Autor Wątek: Fotografia oraz aparaty  (Przeczytany 335077 razy)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
Odp: Fotografia oraz aparaty cyfrowe
« Odpowiedź #600 dnia: Czerwca 24, 2008, 19:08:46 pm »
Może mi ktoś powiedzieć jak w programie obrobić fotkę tak aby postać była w kolorze a tło jednolite kolorystycznie. Np. jakiś człowiek w czerwonej koszulce na tle bloków ale bloki i wszystko co za postacią szare. Tylko za pomocą wyciągania barw czy jest jakaś inna opcja o której nie wiem?

b.szym

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #601 dnia: Czerwca 24, 2008, 19:35:13 pm »
Może mi ktoś powiedzieć jak w programie obrobić fotkę tak aby postać była w kolorze a tło jednolite kolorystycznie. Np. jakiś człowiek w czerwonej koszulce na tle bloków ale bloki i wszystko co za postacią szare. Tylko za pomocą wyciągania barw czy jest jakaś inna opcja o której nie wiem?
Zaznacz postać, skopiuj i wklej (na to samo miejsce), a z poprzedniej warstwy usuń kolor. Do wykonania w GIMPie, PS, itp.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2008, 19:38:20 pm wysłana przez b.szym »

Mikes

• Łajka
  • Reputacja: 0
  • Ej.
« Odpowiedź #602 dnia: Czerwca 24, 2008, 20:03:17 pm »
Nie, zaznacz postać, odwróc zaznaczenie(opcja dostepna pod PPM), i usun kolor, gotowe

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #603 dnia: Czerwca 24, 2008, 20:28:06 pm »
Tokina 19-35mm? Invictus, co sądzisz?

Już mnie wkurza kit 400D. A może lepiej 50mm 1.8?

http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=53&roz=11 Zachęcające.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #604 dnia: Czerwca 24, 2008, 22:46:28 pm »
"Kiepska celność autofokusa". Takie mieszane uczucia pozostawia to stwierdzenie.

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #605 dnia: Czerwca 25, 2008, 02:01:02 am »
Tokiny są solidne (pancerniaki :) )  mam 12-24 (fajne szkiełko)  plastyka rewelacyjna ale aberruje niesamowicie.  Lepiej pozostań przy kit'cie, a kasę odkładaj na choćby tamrona 17-50 (imho)
50 1.8 bym odpuscił (plastik fantastik), w sumie jest nieciekawy, 50 1.4 albo 85 1.8 to juz lepszy wybór
straight X edge

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #606 dnia: Czerwca 25, 2008, 07:34:20 am »
Wg optyczne kit myli się 16% (przy 20% pomyłek Tokiny). Słabo, ale nie tragicznie.

Tamron, o którym mówisz, kosztuje ponad 1200zł, co jest dobrą ceną, ale NIE CHCE MI SIĘ CZEKAĆ. Gdy już będę miał te 1200zł, to za 1600 jest coś lepszego, a potem to już tylko krok do 70-200L, a może lepiej z IS? Albo nie 4, lecz 2.8? Nie chcę się wkopywać w "uzbieram i będę miał", bo kiepsko to znoszę i nigdy nic nie kupię. Do końca czerwca chcę jakieś szkło kupić, a potem w lipcu, sierpniu i wrześniu będę tyrał na coś lepszego, jak będę żył w ascezie, to może ze 3000tys. odłożę.

Z tym że 50 1.8 kosztuje 310zł (nowy), a jakość podobna (optyczna) lepsza od kita, i to sporo. 1.4 kosztuje już 1200zł, a 85mm to za dużo, chcę coś szerokiego, albo standardowego. Z 1.6x jaki daje 400D, to z 85mm wyjdzie ponad 120mm. Zdecydowanie za dużo.

Odnośnie tej Tokiny pytam czy przypadkiem nie jest to zupełny szmelc, a ludzie piszący na jej temat dobre opinie nie są w spisku czy coś w tym stylu. Byle optycznie była nawet minimalnie lepsza od kitu, bo kit denerwuje mnie przede wszystkim wykonaniem, tym ohydnym wysuwaniem się, po prostu tandeta. Tokina wygląda "pancerniacko", jak sam napisałeś. Inne szkła w tym stylu za takie grosze?

