Autor Wątek: Fotografia oraz aparaty  (Przeczytany 335320 razy)

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
Odp: Fotografia oraz aparaty cyfrowe
« Odpowiedź #1680 dnia: Września 20, 2008, 14:58:22 pm »
Czytałem również (nie pamiętam, jaki dokładnie aparat to był), o lustrzance z programami automatycznymi typu "bardziej rozmazane tło" itp.

Program "bardziej rozmazane tło" jest w Twoim lustrze. I w moim - A-DEP się nazywa  ;)

Czy Twoje obawy są słuszne? Nie sądzę. Jakość filmu nie jest tak dobra, żeby pojedyncze klatki mogły dorównać zdjęciom.

Poza tym fotoreporterzy już mają lustra, gdzie migawka klapie 10 razy na sekundę.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1681 dnia: Września 20, 2008, 15:24:48 pm »
Czytałem również (nie pamiętam, jaki dokładnie aparat to był), o lustrzance z programami automatycznymi typu "bardziej rozmazane tło" itp.

Program "bardziej rozmazane tło" jest w Twoim lustrze. I w moim - A-DEP się nazywa  ;)

Czy Twoje obawy są słuszne? Nie sądzę. Jakość filmu nie jest tak dobra, żeby pojedyncze klatki mogły dorównać zdjęciom.

Poza tym fotoreporterzy już mają lustra, gdzie migawka klapie 10 razy na sekundę.
Nie, chodzi o programy, które dokładnie TAK SIĘ NAZYWAJĄ.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #1682 dnia: Września 20, 2008, 15:28:37 pm »
Zresztą, raczej trudno nazwać zdjęcia ślubne, artystycznymi i twórczymi.

W dzisiejszych czasach można sfotografować gów*o w kiblu, ktoś to nazwie artystycznym i twórczym, i już mamy sztukę.

Nie wiem, czym dla Ciebie są zdjęcia ślubne, ale patrząc na różne galerie, wiem, że ze ślubu można mieć zdjęcia i ZDJĘCIA.

PS: Jak kiedyś będziesz się żenił, wynajmij sobie fotografa z kompaktem

Źle to ująłeś. Owszem, zgodzę się że są zdjęcia i ZDJĘCIA, tyle że te zdjęcia i ZDJĘCIA robi fotograf.

Dlatego też jak będę się żenił to wynajmę sobie FOTOGRAFA (nawet z kompaktem) a nie fotografa.

PS. Odnośnie sztuki to widocznie zupełnie inaczej ją pojmujemy. ;)

Mikes

• Łajka
  • Reputacja: 0
  • Ej.

svonston

• Gość
« Odpowiedź #1684 dnia: Września 20, 2008, 16:35:01 pm »
Em, kompletnie mi się nie podoba to zdjęcie. Takie... nijakie. :?

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #1685 dnia: Września 20, 2008, 17:06:58 pm »
Zresztą, raczej trudno nazwać zdjęcia ślubne, artystycznymi i twórczymi.

PS: Jak kiedyś będziesz się żenił, wynajmij sobie fotografa z kompaktem

A jak ten fotograf przyjedzie z kompaktem SONY R1? :)  :cool:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3591

Prawie 3 lata temu mialem zamiar go kupic, ale za duza kasa, zrezygnowalem (2999 stał)  :)
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2008, 17:08:57 pm wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1686 dnia: Września 20, 2008, 17:12:47 pm »
Jak wybierałem hybrydę to często spotykałem się ze zdaniem że Sony R1 to bardzo dobry aparat i z tego linku co podałeś wynika że w niektórych warunkach wypada on lepiej niż EOS 20D co mówi samo za siebie. Jednak gdy kupowałem FZ50 to R1 nie była już dostępna. Jak znajdę profil gościa na digarcie, co robi zdjęcia R1 to tutaj wrzucę, bo naprawdę ciekawe ma prace.

