jest powiedzieć, czy PlayStation 3 będzie posiadała pełną 100% kompatybilność z PS oraz PS2, ale tak jak to mówiliśmy wcześniej, robimy wszystko, żeby było to możliwe.”

„Trudno powiedzieć”? Przecież Ken przekonywał na E3, że ta zgodność jest już faktem. Czego nam jeszcze Kutaragi nie powiedział? Albo w czym jeszcze pominął się z prawdą?

Jakby tego było mało Sony już niedługo ogłosi listę gier, które nie będzie można uruchomić na najnowszej, odchudzonej wersji PS2. Mówi się o 38 tytułach, a w tym Tekken 5, Hitman: Contracts oraz Resident Evil.

Developerzy niezadowoleni z PS3
Snake; niedziela, 30 października 2005

Ostatni numer japońskiego magazynu ekonomicznego Weekly Diamond donosi, że developerzy nie są zadowoleni z narzędzi developerskich konsoli PS3 jakie otrzymali, a także oprogramowania, które znacznie spóźniło się w stosunku do samej konsoli.

Opublikowany artykuł mówi, że Sony wysyłkę narzędzi dla PS3 rozpoczęto dopiero w tym miesiącu, podczas gdy Microsoft uczynił to już zeszłego lata. Ponadto firma wciąż nie ustaliła ostatecznej ceny urządzenia, a więc developerzy nie mogą okreslić targetu urządzenia, tzn, do jakiego odbiorcy będzie skierowane.
Wiadomo przecież, że nawet młodzież nie będzie w stanie kupić konsoli, jeśli ta wyceniona zostanie na 400-600USD.

Ile wziąć kredytu na kupno PS3?
Snake; niedziela, 23 października 2005

Od dawna mówi się, że konsola PlayStation 3 kosztować ma ogromne pieniądze, znacznie większe niż konkurencyjny Xbox 360. Do tak dużych kosztów przyczyni się bez wątpienia napęd Blu-ray, za którego firma płacić ma około 100USD od sztuki.

Niedawno anonimowe źródło zbliżone do Sony poinformowało, iż chętni na zakup nowej konsoli tej firmy, będą musieli wysupłać z portfela 600-650USD, a więc w najmniej optymistycznym wariancie, będzie to ponad 2200zł. To jeszcze nic, wciąż bowiem nie wiadomo ile kosztować mają gry. Zważywszy na to, że koszty produkcji płytki Blu-ray są wielokrotnie wyższe niż zwykłego DVD, plotki mówiące o 80USD za grę mogą mieć w sobie sporo prawdy.

Ile kosztuje stworzenie gry na PS3?
Snake; sobota, 15 października 2005

O poważnych problemach konsoli PS3 pisaliśmy już kilkukrotnie. Dla tych, co nie śledzili informacji, postaram się streścić je w wielkim skrócie. Koszty stworzenia jednej gry na PS3 są tak ogromne, że mało która firma decyduje się na produkcję tytułów na tą platformę, a już na pewno nie będą to mali developerzy. Zresztą nawet najwięksi też podchodzą do PS3 bardzo sceptycznie. Co więcej, niektórzy nawet rezygnują. Tak postąpiła niedawno Sega oświadczając, że gra Codemned ukaże się wyłącznie na Xboxa 360, choć wcześniej produkowano także wersję na platformę Sony.

Po dzisiejszej informacji może się okazać, że tak naprawdę nikt nie zechce robić gier na PS3, bo będzie to nieopłacalne finansowo. Anonimowe, japońskie źródła zbliżone do Sony zdradziły co nieco na temat kosztów oprogramowania developerskiego. Usiądźcie bo suma Was powali na ziemię. Narzędzia służące do tworzenia gier kosztować ma 17.6mln USD!! Ciekawe którego developera będzie na to stać.

Żeby było ciekawiej dodam, iż kwota ta nie zawiera w sobie kosztów tworzenia, a jedynie narzędzia, więc należałoby pewnie dodać drugie tyle. Na razie na PS3 powstaje około 100 tytułów. Pytanie ile z nich do momentu premiery zostanie skasowanych z planu wydawniczego, bo zrobiono to już z dwiema grami.

