@VaaKo
czyli uwazasz ze jesli ktos walczy w imie niepodleglosci swojego kraju, to jest usprawidliwiony, moze zabijac niewinnych ludzi, podkladac bomby ogolnie dokonywac aktow terroru, ale jesli ktos walczy w imie religii i jakiegos wyzszego celu to juz jest beee...troche tandetna logika, bo niestety, ale nic, zaden powod nie usprawiedliwi mordowania niewinnych ludzi, a co pewne takimi metodami trudno cos osiagnac...
Sprawa Serbii i Kosowa, to byla juz totalna zagrywka polityczna, zeby "zagrac Rosji na nosie"...co bys powiedzial gdyby nagle Slazacy czy Kaszubi zaczeli podkladac bomby, chcac uzyskac niepodleglosc?!? wg. twojej teorii, poparl bys ich w ten czy inny sposob...co do emigracji ludzi z np. Afryki do EU, no to chyba nie powinno nikogo dziwic, ze czlowiek dazy do osiagniecia wyzszego standardu zycia, nie zapominaj tez ze to wlasnie zapedy kolonialne Europy doprowadzily/"zaprosily" wiele nacji do EU, ale tez im duzo zawdzieczamy ( szczegolnie europa zachodnia ) byli tania sila robocza itp. nie dziwi mnie tez ich frustracja, biorac pod uwage ze sa spychani do swoistych "gett"/slumsow, ale tak jak napisalem wyzej, nie mozna generalizowac, we wszystkich nacjach/narodach sa ludzie zli i dobrzy, wielu jest naukowcow nie europejskiego pochodzenia, ktorym duzo zawdzieczamy - ich odkryciom, co do Jihadu, nie mam zamiaru usprawiedliwiac szalenstwa jakim jest samobojczy atak i zabijanie niewinnych wg. mnie wieksze korzysci przynosi mediacja.