EDIT.
Długo szukać nie musiałem.

http://taktoczuje.digart.pl/digarty/
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2008, 17:14:30 pm wysłana przez MarcePan »

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1687 dnia: Września 20, 2008, 17:18:02 pm »
Dwa lata temu, Dpreview wycenilo obiektyw w R1 na 1000$ - jesli porownac go jakosc/cena do szkieł w lustrach. ;)
Niestety produkowany juz nie jest, pewnie dlatego, ze Sony wprowadzilo swoje Alphy - a kunkurencji samo sobie robic nie chcialo. :)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1688 dnia: Września 20, 2008, 18:31:16 pm »

Od dwudziestu minut siedzę i zastanawiam się, jak to skomentować. Może i to jest sztuka przez duże S, ale dla mnie to jest jakieś (również przez S) szambo. Jeżeli autor faktycznie "TakToCzuje", to dobrze by było, gdyby zajął się nim psychiatra. Chore i popieprzone. I ch*j mnie obchodzi, że ktoś mnie uzna za ignoranta. Ja takiej sztuki nie kupuję.

A jak ten fotograf przyjedzie z kompaktem SONY R1? :)  :cool:

5D i kilka stałoogniskowych elek to minimum. A mówiąc poważnie, jeśli ktoś robi zdjęcia zawodowo i jest dobry, stać go na dobry sprzęt. Jeśli go nie ma, odbieram to jako lekceważenie swoich klientów.

svonston

• Gość
« Odpowiedź #1689 dnia: Września 20, 2008, 18:36:40 pm »

Od dwudziestu minut siedzę i zastanawiam się, jak to skomentować. Może i to jest sztuka przez duże S, ale dla mnie to jest jakieś (również przez S) szambo. Jeżeli autor faktycznie "TakToCzuje", to dobrze by było, gdyby zajął się nim psychiatra. Chore i popieprzone. I ch*j mnie obchodzi, że ktoś mnie uzna za ignoranta. Ja takiej sztuki nie kupuję.
To tylko zdjęcia. W dodatku świetne. Wyluzuj. : o

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1690 dnia: Września 20, 2008, 18:41:28 pm »
Świetne w czym?

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
  • PSN ID: Tolas69
« Odpowiedź #1691 dnia: Września 20, 2008, 19:16:02 pm »

Kresq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 8
  • Hokus pokus, czary mary, twoja stara to twój stary
« Odpowiedź #1692 dnia: Września 20, 2008, 19:21:20 pm »
Ta sesja jest akurat fajna, tytuł też.

"Fruwać jest generalnie nieroztropnie,
więc nie pijcie przy otwartym oknie."

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #1693 dnia: Września 20, 2008, 19:24:09 pm »
No fajna, ale sam pomysł dość oryginalny :D

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1694 dnia: Września 20, 2008, 19:24:56 pm »

To Ty mało jeszcze widziałeś. Nic szokującego w tych zdjęciach nie widzę bo na dg są ludzie, którzy mają znacznie bardziej chore pomysły na przedstawienie ludzkiego ciała. Nawet nie dam tutaj profilu gościa, który swoje modelki wiąże drutami i fotografuje w dziwnych sceneriach bo byś od szatanów go zaczął wyzywać (koleś używa jakiegoś lustrzanego Canona z wyższej półki).

5D i kilka stałoogniskowych elek to minimum. A mówiąc poważnie, jeśli ktoś robi zdjęcia zawodowo i jest dobry, stać go na dobry sprzęt. Jeśli go nie ma, odbieram to jako lekceważenie swoich klientów.

Ja za lekceważenie klienta uważam denne zdjęcia w końcowym efekcie, a nie to jakiego fotograf używa sprzętu. Widziałem nie jedne zdjęcia robione mega sprzętem przez mega oszusta, które były po prostu dennie słabe. Oczywiście tacy "fotografowie" biorą niemałe sumki za swoją pracę, udając pro bo mają drogi aparat.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1695 dnia: Września 20, 2008, 19:57:25 pm »
Swego czasu głośno było o pewnym "artyście" z Kostaryki. Przywiązał do ściany w galerii psa i go zagłodził.

"Artystę" najwyraźniej doceniono, bo miał reprezentować swój kraj na międzynarodowym biennale.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Sztuka, co nie? Dla mnie równie chore, tylko poziom skrzywienia nieco większy.