Tego, że procesor Cell został odrzucony nie znalazłem, więc nie wypominajcie tego.

Cytat: "zielarz"
no Rochu Krzych Ayanami ma racje- Ty masz nas przekonać o Swojej racji poprzez newsy, informacje, itp.

Cytat: "Rochu"
Microsoft nawet jak ściemnia to nie wpada

to mnie rozwaliło  :lol: . Jaki argument. A co do tych wychwalających pod niebiosa ( :wink: ) developerów, konsole M$ i skarżących się na PS3- zauważyłeś jacy ludzie tak mówią. Głównie związani z X360. Zgodze się iz PS3 jest trudniejsze w programowaniu, ale źródłem tych informacji nie są developerzy od M$. Moge natomiast przytoczyć głos ludzi którzy pracują przy PS3 i twierdzą iż nie jest trudna w programowaniu- Square, Konami (dokładnie Kojima).

Jeśli chodzi o chwalenie konsoli to konami na pewno jest bardzo związane z Xbox'sem, zresztą id tak samo i SEGA też i jeszcze kilka innych tam

Dokładnie Sega uciekła

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 09, 2005, 16:01:35 pm »
wiesz tych newsów z gry.wp.pl lepiej nie cytuj bo zostaniesz wyśmiany, zmieszany z błotem i nabity na pal  :wink: . Jak wiadomo wiele z tych newsów to plotki. W pierwszym warto podkreślić: John Carmack czy Tomonobu Itagaki. To tak jak z tym co podałeś- firmy związane z X'em mówią o trudnościach w programowaniu PS3, zaś te związane z Sony coś odwrotnego. To iż tworzenie na PS3 jest drogie to największa plotka i trudno jest ją wogóle komentować. Następny newst- już o wypowiedzi Johna C. pisałem wyżej. Kompatybilność- "trudno powiedzieć czy będzie na 100%", kluczowe słowa. Więc nie wiadomo czy wszystkie czy większość tytułów będzie kompatybilnych z konsolą. Tych od wp nie będę komentował. Na ogół jest w nich tylko część prawdy. Co do Cell'a- chodziło o firmę Apple i zastosowanie Cell'a w komputerach klasy Power PC (Maci jak kto woli). To jest chyba logiczne iż Cell nie miał szans na takowe zastosowanie. Apple potrzebuje mocnych, skomplikowanych procesorów i to nie do gier. A Cell jest przeznaczony do odmiennych zadań- rozrywki. Nadal nie podałeś nam tych developerów. Tylko nie pisz o Mistwalkerze bo już dawno mówili iż maja umowę z M$ na dwa exclusivy a potem chcą zająć się grami na wszystkie platformy.

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 09, 2005, 16:14:52 pm »
Ciekawi mnie zielarz, kiedy przestaniesz pisać rzeczy tego typu. Przecież id nie jest związane z MS, będzie też robiło gry na PS3. Poza tym wypowiedź Carmacka jest chyba jedyną uargumentowaną wypowiedzią na temat programowania next-genów i w sumie tylko ona może stanowić przedmiot dyskusji. Ale ciekawe jest to, ile batów za trudnośc programowania zbiera PS3, a ile X360 (tylko od Newella).

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 09, 2005, 18:33:40 pm »
wiesz tych newsów z gry.wp.pl lepiej nie cytuj bo zostaniesz wyśmiany, zmieszany z błotem i nabity na pal  :wink: . Jak wiadomo wiele z tych newsów to plotki

Chcieliście newsy to macie, wiadomo, że większą część z nich to plotki, ale jak dotąd chyba każda plotka o PS3 okazała się prawdą (np. ta o wszechwspaniałym KillZonie :wink: ). Po za tym newsy te nie pochodzą bezpośrednio od gry.wp.pl :) Gry-Online, Xbox Online [hehe :twisted: ] i kilka innych serwisów też o nim pisze (przede wszystkim są to serwisy angielskojęzyczne)

W pierwszym warto podkreślić: John Carmack czy Tomonobu Itagaki. To tak jak z tym co podałeś- firmy związane z X'em mówią o trudnościach w programowaniu PS3

Eee... John Carmack w żaden sposób nie jest powiązany z MS

zaś te związane z Sony coś odwrotnego.

