nie przesadzaj - widac te smierdaca kupe pikseli jadac po torze. Od razu mi sie rzucila w oczy, wczesniej nie widzialem tych screenow. Nie mogac w to uwierzyc, podjechalem blizej i ... pastgenowy plask z liscia (doslownie) w morde.
Ale jak pisalem, dla mnie to demo zupelnie nie rzutuje na finalna jakosc gt5.
Ja spędziłem kilkanaście godzin w GT5:A i nie zauważyłem, że drzewa nie mają filtrowania.
ten dobry developer powinien tez wiedziec, ze takich baboli rodem z psx nie powinno sie umieszczac na widoku, walacych prosto z ekranu w odbiorce.
Tylko, że to 'rozpikselizowanie' drzewa da się zobaczyć dopiero jak wyjedzie z trasy i podjedzie do bandy. Dobry developer wie, że nie warto się przejmować drobiazgami, jakie ktoś gdzieś na siłe znajduje, których 99% graczy nie zauważy.
Dlatego ten dobry developer, który nie przejmuje się szczegółami, pamięta o tym aby trasa odbijała się w oczach kierowcy.
Tak, bo dodanie odvijania w oczach to 5 minut i praktycznie zero obciążenia dla konsoli.
Zwiększenie dwukrotnie rozdzielczośći tekstur drzew, oraz zastosowanie filtrowania to kilkanaście dni roboty i obciążenie dla procesora i zajęcie cennej pamięci.
Podobny przykład to Wipeout HD. Gra śmiga w 1080p, ale w momentach ostrej jatki rozdziałka spada do 1280x720. Ktoś powie: łee co to ma być, ale słabe, developer się nie popisał. W rzeczywistości jest odwrotnie. Twórcy wiedzieli, że mogą albo dać stałe 1080p ale muszą zmniejszyc ilość obiektów oraz źródeł światła by gra chodziła cały czas płynnie w 1080p i 60 klatakach, albo zastosować czasami zmniejszanie rozdzielczość - co jest mniej i dużo rzadziej widoczne niz pozbawienie tras oświetlenia i szczegółów
Piter_neo dzięki za specjalistyczną opinie, że ch**owy wygląd trasy w GT5:A to celowe działanie developera. Takich specjalistów nam potrzeba.
To, że się znam na developingu gier, na programowaniu i na grafice komputerowej nie powinno ci przeszkadzać. Ośmieszasz się tylko, albo jesteś zazdrosny, że lepiej się znam od ciebie.
Możesz robić z siebie idiotę, wymyslać głupie żarty, nabijać się z GT5, ale nie zniemi to faktu, że nie masz racji.