W takim wypadku już wolę oglądać nie-twórcze i nie-artystyczne zdjęcia ślubne.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1696 dnia: Września 20, 2008, 20:07:07 pm »
Chcesz to generalizuj ale ja nie zamierzam wdawać się w taką dyskusję. Tak jak wspomniałem wcześniej, widocznie zupełnie inaczej postrzegamy sztukę. Jak widać nie tylko mnie podobają się zdjęcia gościa, którego profil tutaj dałem, czemu się kompletnie nie dziwię bo uważam je za bardzo pomysłowe i ciekawie wykonane. Tyle z mojej strony.

PS. A gościa co wygłodził psa powinni za jaja powiesić i też wygłodzić.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 00:35:57 am wysłana przez MarcePan »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #1697 dnia: Września 20, 2008, 22:26:59 pm »
Z tego co czytałem to była profanacja i wcale go nie zagłodził.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1698 dnia: Września 20, 2008, 22:38:58 pm »
1. Prowokacja - jeśli już.

2. Tak się tłumaczyli, kiedy w mediach rozpętała się burza. Pies podobno uciekł i nikt go więcej nie widział.

3. Trzymanie wygłodzonego i wyczerpanego psa w galerii też jest chore.

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #1699 dnia: Września 20, 2008, 23:08:01 pm »
1. Prowokacja - jeśli już.

2. Tak się tłumaczyli, kiedy w mediach rozpętała się burza. Pies podobno uciekł i nikt go więcej nie widział.

3. Trzymanie wygłodzonego i wyczerpanego psa w galerii też jest chore.

Fakt, powaliło mi się ;pp
Wszystko to PODOBNO, każdy słyszał inaczej.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1700 dnia: Września 21, 2008, 01:02:15 am »

Oj jestem pewien, ze dobry fotograf zrobi piekna sesje z R1 TYLKO, niz sredni czy slaby z 1d mark III i 'eLkami'.

Wracajac do poruszanego dawno tematu DCR-250: :)

S2 IS + DCR + Statyw HAMA Star 700:
Proste "studio" macro  :lol: :lol: Na dole dwie fotki damskiego zegarka, ktory mial wielkosc tarczy ok 1cm :D Mam bardzo ciekawy patent poprawiajacy dzialanie AF w aparacie - latarka ledowa, taka z bazarku za 5zł. Swiecac na obiekt latarka, AF idealnie lapie ostrosc - POLECAM.  :lol:

Do DCR kupilem sobie redukcje filtrowa z 43mm na 58mm - dzieki temu nie musze uzywac tego dziwacznego adaptera snap-on dostarczanego z raynoxem. Zalety to estetyka, jest mniejsze wszystko i nie zaslania wbudowanego flasha. Takze lepsze uszczelnienie, poniewaz nie mamy otworow z boku jak w snap-on :)

« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 01:19:30 am wysłana przez siudym »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1701 dnia: Września 21, 2008, 10:14:41 am »
Nie wiedziałem że można tak zamontować Raynox'a. Dzięki za info. Muszę teraz znaleźć taką redukcję filtrową z 48mm na 55mm bo też denerwuje mnie ten snap, szczególnie te szparki pomiędzy konwerterem a obiektywem.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1702 dnia: Września 21, 2008, 11:12:10 am »
Oj jestem pewien, ze dobry fotograf zrobi piekna sesje z R1 TYLKO

Nie wątpię, ale z dobrym sprzętem zdjęcia mają szansę być jeszcze lepsze, a fotograf powinien to wiedzieć i w trosce o klientów zainwestować. Co innego zdolny amator, który na lepszy aparat nie może sobie pozwolić, a co innego ktoś, kto fotografią zarabia na życie. Czułbym pewien niesmak, gdyby kasując ode mnie grubą kasę, przyszedł z kompaktem wartym dwa zlecenia w porywach. Talent i umiejętności to jedno, profesjonalizm drugie.

PS: Ten statyw ma szybkozłączkę czy przykręcasz bezpośrednio do głowicy?

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #1703 dnia: Września 21, 2008, 11:29:17 am »
2 zlecenia ? :D  niecałe 1 przy dobrym zleceniu
straight X edge

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1704 dnia: Września 21, 2008, 13:32:02 pm »
Czułbym pewien niesmak, gdyby kasując ode mnie grubą kasę, przyszedł z kompaktem wartym dwa zlecenia w porywach. Talent i umiejętności to jedno, profesjonalizm drugie.