Pokaż, ja musiałem teraz twoja kolej :wink:

To iż tworzenie na PS3 jest drogie to największa plotka i trudno jest ją wogóle komentować.

Jeśli okazała by się prawdą to PS3 miało by 2-3 gry bo do tej pory tylko 2 gry pobiły rekord sprzedaży 6-7mln gier. Jedną z nich jest GTA SA a drugą Halo 2

Następny newst- już o wypowiedzi Johna C. pisałem wyżej. Kompatybilność- "trudno powiedzieć czy będzie na 100%", kluczowe słowa. Więc nie wiadomo czy wszystkie czy większość tytułów będzie kompatybilnych z konsolą.

Tak samo jest z PS3. Chcesz newsa? :P

Tych od wp nie będę komentował. Na ogół jest w nich tylko część prawdy. Co do Cell'a- chodziło o firmę Apple i zastosowanie Cell'a w komputerach klasy Power PC (Maci jak kto woli). To jest chyba logiczne iż Cell nie miał szans na takowe zastosowanie. Apple potrzebuje mocnych, skomplikowanych procesorów i to nie do gier. A Cell jest przeznaczony do odmiennych zadań- rozrywki.

Ja słyszałem, że właśnie do gier to on nie zabardzo... ale ch*j wi ;)

Nadal nie podałeś nam tych developerów. Tylko nie pisz o Mistwalkerze bo już dawno mówili iż maja umowę z M$ na dwa exclusivy a potem chcą zająć się grami na wszystkie platformy.

podałem jednego developera, ale pamiętam że było chyba jeszcze z dwóch, nie nawiązuje do nich bo znowu będe musiał szukać w archiwach bo wam się szukać nie chce.

Cosmaty

• Gość
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 09, 2005, 19:00:56 pm »
Chcieliście newsy to macie, wiadomo, że większą część z nich to plotki, ale jak dotąd chyba każda plotka o PS3 okazała się prawdą (np. ta o wszechwspaniałym KillZonie Wink ). Po za tym newsy te nie pochodzą bezpośrednio od gry.wp.pl Smile Gry-Online, Xbox Online [hehe Twisted Evil ] i kilka innych serwisów też o nim pisze (przede wszystkim są to serwisy angielskojęzyczne)

Tylko w tym jest problem, że ty te plotki najprawdopodobniej bierzesz za wiarygodne informacje.
Eee... John Carmack w żaden sposób nie jest powiązany z MS

John Carmack, prawda nie jest powiązany z MS, ale jest ściśle związany z rynkiem PeCetowym, a od niego tylko rzut kamieniem do M$ i Klocka…

Co do tecgo:
Cytat: "John Camack"

John Carmack: PS3 jest prawdopodobnie minimalnie potężniejszy pod względem surowych flopsów i graficznych operacji, tylko że to nie jest właściwe spojrzenie. Gdy patrzysz na rozwój developingu w ciągu ostatnich lat, bycie 20% łatwiejszym w programowaniu ma większe znaczenie niż bycie 20% mocniejszym.
Wolę symetryczne podejście, które prezentuje procesor Microsoftu, niż asymetrię Cella, chociaż można robić wspaniałe gry na obydwóch. Podwaliny mojej decyzji (o ściślejszej współpracy z M$) opieram na spojrzeniu na narzędzia do programowania i wnikliwą dokumentację, a w tych sprawach Microsoft jest zdecydowanie lepszy.