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #607 dnia: Czerwca 25, 2008, 08:32:19 am »
ale już pomiędzy 70-200 f4 a 70-200 z IS lub f2.8 to już duża różnica w pieniądzach. Poza tym, chcesz 19-35, potem piszesz że o 70-200....to jakie ogniskowe Cie w ogóle interesują? ;)

Nie no, bez przesady, nie doszukuj się spisków :) Z własnego doświadczenia nauczyłem się, że lepiej odłożyć kasę na coś już ciut lepszego, niż słoik za <1000pln, taka jest niestety zależność. Jeśli byś nie miał kita z jakiegoś powodu, to zakup takiego taniego szkła był by jakoś uzasadniony.
Ja zanim kupiłem pierwsze "lepsze" ( tj. tamron 28-75 f2.8) szkło niż kit , to pstrykałem na kitowym rok, jakoś mi to nie przeszkadzało, cieszył mnie fakt robienia fot. Zastanów się jakimi ogniskowymi najczęściej pracowałeś i wtedy zweryfikuj jakie szkło potrzebujesz. Nie popadaj w onanizm sprzętowy ;)
straight X edge

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #608 dnia: Czerwca 25, 2008, 18:22:33 pm »
SETEZER - dozbieraj i kupuj T17-50 F2.8. Jak juz wiesz akurat go posiadam i jest rewelacyjny :)

jak juz cos kupujesz, to kup lepsze - MSN-202 :) Az taka roznica w cenie nie jest, a zawsze masz cos lepszego.

Mam prośbę. Możesz wrzucić jakąś fotkę obiektu (kwiatek czy owad) którą zrobiłeś przy pomocy DCR 250 z jak największym zbliżeniem (tak aby pokazywała jak największe zbliżenie i utrzymanie ostrości przy tym). Jestem raczej zdecydowany na DCR-250 z tego względu że MSN-202 tak bardzo powiększa że większe owady są nie do uchwycenia w całości. Raczej sam łeb albo połowę owada da radę złapać. Natomiast ciekawi mnie jak bardzo potrafi zbliżyć DCR-250. Wiem że też dużo zależy od aparatu ale jednak bardzo bym prosił o takie foto.

Ale MSN przeciez nie robi fotek TYLKO w max zblizeniu ;) Rownie dobrze mozesz calego robala z daleka nim zrobic, a potem jak chcesz jego łeb, to dajesz 12x aparatu ;) Wiec jak chcesz, jedno dobre, a drugie lepsze ;)

Tu masz zrobione przeze mnie DCR, sa slabej jakosci, bo naprawde jest ciezko zrobic dobre foto z reki, a te wlasnie sa z reki... ;) Jak juz pisalem wyzej - MSN jest lepszy i wcale jego wiekszy "zoom" nie oznacza jakichkolwiek ograniczen w stosunku do DCR.

Mucha nr.1 to z tego co pamietam, max DCR i mojego S2 IS w tych sprawach (bo nie robilem teraz tych fotek)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2008, 18:27:08 pm wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #609 dnia: Czerwca 25, 2008, 18:30:49 pm »
 :shock: :shock: :shock: DCR-250 wystarczy! Czadowe fotki. Podziwiam.

Gadałem ze sprzedawcą w sklepie fotograficznym, który ma DCR oraz MSN i powiedział że na MSN'ie ciężko bardzo zrobić dobre foto w dużym przybliżeniu z ręki. Jest to ponoć cholernie trudne. Jeśli DCR-250 potrafi coś takiego ja na tych fotkach to ja naprawdę na razie nie potrzebuję nic lepszego aczkolwiek pewnie gdybym miał nieco więcej w kieszeni to dokupiłbym MSN-202. W przyszłości pewnie zaopatrzę się w ten konwerter a tym czasem pobawię się DCR'em.

PS. Skąd Wy bierzecie te skakuny na zdjęciach? Te pająki żyją sobie na polach gdzie czy co?

