Podobno, gdy wydadzą grę w Japonii, to dopiero zajmą się konwersją na X'a 360.Ile w tym prawdy? Nie lepiej wydać również z angielskimi napisami ;/
importowałbym od razu.
Przypuszczam że problem jest w tym że muszą najpierw na angielski przetłumaczyć.
A tym mają się zajmować po wydaniu w Japonii.
Możesz im jak chcesz zaproponować aby opóźnili premierę w Japoni do czasu zakończenia tłumaczenia jap->ang a biorąc pod uwagę, że to Square, o głupie 0,5 roku albo trochę więcej ...
Fani w Japoni by cię chyba ukrzyżowali bez znieczulenia
Na pewno nawet jakby gra nie miała wyjść na Xa, to w Japonii premiere by miała szybciej chociażby o parę dni może miesiąc. Jednak bez przesady pół roku na tłumaczenie ??!! albo nawet więcej?? Ja wiem, że to jest Square i zdobyli niezła reputacje(w negatywnym tego słowa znaczeniu) w tłumaczeniu gier za czasów np PS2jki. Ale czasy się zmieniają, a Square samo potwierdza, że tym razem tłumaczenie zajmie im mniej czasu. Poza tym zacytuję post Castor Krieg'a
Niech mi ktos cos wytlumaczy:
Tales of Vesperia - 60 godzin gry, wiele stawek mowionych:
JP: 6.08.08
US: 26.08.08
Infinite Undiscovery - od SE
US: 2.09.08
EU: 05.09.08
JP: 11.09.08
Jak w takim razie jest mozliwe aby FFXIII czekalo znowu pol roku na lokalizacje. Dla mnie brak wiadomosci od SE o tym ze gra wyjdzie rownoczesnie na calym swiecie, znowu mydlenie oczu typu "postaramy sie szybko" jest komiczne - jak widac nawet SE nie ma problemu z tlumaczeniem swoich gier.
Jak widać z tłumaczeniem IU problemu nie mieli żadnego. Zapowiedzieli tez, że FFvsXII będzie miał światową premiere, czyli tu też problemu z tłumaczeniem nie będzie. Więc dlaczego Anonimowy zakładasz, że z FFXIII będą mieli problem? Aha i mam nadzieję nie zakładasz tak tylko dlatego, że to konwersja na Xa najprawdopodobniej opóźni FFa w USA i europie.
Wyjaśnię ci to bardzo szybko o co chodzi z Infinite Discovery:
- ta gra od razu powstawała równocześnie po angielsku i japońsku
- robiona jest przez TRI-ACE a nie Square
(tak jak inny exclusive : Star Ocean: The Last Hope)
Square jest tylko wydawcą
http://www.tri-ace.co.jp/en/index.html
To teraz tak samo szybko wyjaśni kwestie FFvsXIII(który ma zapowiedziana premiere światową). Poza tym Namco nie miało problemów z tłumaczeniem ToV, więc czemu SE ma mieć?. I tak jeszcze do przypomnienia, to np taki MGS4 też wyszedł równolegle, a jak wiadomo z MGS3 na PS2 był poślizg względem np Europy dość spory.
Na pewno nawet jakby gra nie miała wyjść na Xa, to w Japonii premiere by miała szybciej chociażby o parę dni może miesiąc.
Przecież na X'a to jeszcze nawet dev-kitów nie mają - to jak ma opóźniać premierę w Japonii?
Tu mi chodziło o to, że nawet jakby gra nie miała wyjść na Xa to i tak zapewne w Japonii pojawiłaby się szybiej niż w EU/USA - czytaj ze zrozumieniem.
Jednak bez przesady pół roku na tłumaczenie ??!! albo nawet więcej?? Ja wiem, że to jest Square i zdobyli niezła reputacje(w negatywnym tego słowa znaczeniu) w tłumaczeniu gier za czasów np PS2jki. Ale czasy się zmieniają, a Square samo potwierdza, że tym razem tłumaczenie zajmie im mniej czasu.
No właśnie powiedzieli że im zajmnie mniej - zamiast tradycyjnie roku - mniej bo się skupiają
No właśnie, a jak się skupią, to może im to pójść tak szybko jak kolegą po fachu z Namco lub z Konami.
"Następną ekscytującą sprawą jest, że tradycyjnie lokalizacja zajmowała nam ok. roku, przez co wersja japońska krążyła po całym świecie. Jednak pracując nad tym tytułem skupiamy się na zmniejszeniu tego czasu."