Już to na tym forum komentowałem. PS2 jest trudniejsze w programowaniu powiedzmy o te 20% i co z tego? Nic M$ i Klocek nawet nie zbliżyli się w ilości wydanych nań gier do maszyny Sony. DC był jeszcze prostszy [ponoć] w programowaniu, a jak skończył, wszyscy wiemy. Tak, że słowa Carmack’a nie są do końca prawdą.
Ja słyszałem, że właśnie do gier to on nie zabardzo...

No patrz, a ja słyszałem że do grafiki 3D jest w sam raz… Coś o tych zmiennoprzecinkowych operacjach było… ale głowy nie dam.

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 09, 2005, 19:32:18 pm »
Tylko w tym jest problem, że ty te plotki  najprawdopodobniej  bierzesz za wiarygodne informacje.

Kur*a mać Cosmaty! Gdzie ty kur*a wyczytałeś, że biore to za wiarygodne informacje?! już na samym początku zaznaczyłem, że są to narazie tylko spektakulacje!!

John Carmack, prawda nie jest powiązany z MS, ale jest ściśle związany z rynkiem PeCetowym, a od niego tylko rzut kamieniem do M$ i Klocka…

Przypomne ci słowa Kutaragiego "PS3 to taki superkomputer służący do rozrywki", co z tego, że Carmack tworzy gre na PC? Dla mnie to bardzo dobrze. Zresztą gier konsolowych też jest na Xbox'sa bardzo wiele. Zresztą ja wole gry PCto podobne tyle, że PCet ma coś takiego jak wymagania co doprowadza mnie do kur*icy.

Już to na tym forum komentowałem. PS2 jest trudniejsze w programowaniu powiedzmy te 20% i co z tego? Nic M$ i Klocek nawet nie zbliżyli się w ilości wydanych nań gier do maszyny Sony.

Żądam potwierdzenia bo nie słyszałem o tym, a po za tym to PS2 właściwie zdobył swoją popularność swoim starszym bratem PSX'em i dlatego bo był pierwszy.

DC był jeszcze prostszy [ponoć] w programowaniu, a jak skończył, wszyscy wiemy. Tak, że słowa Carmack’a nie są do końca prawdą.

Dreamcast? Dremcast był za słaby i właściwie nie miał poparcia wśród developerów.

Aha tak na temat topic'u:
Jeśli PS3 jest dane wygrać to nieważne jest ile by kosztował, bo nie widziałem żeby ktoś z posiadaczy Xkloca miał zamiar zrezygnować z Xbox'sa 360 i kupić PS3 bo cena spadła.

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 09, 2005, 19:36:20 pm »
To może Cosmaty polemizuj z konkretami, jaki powiedział Carmack :roll:
http://www.beyond3d.com/forum/showthread.php?t=22648

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 09, 2005, 19:48:51 pm »
Ciekawi mnie zielarz, kiedy przestaniesz pisać rzeczy tego typu.

o co Ci chodzi xelloss  :wink:  (o którą część).
Owszem Carmack nie jest bezpośrednio związany z M$ ale kto wie czy Bill nie sypna groszem  :wink: . To, iż PS3 będzie trudniejsze od X360 w programowaniu to ja wiedziałem, jak tylko zapowiedziano obie konsole. Należy jednak pamiętać iż ID do tej pory tworzyło głównie na PC (podobnie jak Valve z tą różnicą, iż panowie z ID nie narzekają na konsole  :wink: ). X360 ma podobne środowisko do tego znanego z PC i dlatego jest to łatwiejsze niż na PS3. Ja mogę tylko powiedzieć jedno- dr. Robotnik pisał ostatnio, iż gry wychodzące na X360 są w większości średnie (graficznie). Nad takim MGS4, Kojima Productions pracują od nietak długiego czasu, a co potrafili zrobić wiemy. No ale nie kazdy developer to potrafi (przynajmniej na początku).