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #610 dnia: Czerwca 25, 2008, 19:29:03 pm »
Skakuny??? Matko, masa tego biega u mnie po scianach bloku :D :lol: Sa bardzo male, zwykle nawet ich nie widac jak sie przechodzi ;)

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #611 dnia: Czerwca 25, 2008, 19:48:11 pm »
ale już pomiędzy 70-200 f4 a 70-200 z IS lub f2.8 to już duża różnica w pieniądzach. Poza tym, chcesz 19-35, potem piszesz że o 70-200....to jakie ogniskowe Cie w ogóle interesują? ;)
OBIE! A właściwie wszystkie 3. Krótki telezoom, coś szerokiego i standard. Jak będę spał na pieniądzach, to będę kolekcjonował obiektywy.
Póki co chciałbym mieć 70-200 4 IS L i coś w stylu 18-36 (w tych okolicach).

Niemiłosiernie wkurza mnie wysuwanie się, po prostu nie wyrabiam nerwowo, jak kręcę pierścieniem, a mi się obiektyw wysuwa. Czuję się jakbym jechał samochodem i dodając gazu wydłużałby mi się automobil, miałem kiedyś taki dziwny sen.

Dlatego Tokina mi się podoba. Nie dręczyłyby mnie chociaż koszmary.

Nie no, bez przesady, nie doszukuj się spisków :) Z własnego doświadczenia nauczyłem się, że lepiej odłożyć kasę na coś już ciut lepszego, niż słoik za <1000pln, taka jest niestety zależność. Jeśli byś nie miał kita z jakiegoś powodu, to zakup takiego taniego szkła był by jakoś uzasadniony.
To mnie wkurza, tak samo jest z samochodami. Niby można już wziąć dany model, ale dokładając X złotych można mieć sporo lepszy. Problem w tym, że nie chcę czekać. Inna sprawa, że ta Tokina wiele lepsza od kita nie jest, przede wszystkim nadrabia jakością wykonania. Gdyby optycznie znacznie wyprzedzała kit, to pewnie nie byłaby taka tania. I dlatego nie mogę się zdecydować, bo solidność wykonania kusi (wewnętrzne ogniskowanie!!!).

Ja zanim kupiłem pierwsze "lepsze" ( tj. tamron 28-75 f2.8) szkło niż kit , to pstrykałem na kitowym rok, jakoś mi to nie przeszkadzało, cieszył mnie fakt robienia fot. Zastanów się jakimi ogniskowymi najczęściej pracowałeś i wtedy zweryfikuj jakie szkło potrzebujesz. Nie popadaj w onanizm sprzętowy ;)
Tak się składa, że kitem pstrykam już rok, raczej mało zdjęć, niż dużo. Jednak zdążyłem dobrze poznać możliwości tego szkiełka i są one akceptowalne, ale już tandeta wykonania zdecydowanie nie. W biedronce odtwarzacze DVD są podobnej jakości. Wszystko "na odwal się" skonstruowane, zaprojektowane. Różnica między Tobą, a mną, jest taka, że przez ten rok udało ci się odłożyć pieniądze na szkło co najmniej z półki wyżej, a ja sobie zaprzątałem głowę wieloma pierdołami i rzutem na taśmę mam kilka stów.

Muszę sprawę jeszcze raz przemyśleć, może wyczekam miesiąc i faktycznie uzbieram na coś lepszego.

Kojarzycie jakieś szkiełka 18-50 (niekoniecznie dokładnie takie, może być 17-35 czy 19-40 itp.) z wewnętrznym ogniskowaniem do 1500zł? Dobrze jakby obiektyw to miał, byłoby cudnie, no oczywiście jakość optyki też odgrywa dużą rolę.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #612 dnia: Czerwca 26, 2008, 00:04:33 am »
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO - ma wew. ogniskowanie, cena ok 1200zl
Canon 28-135 IS f/3,5-4,5 USM - ma wew. ogn, cena ok 1200zl

innych nie znam do 1500 z ogn.wew.

