a mógł bys mnie troche oswiecic na temat wad soniaka? był bym wdzieczny a samsunga da rade za 6000 tys dostac
Wady telewizorów z technologią LCoS:
Główna wada takich tv to jest żywotność lampy. Mniej więcej po czterech latach trzaba wymienić w serwisie lampę na nową( cena 200$). Lepsze jednak to niż wypalanie stałych elementów obrazu, takich jak np loga stacji w rogu ekranu, w telewizorach plazmowych.
Wadą DLP jest tzw efekt tęczy, jednak już lcos jest pozbawion tej wady. W LCD natomiast występuje smużenie przy szybko poruszających się obiektach.
Kolejną wadą jest jedna zaleta. Takie projektory mają tak dobrą jakość obrazu, że jeżeli zapodamy obraz w VHS albo zwykłej telewizji to takie telewizory obnażają wszelkie niedoskonałości takich sygnałów. Przez co na tak duzym ekranie obraz wygląda fatalnie.
Takie telewizory są dosyć ciężkie i nie są takie wąskie jak LCD albo Plazma.
Mogą się troszeczkę dłużej włączać.
Czytałem też że mają problemy z odcieniami szarości.
Ja osobiście poczekałbym jeszcze jakieś 6-9 miesięcy i kupił właśnie tv w technologi LCoS( włąściwie to sam kupuję taki na wakację). Do tego czasu powinni wyelimiować wszelkie niedoskonałości tych telewizorów. Bo trzeba pamiętać iż ta technologia dopiero wchodzi, więc z czasem powinno być dużo lepiej.
ps: po więcej informacji odsyłam cię na fachowe fora