Chcieliście newsy to macie, wiadomo, że większą część z nich to plotki, ale jak dotąd chyba każda plotka o PS3 okazała się prawdą (np. ta o wszechwspaniałym KillZonie Wink ). Po za tym newsy te nie pochodzą bezpośrednio od gry.wp.pl Smile

no nie każde. A co do wp- Snake przekręca te informacje. Nie wiem czy nie zna angielskiego dość dobrze, czy może ma "kurwiki" w oczach  :wink:.  Chyba nie muszę dawać linka poraz trzeci do jego newsa o Killzonie na TGS?

Pokaż, ja musiałem teraz twoja kolej Wink

Square mówiło o łatwościu w programowaniu jeszcze po E3- w tej samej wypowiedzi mówino iż tech demo powstawało 2 miechy (mała liczba osób) i mogło by wyglądaćo wiele lepiej. Konami- to głównie Kojima. Ale już chyba ten temat sobie wyjaśniliśmy. Ja nadal czekam na te studia które odwróciły się od Sony.

Tak samo jest z PS3. Chcesz newsa?

w przypadku PS3 jest kompatybilność zdaje się bardziej prawdopodobna. Dla X360 będą potrzebne patche do gier.

Cosmaty

• Gość
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 09, 2005, 20:49:37 pm »
Kur*a mać Cosmaty! Gdzie ty kur*a wyczytałeś, że biore to za wiarygodne informacje?! już na samym początku zaznaczyłem, że są to narazie tylko spektakulacje!!

Najprawdopodobniej, nigdzie nie napisałem, że ty te wiadomości bierzesz na poważnie.
A teraz wytrzyj buzię, umyj rączki i spać.

co z tego, że Carmack tworzy gre na PC?

Według Ciebie nic to nie znaczy… według mnie ma to ogromne znaczenie.

Żądam potwierdzenia bo nie słyszałem o tym, a po za tym to PS2 właściwie zdobył swoją popularność swoim starszym bratem PSX'em i dlatego bo był pierwszy.

PS2 opiera się na popularności swojego starszego brata PSX’a. OK. Niech Ci będzie. W takim razie dlaczego mam nie myśleć, że podobna sytuacja się powtórzy?
Co do ilości konsol itp. nie wiem ile do dziś się sprzedało PS2, ale do września 2005 roku rozeszło się ich coś ok. 90mln. sztuk. Co do Xboxa to nie mam pojęcia. Sam miałem jednego, a ile się ich sprzedało czort wie. Na pewno mniej [i to sporo mniej] niż konsol Sony.

Jeśli PS3 jest dane wygrać to nieważne jest ile by kosztował, bo nie widziałem żeby ktoś z posiadaczy Xkloca miał zamiar zrezygnować z Xbox'sa 360 i kupić PS3 bo cena spadła.

No patrz… Ci fani Kloca to fanboye jacyś. Ja na przykład mam zamiar sobie sprawić 360-ke. Jako pierwszą nawet. Po co mi ona? Choćby dla gier Carmack’a.

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 09, 2005, 21:43:30 pm »
Ja się o X360 nie martwię. Jest jedna produkcja, która sama jedna pociągnie w razie czego sprzedaż tej platformy choćby się waliło i sypało. Choć i tak nie powinno być żadnych problemów. Osobiście nie wiem, jaką platformę kupię, ale poczekam aż będzie naprawdę duża ilość pozycji (zwłaszcza na aukcjach inetowych) na next-geny i hdtv stanieją jeszcze bardziej.

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 09, 2005, 22:06:12 pm »
X360 będzie dobry. Nawet dużo firm  ma. Ale ja czekam na premierę w Polsce...

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 09, 2005, 22:57:32 pm »
Najprawdopodobniej, nigdzie nie napisałem, że ty te wiadomości bierzesz na poważnie.

No ty nigdzie nie napisałeś, ale nie takie było moje pytanie. Czytać umiesz?

A teraz wytrzyj buzię, umyj rączki i spać.

Nie skomentuje, bo szkoda słów :/

Według Ciebie nic to nie znaczy… według mnie ma to ogromne znaczenie.

Tak trudno przeczytać następne dwa zdania aby zrozumieć mojego posta?