Wybacz ale nie potrafię tego zrozumieć. Pomijając fakt że masa ludzi nie ma pojęcia czy fotograf używa drogiego aparatu czy tańszego kompaktu (nie mówię tu o małych, kieszonkowych kompaktach) to ja po prostu przejrzałbym portfolio fotografa i po tym wybrał odpowiednią osobę, która będzie robić zdjęcia na moim ślubie. Oceniłbym zdjęcia i jeśli uznałbym je za takie jakich oczekuję to centralnie w tyle bym miał jakiego on sprzętu używa.

obiektywny

• Towarzysz
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #1705 dnia: Września 21, 2008, 15:26:00 pm »
Iras bez paniki bo widzę że w onanizm sprzętowy wpadasz.
Ja czułbym niesmak gdybym zatrudnił profesjonalistę z 5d i workiem eLek który zrobił mi totalnie spierdzielone zdjęcia, co w praktyce zdarza się stosunkowo często.
Z 350d + kit + lampa też można mieć swietne zdjęcia na ślubie.
Portfolio uber alles

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1706 dnia: Września 21, 2008, 16:51:59 pm »
Z 350d + kit + lampa też można mieć swietne zdjęcia na ślubie.

Nie do końca. Znając możliwości takiego zestawu, lampa błyskowa baaaardzo by się napracowała, a zdjęcia byłyby... jak to z lampą - płaskie i nienaturalne. Dla mnie nie do zaakceptowania. U cioci na imieninach jak najbardziej, ale nie na ślubie na zlecenie. Wiem, że można lepiej, a jako klient płacę i wymagam więcej - jeśli nie fotografii w świetle zastanym, to przynajmniej doświetlanej błyskiem w bardzo niewielkim stopniu.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1707 dnia: Września 21, 2008, 16:59:00 pm »
Czułbym pewien niesmak, gdyby kasując ode mnie grubą kasę, przyszedł z kompaktem wartym dwa zlecenia w porywach. Talent i umiejętności to jedno, profesjonalizm drugie.

Wybacz ale nie potrafię tego zrozumieć. Pomijając fakt że masa ludzi nie ma pojęcia czy fotograf używa drogiego aparatu czy tańszego kompaktu (nie mówię tu o małych, kieszonkowych kompaktach) to ja po prostu przejrzałbym portfolio fotografa i po tym wybrał odpowiednią osobę, która będzie robić zdjęcia na moim ślubie. Oceniłbym zdjęcia i jeśli uznałbym je za takie jakich oczekuję to centralnie w tyle bym miał jakiego on sprzętu używa.
Words of wisdom.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1708 dnia: Września 21, 2008, 18:34:36 pm »
Każdy wynajmie sobie na ślub takiego fotografa, jaki mu będzie odpowiadał. Suma sumarum uważam, że szansa trafienia na zawodowca z kompaktem i tak jest znikoma (zerowa?). Chyba każdy woli wydać na sprzęt, niż później bulić niezadowolonemu klientowi wielotysięczne odszkodowanie, tylko dlatego, że aparat nie wydolił w kiepskich warunkach.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1709 dnia: Września 21, 2008, 18:39:05 pm »
W takim razie Iras, nie widzę innej możliwości jak fotograf z H3DII na Twoim weselu, lub z kompletnym systemem P 65+. Powinieneś być zadowolony z jakości zdjęć. Pomijamy oczywiście kompozycję, trafiony kadr czy uchwycone momenty ze ślubu bo to przecież mało ważne.

Tak na poważnie to bardziej polecam ufać zdolnościom fotografa niż temu, czego używa.
Opublikowane: Wrzesień 21, 2008, 18:36:27
Chyba każdy woli wydać na sprzęt, niż później bulić niezadowolonemu klientowi wielotysięczne odszkodowanie, tylko dlatego, że aparat nie wydolił w kiepskich warunkach.

To tak można? :shock: Będę milionerem w takim razie. Np. kupiłem teraz ciastka i nie jestem zadowolony z ich smaku. Mykam składać papiery o wielotysięczne odszkodowanie.

svonston

• Gość
« Odpowiedź #1710 dnia: Września 21, 2008, 18:40:28 pm »
Eh, Iras, to nie Ameryka. ]:>

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1711 dnia: Września 21, 2008, 19:11:34 pm »
Pomijamy oczywiście kompozycję, trafiony kadr czy uchwycone momenty ze ślubu bo to przecież mało ważne.