Jednak czy warto brac sigme zamiast np. tamrona 17-50 F2.8, tylko dlatego, ze ma ogn.wew.??
http://www.optyczne.pl/14.4-Test_obiektywu-Sigma_17-70_mm_f_2.8-4.5_DC_Macro_Rozdzielczość_obrazu.html
http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-50_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_(IF)_Rozdzielczość_obrazu.html
Tamronisko ma rozdzialke na poziomie canona 17-55 kosztujacego ponad 3k...;)

EDIT: Pomylilem wew. ogniskowanie z wew.zoomowaniem, wiec nie wiem nawet na ta chwile, ktore jak maja :-D  :lol:

;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2008, 00:13:47 am wysłana przez siudym »

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #613 dnia: Czerwca 26, 2008, 07:21:20 am »
Nie bardzo rozumiem (albo ja czegoś nie kumam albo ty). Wewnętrzne ogniskowanie, czyli zmieniam ogniskową (czy jak kto woli: ZOOMUJĘ), tak aby nic się nie wysuwało.

Tamron

Sigma

TO NIE JEST WEWNĘTRZNE OGNISKOWANIE.

TO JEST:

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #614 dnia: Czerwca 26, 2008, 08:04:05 am »
Jedyne o się wyświetla, to obrazki "optyczne.pl - zapraszamy"...

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #615 dnia: Czerwca 26, 2008, 08:25:45 am »
moja tokina 12-24 ma wew. ogniskowanie :]

ze szkieł o takich ogniskowych jak podałeś i do takiej ceny to tylko T 17-50 f2.8
....a żeby nie dręczyły Cię koszmary o wydłużającym się obiektywie, to musisz przejść na stało-ogniskową szklarnię :D
straight X edge

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #616 dnia: Czerwca 26, 2008, 22:07:15 pm »
Nie bardzo rozumiem (albo ja czegoś nie kumam albo ty). Wewnętrzne ogniskowanie, czyli zmieniam ogniskową (czy jak kto woli: ZOOMUJĘ), tak aby nic się nie wysuwało.

Wewnetrzne ogniskowanie to nie to samo co Wewnetrzne zoomowanie. Dlatego tak napisalem, bo w opisach szkiel sa te dwie opcje oddzielnie. Np. jedno szklo ma:
Wew. Ogn. - TAK
Wew. Zoom - NIE

a inne ma dwie opcje na TAK.

TAMRON napisales, ze NIE MA wew. ogniskowania, wiec sam zobacz:
http://www.allegro.pl/item374031275_tamron_17_50_f_2_8_nowy_f_vat_od_reki_gwarancja.html
"Wewnetrzne ogniskowanie = TAK" ;)
"Wewnetrzne zoomowanie = NIE" ;)

WEW. OGNISKOWANIE jest wtedy, gdy OBIEKTYW sie nie wysuwa/wsuwa podczas ustawiania ostrosci.
WEW. ZOOMOWANIE jest wtedy, gdy obiektyw sie nie wysuwa/wsuwa podczas zoomowania

W moim Tamronie 17-50 gdy ustawiam ostrosc automatycznie czy manualnie krece pierscieniem, to nic sie nie wys/wsuwa, tak samo nie kreci sie koniec obiektywu. Natomiast gdy zoomuje, niestety sie wysuwa. Mam wew. ogniskowanie, ale zoomowanie juz nie ;)

Ta Tokina 19-35 F3.5-4.5 faktycznie ma wszystko wewnetrznie, jednak zobacz jej rozdzialke obrazu:

CENTRUM: TOKINA -> TAMRON

BOKI: TOKINA -> TAMRON

Czy warto tracic na jakosci dla wewnetrznego zoomowania?? Do tego swiatlo 3.5-4.5 zamiast stalego 2.8..Marny AF.. No nie wiem...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2008, 23:16:33 pm wysłana przez siudym »

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #617 dnia: Czerwca 26, 2008, 22:50:05 pm »
Wytłumaczcie mnie, głupiemu noobowi, jak obiektyw może mieć rozdzielczość? Zawsze mi się wydawało, że rozdzielczość to domena obrazów cyfrowych, a do momentu rzucenia obrazu na matrycę i przetworzenia na cyfrowy, mamy obraz analogowy. Jak on może mieć 'rozdzielczość'?