Może byś tak, to dokończył co? i podał do tego ten fragment aby była całość
Oznacza to, że w tej chwili nie jesteśmy zajęci tylko tworzeniem, ale także pracujemy ciężko, aby dostarczyć grę w świeżym stanie każdemu graczowi na świecie - powiedział przedstawiciel Kwadratowych
OMG!! Czyżby juz pracowali nad tłumaczeniem? to nawet jak im zajmie rok, to za opóźnienie w USA/EU będzie odpowiadał Xbox !
Aha i mam nadzieję nie zakładasz tak tylko dlatego, że to konwersja na Xa najprawdopodobniej opóźni FFa w USA i europie.
Opóźni bo... ?
- zanim odpowiesz przeczytaj moje posty w tym temacie na kilku ostatnich stronach, tak aby się nie powtarzać.
A ty przeczytaj moje zanim będziesz dawał następny śmieszny wykład.
http://www.gameonly.pl/forum/index.php?topic=2178.msg365566#msg365566Deweloper o L4D:
it's mostly a matter of development time. Creating the Xbox 360 version of the game is close enough to creating the PC version that it's "almost like pushing an A button," he said. The PS3 version, though, essentially requires starting from scratch.
Konwersja na X360 to będzie banał, gdyby FF13 powstawał na X'a od początku a nie na PS3 to już dawno byśmy grali - a tak przez PS3 musimy czekać
Co mnie obchodzi Developer L4d? co oni mają wspólnego ze Square i zespołem który pracuje nad FFXIII od początku na PS3, a o XO mają małe pojęcie bo nawet Dev kita nie dostali?
PS. Już wiele postów na ten temat z tobą napisałem, więc nie chce wchodzić znów w jakąś wielką dyskusje.
PS2.Wiem, że bardzo byś chciał, żeby przez konwersję na Xa nie opóźniali FFa(ja też bym tego chciał bo uwielbiam FF), ale niestety wszystko wskazuje, że tak będzie, bo konwersja na Xboxa to też na pewno nie jest banał i będą musieli nad nią posiedzieć, a tłumaczenie(jak wszystko wskazuje) tym razem pójdzie im sprawnie.
PS3. Kończę dyskusję na ten temat, bo nie chce mi się pisać tego samego 2 raz, a do ciebie i tak to nie dociera, masz swój świat to w nim żyj. Narka.
EDIT: Anonimek jak zwykle przeinaczasz wszystko na swoją stronę, zwłaszcza z tą Japonią, przecież napisałem najpierw, że pewnie była by później w USA/EU o jakiś miesiąc może mnie(w pierwszym poście)j, gdyby nie Xbox(tego już nie dopsiałem ale myślałem, że to jasne, że o to mi chodzi). Tylko ty tego dokońca nie zrozumiałeś. I źle interpretujesz mojego posta.
Co do odp w spoilerze- nic dziwnego, że nie zrozumiałeś- oni po prostu w czasie tworzenia Japońca już, to co mają tłumaczą na Angielski, i dlatego tłumaczenie im zajmie mniej czasu przecież kest to JASNO napisane o tu: quote]
Oznacza to, że w tej chwili nie jesteśmy zajęci tylko tworzeniem, ale także pracujemy ciężko, aby dostarczyć grę w świeżym stanie każdemu graczowi na świecie[] - powiedział przedstawiciel Kwadratowych [/quote]
Czyli nie są zajeci tylko tworzeniem, ALE TEŻ TLUMACZENIEM TEGO CO MAJA, wyraźnie jest to napisane.
A to, że ławto się przenosi kod na Xa to akurat mam w d..pe , bo żeby go przenieś to pierw trzeba mieć Dev-kita i chęci a oni nie mają nic z tych rzeczy(póki co).
Więc żeby była jasność, bo widzę, że mylisz wszystko jak się da. M
ój wniosek jest taki, że tłumaczenie im zajmie miesiąc czasu, przykładowo gra wyjdzie w Mracu, w japoni, to przetłumaczona będzie juz w kwietniu(to jest tylko przykład!!- żebyś nie pomylił). A że konwersja na Xa na pewno nie zajmie tylko miesiąca ,ale więcej, to właśnie dlatego przez xboxa gra zostanie opóźniona na terytoriach USA/EU.
Edit: sorki tarniak za edycję posta, już nic nie będę edytował, ani na ten temat z nim rozmawiał. Nawet w System wars nie będę tego kontynuował, bo nie wchodzę do tamtego tematu.