PS2 opiera się na popularności swojego starszego brata PSX’a. OK. Niech Ci będzie. W takim razie dlaczego mam nie myśleć, że podobna sytuacja się powtórzy?

Ja wciąż czekam na udowodnienie mi, że PS2 jest trudniejszy w oprogramowaniu niż Xbox. Możesz myśleć (o ile umiesz), tyle że tym razem to konsola MS będzie pierwsza na rynku.

Co do ilości konsol itp. nie wiem ile do dziś się sprzedało PS2, ale do września 2005 roku rozeszło się ich coś ok. 90mln. sztuk. Co do Xboxa to nie mam pojęcia. Sam miałem jednego, a ile się ich sprzedało czort wie. Na pewno mniej [i to sporo mniej] niż konsol Sony.

Może i mniej i to rzeczywiście o dużo mniej, ale co mnie to obchodzi?

No patrz… Ci fani Kloca to fanboye jacyś.

Tak każdy fan Xbox'sa to fanboy bo PS3 staniało to odrazu dużo lepsze jest. Bardzo mądry tok rozumowania.

Ja na przykład mam zamiar sobie sprawić 360-ke. Jako pierwszą nawet. Po co mi ona? Choćby dla gier Carmack’a.

A po co mi PS3? dla eee.. uuuu... nie wiem nawet czego...

Cosmaty

• Gość
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 09, 2005, 23:08:38 pm »
Ulżyło?

Na chamskie zaczepki nie reaguje. Postaraj się bardziej. Na razie to nie ta liga.

Don_Pedro

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 1
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 09, 2005, 23:14:10 pm »
Coś czuje że zaraz sie ostrzeżenia posypią...wyluzujcie chlopaki, po co problemy...

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 09, 2005, 23:26:13 pm »
A po co ja mam się starać? Ty sam już wystarczająco "pokazałeś".

doktor Robotnik

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 10, 2005, 13:49:33 pm »
Wszystkie rzeczy o które się spieracie, są warte spierania, oprócz jednej:
PS2 jest taką konsolą jaką jest dzięki pierwszemu PSX i o to nie ma się co spierać. Sama konstrukcja PS2 jest bardzo spartolona i udziwniona, nieradzi sobie nawet z Antiliasingiem.
Wyznaję prostą zasadę, grafika bez przynajmniej poczwórnego antiliasingu i poczwórnej anisotropi nie jest grafiką tylko dziadostwem.

Sam gram na takich ustawieniach.
Pod tym względem budowy Xbox jest prosty jak łopata w porównaniu do udziwnień PS2.

Zachodzi obawa że sytuacja może się powtórzyć w przypadku PS3.
Oto pewnie również chodzi Rochowi.
Nie trzeba być Cramarkiem żeby stwierdzić że lepsze są 3 symetryczne wątki niż 7 niesymetrycznych, jeśli chodzi oczywiście o programowanie.

aliusz

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 10, 2005, 14:26:49 pm »
Ad Doctore Robotnik:

O grafikę w PS3 to się nie przejmój. Jeśli nie wiesz jeszcze, to już Ci wyjaśniam, że sprawa ta została powierzona mało znanej firmie nVidia, której obecna generacja kart graficznych wyznacza standard na rynku PC ( sorry, ale Radeony z serii X to kicha w porównaniu do udanych 9tek).

doktor Robotnik: Wyznaję prostą zasadę, grafika bez przynajmniej poczwórnego antiliasingu i poczwórnej anisotropi nie jest grafiką tylko dziadostwem.

Tego to nie powinienem nawet komentować, ale co tam sobie będę żałował. Poradzę Ci raz jeszcze: łyknij sobie komputer blaszany. Co roku wydasz 1000 pln na nową "grafikę", ale napewno będziesz w siódmym niebie.
"Sprzedamy miliard konsol xbox360" J. Allard E3 2005

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 10, 2005, 14:33:10 pm »
Cytat: "aliusz"
Ad Doctore Robotnik:

O grafikę w PS3 to się nie przejmój. Jeśli nie wiesz jeszcze, to już Ci wyjaśniam, że sprawa ta została powierzona mało znanej firmie nVidia, której obecna generacja kart graficznych wyznacza standard na rynku PC ( sorry, ale Radeony z serii X to kicha w porównaniu do udanych 9tek).