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #618 dnia: Czerwca 26, 2008, 22:58:43 pm »
Zrob foto przez brudna, lub marnej jakosci szybe i zobaczysz, ze 'rozdzialka' (jakosc zdjecia) spadnie  - wiec jednak od "szkla" tez cos zalezy ;P :cool:
Oczywiscie FIZYCZNIE rozdzialka zawsze bedzie taka sama, bo przeciesz obiektyw nie zwiekszy Twojego np. 8mpix zdjecia do 16mpix itp ;)
Ale juz jakosc i rozdzielczosc, lub moze SZCZEGOLOWOSC fotki bedzie lepsza z dobrym szklem.
Zwyczajnie dobry obiektyw jest w stanie PRZEZ siebie przepuscic wiecej detali (wieksza rozdzielczosc) niz słaby obiektyw.

Obiektyw MA swoja rozdzialke, oczywiscie jest ona analogowa, a nie cyfrowa jak w matrycach, jednak jest to takze zwane "rozdzielczoscia" :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2008, 23:06:20 pm wysłana przez siudym »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #619 dnia: Czerwca 27, 2008, 01:13:42 am »
To, że lepszy obiektyw daje lepszą jakość, jest oczywiste. W tym przypadku użycie terminu 'rozdzielczość' wydaje mi się chybione.

Jeśli jednak tak się przyjęło, nie zamierzam z tym walczyć.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #620 dnia: Czerwca 27, 2008, 07:21:41 am »
WEW. OGNISKOWANIE jest wtedy, gdy OBIEKTYW sie nie wysuwa/wsuwa podczas ustawiania ostrosci.
WEW. ZOOMOWANIE jest wtedy, gdy obiektyw sie nie wysuwa/wsuwa podczas zoomowania
Tego nie wiedziałem, trochę te określenia nieścisłe.

W porównaniu, to Tokina nie wychodzi obronną ręką. Ale nie jest zupełnie tragicznie. Najgorzej z bokami, trochę licho. Autofocus mnie nie martwi, trochę mi żal jasności. Nadal dumam.

To, że lepszy obiektyw daje lepszą jakość, jest oczywiste. W tym przypadku użycie terminu 'rozdzielczość' wydaje mi się chybione.

Jeśli jednak tak się przyjęło, nie zamierzam z tym walczyć.
Ale zastanów się co jest przyczyną i efektem tego, że jest lepsza jakość? Przyczyną są lepsze szkła, lepsze ich ułożenie i np. zastosowanie dobrego mechanizmu autofocusa itd. Efekt jest taki, że zdjęcia są wyraźniejsze, ostrzejsze. Dla mnie to dosyć logiczne (także nazwa rozdzielczość mnie nie dziwi).

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #621 dnia: Czerwca 27, 2008, 08:23:19 am »
Zgadza się. Po prostu do tej pory rozdzielczość uznawałem za precyzyjnie określoną liczbę punktów w obrazie cyfrowym.

Z postrzeganiem jakości obrazu analogowego jako jego rozdzielczości wcześniej się nie spotkałem.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #622 dnia: Czerwca 27, 2008, 11:53:29 am »
Autofocus mnie nie martwi, trochę mi żal jasności. Nadal dumam.
8) Faktycznie AF mniej wazna sprawa 8) ;)

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #623 dnia: Czerwca 27, 2008, 15:52:37 pm »
20% pomyłek, to tylko o 1% pomyłek więcej niż w kicie, a w kicie mi te pomyłki nie przeszkadzały. Chyba raz na tysiąc prób zniszczyły mi zdjęcie. A tak, to poprawka i już gra.