Gdzie ja coś takiego napisałem?

Na Twoim ślubie to się chyba ahtysta z kamerą otworkową pojawi. Innej możliwości nie widzę.

Eh, Iras, to nie Ameryka. ]:>

Byś się zdziwił. Ja się zdziwiłem.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1712 dnia: Września 21, 2008, 19:22:43 pm »
Na Twoim ślubie to się chyba ahtysta z kamerą otworkową pojawi. Innej możliwości nie widzę.

Może mieć nawet aparat w telefonie jeśli tylko zdjęcia będą miały to "coś" czego brakuje wielu fotkom "pro" panów z hiper, mega wypasionymi lustrzankami. Proszę traktować fragment o telefonie komórkowym równie poważnie jak wypowiedź o kamerze otworkowej, skoro znowu mam zejść do poziomu generalizacji i mocnego przejaskrawiania.

Zdjęcia w wielkości 15x10 ciężko odróżnić czy są robione pro lustrem czy jakimś lepszym kompaktem, a właśnie takich będę chciał mieć najwięcej. Także proponuję w tym miejscu zakończyć tą dziwną dyskusję. Dla informacji Irasa, ja wybiorę FOTOGRAFA na ślub a nie sprzęt jakim się posługuje.   

EDIT.

Tarniak...ała. :P Coś w tym jest.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 19:35:11 pm wysłana przez MarcePan »

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1713 dnia: Września 21, 2008, 19:27:58 pm »
Iras sam sobie zrobi fotki na ślubie 8)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1714 dnia: Września 21, 2008, 19:39:38 pm »
Proszę traktować fragment o telefonie komórkowym równie poważnie jak wypowiedź o kamerze otworkowej, skoro znowu mam zejść do poziomu generalizacji i mocnego przejaskrawiania.

I pisze te koleś, który wyskoczył z Hasselbladem.

Pomijając, że byłoby to trudne, nie mam ani sprzętu, ani umiejętności.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1715 dnia: Września 21, 2008, 20:23:15 pm »
Pomijając, że byłoby to trudne,
No shit, Sherlock. ;)

W każdym razie, ja swój ślub uwiecznię ręką Pana _invictusa, jesli oczywiście będzie się do tego czasu trudnił owym rzemiosłem i starczy mi środków ;). Może to zrobić nawet 350tką ;).

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1716 dnia: Września 21, 2008, 22:34:12 pm »

Pomijając, że byłoby to trudne, nie mam ani sprzętu, ani umiejętności.

Wystarczy że masz tak potężną wiedzę. Dasz radę. ;)
Opublikowane: Wrzesień 21, 2008, 22:32:55
Proszę traktować fragment o telefonie komórkowym równie poważnie jak wypowiedź o kamerze otworkowej, skoro znowu mam zejść do poziomu generalizacji i mocnego przejaskrawiania.

I pisze te koleś, który wyskoczył z Hasselbladem.

Przecież chcesz mieć jak najlepszej jakości zdjęcia, dlatego też chce Ci dobrze doradzić. :P

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1717 dnia: Września 22, 2008, 00:39:28 am »
W każdym razie, ja swój ślub uwiecznię ręką Pana _invictusa, jesli oczywiście będzie się do tego czasu trudnił owym rzemiosłem i starczy mi środków ;). Może to zrobić nawet 350tką ;).

Pan _invictus pisał, że chce kupić 5D, a swego czasu wspominał też o 85/1.2 (choć już ma bardzo dobry sprzęt) - to jest pierwsza liga ślubnej fotografii, więc z talentem i umiejętnościami kolegi na pewno będziesz miał rewelacyjne zdjęcia. Swoją drogą, skoro pasjonat-amator (bo jeśli _invictus fotografuje zawodowo - przpraszam, umknęło mi) może celować w taki aparat i szkła, zupełnie nie rozumiem tych prób racjonalizacji używania kompaktów przez zawodowców, którzy za zlecenia kroją średnio od tysiąca w górę.