Ale jest już wiadome, że Radek w Xbox'sie jest potężniejszy niż GF w PS3. Nvidia sama przyznała, że karta w PS3 jest tylko trochę słabsza od 7800.

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 10, 2005, 14:34:45 pm »
Cytat: "doktor Robotnik"
Sama konstrukcja PS2 jest bardzo spartolona i udziwniona, nieradzi sobie nawet z Antiliasingiem.

sprawa jest prosta- PS2 nie ma wsparcia dla antialiasing (poprawna nazwa  :wink: ). Tak samo jeśli chodzi o bump mapping. Ale PS2 ma wszystko co jest potrzebne do wykorzystania tych rzeczy. Wszystko zależy od programistów.

Wyznaję prostą zasadę, grafika bez przynajmniej poczwórnego antiliasingu i poczwórnej anisotropi nie jest grafiką tylko dziadostwem.

wybacz ale to jest po prostu śmieszne. Gdybym wyznawał taką zasadę to omineło by mnie wiele b. dobrych gier. Na X'ie jest sporo takich przykładów.

Zachodzi obawa że sytuacja może się powtórzyć w przypadku PS3.

z czym, brakiem antialiasingu  :wink: ?

Nie trzeba być Cramarkiem żeby stwierdzić że lepsze są 3 symetryczne wątki niż 7 niesymetrycznych, jeśli chodzi oczywiście o programowanie.

jak podałem w topicu o PS3- Sony dopiero teraz wydało SDK do Cell'a. Może ono uprościć developing, ale pewnie nie do poziomu X360.

Rochu- sorry ale chyba nie śledzisz newsów na bierząco- Nividia zdementowała te pogłoski. RSX jest silniejszy od GeForce 7800 GTX.

aliusz

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 10, 2005, 14:39:17 pm »
Cytat: "aliusz"
Ad Doctore Robotnik:

Ale jest już wiadome, że Radek w Xbox'sie jest potężniejszy niż GF w PS3. Nvidia sama przyznała, że karta w PS3 jest tylko trochę słabsza od 7800.

Powiem tylko tak: nie będę Ci tłumaczył wszystkiego bo jestes zbyt wielkim noobem w temacie chipów/kart grafiki albo zbyt wielkim fanboyem xboxa ( ot tak do wyboru opcja nr1 lub 2). PS. Układ graficzny xboxa to tylko podrasowany X800 wiec się za bardzo nie podpalaj.

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 10, 2005, 14:43:36 pm »
W temacie graficznym jestem może i jestem n00bem, ale skąd ty możesz wiedzieć, że Xbox'sie jest podrasowany X800?? Kolejna wróżka?

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 10, 2005, 14:50:20 pm »
Nie wgłębiam się w kwestię tego, czy RSX czy Xenos jest mocniejszy (chyba RSX), ale aliusz xenos to zupełnie nowe GPU, a nie jakiś podrasowany model sprzed dwóch lat. Zunifikowana architektura shaderów to jest nowum, które wymagało zupełnie nowej konstrukcji...

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 10, 2005, 15:00:50 pm »
które wymagało zupełnie nowej konstrukcji...

też mi się tak wydaje choć głowy za to nie dam. Co do RSX'a mogę dodac iż bazuje na serii G71 (wcześniej mówiono bodajże o G70). Różni się to tym od poprzedniej serii iż daje możliwość wytwarzania w technologi 90 nm (wiadomo niższe koszta i mniejsza ilość wydzielanego ciepła). G71 zdolne są do pracy przy 700 MHz. Niestety RSX nie będzie miał takowego taktowania. Wiąże się to z problemami w produkcji. Z jednego wafla można wyprodukować niemal 100% działających chipsetów z taktowaniem 550 MHz. W przypadku 700 MHz, procent ten jest o wiele mniejszy. A jak wiadomo Sony potrzebuje dużej ilości chipów.

doktor Robotnik

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 10, 2005, 15:03:31 pm »
Grafika ma mieć antiliasing i anizotropie, a to że wyznaję taką zasadę , to nie znaczy że omineły mnie jakieś tytuły, gram jak mi sprzęt pozwala.