A jak światła mniej, to, jak może wiesz, i Salomon z pustego nie naleje. Mówię ci, że tak jest.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #624 dnia: Czerwca 27, 2008, 16:03:47 pm »
Mam dziwne pytanie. Uruchomiłem FZ50 podczas gdy panowała idealna cisza u mnie w pokoju i usłyszałem że ten aparat wydaje dźwięk gdy jest uruchomiony. Dotyczy to tylko sytuacji gdy jest gotowy do robienia fotek bo przy przeglądaniu zdjęć dźwięku nie ma. Owy dźwięk przypomina działanie komputera czy też konsoli tylko że jest bardzo cichutki. Trzeba w warunkach idealnej ciszy przybliżyć się uchem do aparatu i to słychać. Co dziwniejsze to gdy nie trzymam go w pozycji poziomej tylko lekko skieruję w dół lub górę to dźwięk się lekko nasila. To normalne w hybrydach?

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #625 dnia: Czerwca 27, 2008, 16:06:51 pm »
POPSUŁA SIĘ, znana przypadłość hybryd, już nie da się naprawić, wywal do kosza albo jeszcze lepiej: wyślij do mnie, ja ją zutylizuję.

A na poważnie to nie mam pomysłu co to może być, ale raczej nic złego.

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #626 dnia: Czerwca 27, 2008, 16:09:47 pm »
stary, rób zdjęcia, a nie słuchaj aparatu w idealnej ciszy

aha, kolejnym objawem "profesjonalizmu", jest pstrykanie chmur i cegieł, doszukując się szumów, be careful ;) :)
straight X edge

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #627 dnia: Czerwca 27, 2008, 16:19:48 pm »
Mam dziwne pytanie. Uruchomiłem FZ50 podczas gdy panowała idealna cisza u mnie w pokoju i usłyszałem że ten aparat wydaje dźwięk gdy jest uruchomiony. Dotyczy to tylko sytuacji gdy jest gotowy do robienia fotek bo przy przeglądaniu zdjęć dźwięku nie ma. Owy dźwięk przypomina działanie komputera czy też konsoli tylko że jest bardzo cichutki. Trzeba w warunkach idealnej ciszy przybliżyć się uchem do aparatu i to słychać. Co dziwniejsze to gdy nie trzymam go w pozycji poziomej tylko lekko skieruję w dół lub górę to dźwięk się lekko nasila. To normalne w hybrydach?

Stabilizacja. Najfajniej ja slychac w obiektywach lustrzankowych - przyjemny dzwiek krecacego sie zyroskopu ;)
Prawdopodobnie masz wlaczana stabilizacje obrazu podczas drgan pionowych (w opcjach mozna to przelaczac - u mnie w S2 IS tak jest) :cool:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2008, 16:21:52 pm wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #628 dnia: Czerwca 27, 2008, 18:10:18 pm »
Thx.

Siudym napisz mi jak bardzo powiększałeś kadr w programie przy tych fotografiach marko. Bo założyłem teraz DCR-250 i widzę że wymaga sporego powiększenia potem przy obróbce by taka mucha potężna wyszła.
Opublikowane: Czerwiec 27, 2008, 17:02:13
To najwięcej co udało mi się wycisnąć na teraz z DCR-250.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Biedronka nie ostra. Światło było słabe a do tego nie umiem jeszcze tym robić fotek tym bardziej że o AF mogę zapomnieć. Wszystko ustawiam pierścieniem gdyż przy użyciu lekkiego zoom'a AF się gubi. Jednak nie sądzę aby jeszcze bardziej dało się przybliżyć z utrzymaniem ostrości niż tak jak widać na fotce z biedronką. Zoom'y tutaj już nie działają. Jedynie bardzo delikatne bo większe zbliżenie pozbawia ostrości i nijak można ją ustawić (nawet pierścień nie pomaga).
Opublikowane: Czerwiec 27, 2008, 18:03:41
PS. Firma z Krakowa zamiast filtra polaryzacyjnego i UV przysłała mi 2x UV. :mad: Co za ludzie. Na fakturze pisze że sprzedano mi polaryzacyjny i UV a dostałem co innego.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #629 dnia: Czerwca 27, 2008, 18:48:38 pm »
Thx.