Przecież chcesz mieć jak najlepszej jakości zdjęcia, dlatego też chce Ci dobrze doradzić. :P

To lepiej od razu coś takiego...

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1718 dnia: Września 22, 2008, 00:40:46 am »
Każdy wynajmie sobie na ślub takiego fotografa, jaki mu będzie odpowiadał. Suma sumarum uważam, że szansa trafienia na zawodowca z kompaktem i tak jest znikoma (zerowa?). Chyba każdy woli wydać na sprzęt, niż później bulić niezadowolonemu klientowi wielotysięczne odszkodowanie, tylko dlatego, że aparat nie wydolił w kiepskich warunkach.

Ok. Kiepskie warunki, te samo szklo "L", ta sama lampa np. 580EX i dwoch fotografow: Jeden ma 5D a drugi 400D. Czy mozna w jakis sposob zrypac foto tylko dlatego, ze ktos ma 400D zamiast 5D?? Poziom ISO tylko nieco sie rozni, wiec nie wyobrazam sobie innego powodu. Pelna klatka?? Ok. szerszy kont bedzie, ale co z tego? 12mpix zamiast 10mpix?? Tez nie widze takiej roznicy, aby do sądu isc z tym. A jesli chodzi o odszkodowania - pewnie bywaja, gdy ktos focil na kartach firmy "KRZAK" i na dodatek ich nie zgrywal na nic po zapelnieniu, stracil pod koniec wesela wszystko i Panstwo Mlodzi nie maja weselnych fotografii. Albo moze jakas para milionerow podala fotografa do sadu, bo kilka pixeli im nie pasowalo ;)

Rozumiem focenie prostym kompaktem = zrypane fotografie, ale dobre wesele = tylko 5D+ to nie zgodze sie.

PS: Ten statyw ma szybkozłączkę czy przykręcasz bezpośrednio do głowicy?

Prosta Hama za 45zł  - wkrecany ;) Taki dla hamow statyw, nic specjalnego, ale sie przydaje :D

Nie wiedziałem że można tak zamontować Raynox'a. Dzięki za info. Muszę teraz znaleźć taką redukcję filtrową z 48mm na 55mm bo też denerwuje mnie ten snap, szczególnie te szparki pomiędzy konwerterem a obiektywem.

Normalnie takich duzych redukcji nie kupisz w sklepach, ja zamawialem od goscia, co sam je produkuje (i to rewelacyjna jakosc!!)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6324832
Jak niema, to zamow - zrobi go ci ;)
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2008, 00:50:41 am wysłana przez siudym »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1719 dnia: Września 22, 2008, 01:24:20 am »
Fajnie, ale zaczynaliśmy od kompaktów, później pojawił się 350D z kitem, a teraz mamy 400D z elką.

Nigdy nie twierdziłem, że 5D to minimum. Wręcz przeciwnie - napisałem, że to jest górna półka (takiego używa Marcus Bell - jeśli ktoś jest zainteresowany fotografią ślubną, PODOBNO WARTO). Gdyby przyszedł do mnie fotograf z aparatem klasy xxD lub xxxD, na pewno bym się na niego nie obraził. Nie musi nawet mieć elek - 50/1.4 czy 85/1.8 to wystarczająco dobre szkła. Pisałem o kompakcie i niech ten KOMPAKT nie ewoluuje do amatorskiej lustrzanki z profesjonalnym szkłem.

PS: Za porównanie 400D i 5D parę osób pewnie byłoby gotowych Cię pogryźć, bo różnica w obrazowaniu jest podobno ogromna. Podobno  ;)

PS2: Za wstrzelenie się między kolejne pady serwera i wysłanie posta powinny być dzisiaj jakieś nagrody przewidziane  :?

PS3: À propos statywu - tak mnie jeszcze naszło - trafiłem na Canon-board na post kolesia, który na lotnisku w Stanach albo UK ustawił 40D z 400/5.6 i mu to wiatr przewrócił. Chyba bym się popłakał na jego miejscu. I nie była to tania Hama tylko Manfrotto - sprawdziłem - za ponad pięć stówek. Mając to w pamięci, w przyszłości chyba przy każdym użyciu statywu, stabilność będę sprawdzał kilka razy.
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2008, 01:43:24 am wysłana przez Iras »