Proponuję również nie porównywać GPU konsol do pecetowych kart graficznych, bo są tam zastosowane inne rozwiązania.
Weźmy choćby zespolenie 48 potoków graficznych w xbox360 ( werteksy + piksele razem w potoku), nie można tego przecież porównywać do 24 potoków Nvidi i wnioskować że układ xbox360 jest 2 razy silniejszy od układu GF 7800 GTX.

Niektórzy tego nie  rozumieją. Można się natomiast podniecać ultra szybką pamięcia zastosowaną  w gpu xbox 360 która  będzie służyć do antiliasingu bez straty szybkości, to jest ciekawy patent Ati.

A w ogóle co takie dywagacje na temat sprzętu robią w dziale cena PS3?

aliusz

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 10, 2005, 15:04:13 pm »
Moi drodzy zestawcie sobie karty grafiki do pc zobaczcie wydajność , częstotliwość zegara, pamięci. Po tym zestawieniu dokładnie widać, że parametrami układ jest zbliżony do X800/X850. Napewno nie jest to zupełnie nowy specjalnie "zmajstrowany" superchip graficzny. Moja opinia pokrywa się też z opinią serwisu benchmark.pl.
http://www.benchmark.pl/artykuly/felietony/Xbox360.html

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 10, 2005, 15:05:49 pm »
Można się natomiast podniecać ultra szybką pamięcia zastosowaną w gpu xbox 360 która będzie służyć do antiliasingu bez straty szybkości, to jest ciekawy patent Ati.

ja proponuje nie podniecać się tylko co najwyżej być zadowolonym  :wink: .

doktor Robotnik

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 10, 2005, 15:09:47 pm »
ja proponuje nie podniecać się tylko co najwyżej być zadowolonym

Dla prawdziwego zapaleńca , zadowolenie to za mało. :wink:

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 10, 2005, 15:10:47 pm »
Nie kieruj się liczbami. Karty z konsol będzie można porównać dopiero wtedy gdy obie konsole ukażą się na rynku. Ale przynajmniej wiadomo że nie wziołeś tego z nikąd  :wink:

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 10, 2005, 15:21:17 pm »
aliusz - a ja proponuję przeczytać artykuł na beyond3d o xenosie, a nie jakiś artykuł z benchmark.pl :?

aliusz

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 10, 2005, 15:27:01 pm »
Żeśmy trochę offtopa pociągnęli... xellooss - nie poczytam artykułu, który mi poleciłeś, choć wierzę na słowo, że jest interesujący. Mam nadzieję, że do końca roku każdy będzie miał okazję zobaczyć sprzęt Billa w akcji na żywo i najlepsze gry na niego. Wtedy sami się przekonamy co jest wart.

A żeby nie było offtopu to: cena PS3 na poziomie 400 Euro (w Europie, nie w Polsce) byłaby jak dla mnie wielce zadawalająca.

Rochu

• Pionier
  • *
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 10, 2005, 15:29:11 pm »
Euro? A nie USD?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 10, 2005, 15:36:00 pm »
400 USD to pewnie tak jak w przypadku X360 400 euro (ten absurdalny przelicznik 1$=1euro). W Polsce pewnie 1600-1700 zł.

doktor Robotnik

• Towarzysz
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 10, 2005, 22:26:57 pm »
Może mnie ktoś oświeci, skąd oni biorą przelicznik 1 euro=1dolar?

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • KILLZOWN3D
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 10, 2005, 22:29:26 pm »
tak im się podoba- lubią wyzyskiwać Europe  :wink: .

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Cena PS3 ?
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 10, 2005, 22:32:11 pm »
W Europie są wyższe podatki:(