a teraz pora na maly opisik Project Gotham Racing 3
na ta gre czekalem szczegolnie i praktycznie dla tej gry kupilem x360.
Lubie samochody, interesuje sie motoryzacja. a po zabawie gt3 i gt4 czekalem na cos nowego na nowa generacje. i moim zdaniem PGR3 mozna tak nazwac
tak jak przeszlismy z GT/GT2 z PSX na GT3/GT4 PS2 tak teraz poraz przejsc (przynajmniej chwilowo do czasu pojawienia sie GT5) na masynke konkurencji
))
Gra wita nas efektownym intro, jak sie pozniej okazuje zmontowanym z powtorek z rajdow. intro nie jest podciagane graficznie jak np w gt4. to "zywa" grafika z gry z dodana porzadna muzyka!
jak podniesiemy kopare po efektownym intro wita nas glowne menu gry:
kariera/pojedynczy wyscig/tv-mozna obejrzec nagrane wyscigi/archiwa/inne opcje i ustawienia kotroli i konsoli
oczywiscie najfajniejszy jest tryb kariery, po wejsciu do tej opcji mamy wybor kariery tradycyjnej oraz ONLINE. i tu sie zaczyna zabawa!!!
mnie najbardziej interesowala wlasnie gra online. mozna laczyc tryb single z online. czyli za zarobiona $ w trybie ofline kupujes wozek ktorym pozniej jezdzisz na necie. udalo mi sie zarobic troche kasiory wiec do sklepu. wybor padl na porsche. jako ze glownie bede jezdzic po necie przydaloby sie go jakos wyroznic. wybralem kolorystyke jasnego zielonego groszku. i uwierzcie mi ze to jedyny jak narazie taki kolor na trasie jaki widzialem. wszedzie czerwone ferrari i moje zielone malenstwo eheheh
zakupione auto trzymasz w garazu tak jak w gt4. tylko ze tu mozesz sobie dowolnie chodzic po garazu i wybierac autko ktorym chcesz jezdzic. u mnie aktualnie stoi jedno
przyjrzyjscie sie detalom. widac nawet dokladnie felgi. oraz zaciski tarcz hamulcowych.a przez szybe wnetrze... miodzio...
mala ciekawostka. w garazu stoja automaty do gier. hmm dzialajace automaty
))
dobra koniec zabawy. wybieramy fure i lecimy dalej do menu wyboru konkurencji w ktorej chcemy startowac i klas. co jest dosyc sprawiedliwe. bo w wyscigu biora udzial auta o podobnej charakterystyce. w mojej klasie nie ma co rzadzi Ferrari Enzo i Koeninnienieniezeg
ale to inna bajka. i kosztuje mase kasy
po wybraniu klasy. konsola losuje Ci wyscig i zostaje ci przyznane miejsce. oczekiwanie na wyscig trwa 30 sekund. jesli wcesniej konsola wylosuje do jednego wyscigu 8 osob startuje automatycznie
ah te piekne zblizenia na uata przed startem. gra jest bardzo sliczna. w autach odbija sie otoczenie i slonce. czasem potrafi oslepic. ale o grafice bylo juz bardzo duzo napisane. ja tylko potwierdze ze na hdtv mozna tej grze smialo dac 10!
ale dopiero widak z wnetrza kopie zad! tak odwzorowanego wnetrza nie widzialem. co prawda kilka at wyglada brzydko.ale zdecydowana wiekszosc jest sliczna. detale! detale! przednia szyba tak jak w prawdziwym aucie nie jest krystalicznie czysta, widac na niej kurz i rysy.a to jak pada swiatlo to poezja.
wada takiego rozwiazania jest ograniczona widocznosc.istnieje mozliwosc przelaczenia widoku jak w GT
ruszamy i kojeny szok. wszystko pieknie slicznie sunie do przodu.patrzymy na refleksy w kokpicie.drzewa mijaja za oknami.przed soba widzimy zakret w prawo. no to tradysyjnie palec ze spustu naciskamy reczny, po to zeby efektownie wejsc w zakret i ....
banda. i tak zaliczamy bandy przez jakies 10 wyscigow.zanim nie zalapiemy jak efektywnie uzywac dwoch analogowych triggerow
po jakims czasie. zaczyna to wychodzic coraz lepiej.i wkoncu kolejne zakrety pokonujemy jak Schumacher
autem steruje sie tak jak w rzeczywistosci.wiec nie ma mowy a arcadowej zabawie.przed kazdym zakretem trzeba troche pomyslec a najlepiej znac go na pamiec zeby bez przeszkod go pokonac. i to mi sie podoba. bo walcysz nie tylko z przeciwnikami, z trasa ale takze z samochodem. tylny naped, silnik z tylu i na kazdym zakrecie krecisz "baczki".na online widac to odrazu. po pierwszym zakrecie zostaje zwykle 3-4 graczy w stawce. reszta sie kotluje na wirazu probujac z niego wyjechac.w wystarczy zwolnic
za wygrana kase kupujesz lepsze auto i wyscig i kasa itd itd
)
publicznosc, jak widac w 3d, zadnych spriteow
polecam uderzc w bande, fajnie reaguja
))
gra jest swietna, trudna, sliczna i bardzo wciagajaca.
fenomalna grafika. bardzo dobry dzwiek 5.1, muzyka przygrywa z radia wiec sie nie nudzi. i nieskonczona grywalnosc dzieki Xbox Live. wlaczysz nie tylko o Kudosy ale takze o swoj ranking. wkoncu mozesz sie odegrac na anglikach za ciecia w budzecie UE heh
ja ostatnio zameczylem wszystkich puszczajac do headsetu mandaryne heh
jesli lubisz wyscigi to jest twoj MUST HAVE! i pierwsza gra x360. ostatni raz podobne wrazenie zrobil na mnie GT4 na ps2. gram w gry od ponad 20 lat. samochodowki lubilem najbardziej i na chwile obecna to jest krol. moze nie tak skomplikowany jak GT4 nie tak zlozony. nie ma takiej ilosci aut. ale jest LIVE no i po co 700 aut jak i tak 500 nawet byc nie tknal hehe:)
to nie test ani artykul o grze. tylko moje prywatne, wlasnosciowe, osobiste przemysliwania
kazdy ma prawo do wyrazania opinii. n prawdziwy test poczekaj na profesjonalistow!
ja wracam zbierac Kudosy na moje nowe Enzo!
C&T
PS w ostatniej chwili. prosze bardzo jaki ladny tryb photo:) cos nam to przypomina prawda?
PS2: w bardziej ostatniej chwili, dorwalem enzo(nie bylo zielonych buuu
)
jezdzi jak bajka.marzenie ehhh:)
[/list]