Siudym napisz mi jak bardzo powiększałeś kadr w programie przy tych fotografiach marko. Bo założyłem teraz DCR-250 i widzę że wymaga sporego powiększenia potem przy obróbce by taka mucha potężna wyszła.
Opublikowane: Czerwiec 27, 2008, 17:02:13
To najwięcej co udało mi się wycisnąć na teraz z DCR-250.

? :cool: 2x fotka pomniejszona z oryginalu ;)

np. ta: oryginalnie byla by 2x wieksza niz teraz, wiec nic nie powiekszane, ale zmniejszane. ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2008, 18:50:20 pm wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #630 dnia: Czerwca 27, 2008, 18:59:44 pm »
Jak to? Musiałeś obciąć kadr bo widać byłoby koło od soczewki Raynox'a. Używasz zoom'u przy DCR-250 (jeśli tak to jakiego maks i z jakiej odległości od obiektu)?

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #631 dnia: Czerwca 27, 2008, 20:58:12 pm »
u mnie zero winiety jak robie przez dcr, ale to bylo z 12x zoom canona s2

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #632 dnia: Czerwca 27, 2008, 21:21:11 pm »
u mnie zero winiety jak robie przez dcr, ale to bylo z 12x zoom canona s2

OK ale z jakiej odległości ten 12x zoom bo na pewno nie zaraz przy obiekcie. W ogóle u mnie to niemal wcale zoom'u nie mogę używać bo nie da rady wyostrzyć tego co chcę.

PS. U mnie bez zoom'u normany kadr wygląda tak:

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #633 dnia: Czerwca 27, 2008, 21:40:19 pm »
Tak przyznam nigdy nie robilem fotek:) zawsze zoomowalem sporo:)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #634 dnia: Czerwca 27, 2008, 22:08:33 pm »
No to nie mam pytań. U mnie jak zoomuje to cholernie ciężko jest złapać ostrość. Owszem na razie próbowałem przy słabym świetle ale wątpię żeby na DCR-250 zrobić ostre foto przy 12x zoom.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #635 dnia: Czerwca 27, 2008, 22:22:10 pm »
zrob domowym sposobem dyfozor do lampy i bedzie gitarka:)

Wlasnie przed chwila podlaczylem DCR do mojego EOS'a 20D z 55-250 :) Calkiem niezle jak na fotke z reki wyszlo.
Jak bedzie ladna pogoda koniecznie przetestuje go w terenie na robalach, bo cos widze, ze bedzie niezle ;)

Bardzo drobny material:)

Foto Oryginal i z tego samego miejsca z wsadzonym na koniec obiektywu DCR - celowane na oko panienki:

« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2008, 22:52:36 pm wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #636 dnia: Czerwca 27, 2008, 22:50:13 pm »
Ja tak nie umiem. :( Raz że gdy włączam w opcjach że mam podpiętą soczewkę do makro to nie mogę robić zdjęć z lampą a dwa że za cholerę przy takim zoom'ie nie mogę złapać ostrości. Już nie jest tu mowa o AF bo ten całkowicie głupieje przy takich powiększeniach ale nawet pierścieniem nie daję rady.

Muszę jutro przy dobrym słoneczku coś popstrykać bo jak tak będzie dalej to nie będę pocieszony.

Na kwiatu to maks coś takiego:

Kwiatek o wielkości nieco ponad średnicę 5zł.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2008, 22:52:59 pm wysłana przez MarcePan »

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #637 dnia: Czerwca 27, 2008, 22:53:42 pm »
To strasznie mądry ten FZ50.. 8) Moj S2 i 20D nawet nic nie wspominaja w menu o zawieszonym DCR :lol:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #638 dnia: Czerwca 27, 2008, 23:03:32 pm »
FZ50 ma coś takiego że jak zakładasz mu jakieś soczewki czy to obiektyw (o ile można to tak nazwać) szerokokątny to wybierasz z opcji odpowiednią ikonkę do tego co właśnie założyłeś.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #639 dnia: Czerwca 27, 2008, 23:07:18 pm »
A jak nic nie wybierzesz? Nie wybieraj nic.