Na gametrailers dużo nowych linków z gameplay'a.
Po obejrzeniu ich wszystkich z czystym sumieniem czekam na gotową grę. Nie wiem czy jest tam anty-aliasing czy nie ma, czy w mercedesie SLR podnosi sie spoiler, czy nie? Mam to w nosie i widzę jedno - gra wygląda dobrze. Nie porównuje jej z żadną inną grą, gdyż nie chce narażać się zwolennikom konsoli SONY. Widzę żę w stosunku do jedynki poprawiono wygląd - podciągając grafikę do HD, dodając efekty świetlne, refleksy na karoserii i lepiej wykonując modele samochodów. Zmieniono też wygląd menu, co akurat w niektórych wypadkach w jedynce irytowało. Dodano nowe modele furek i poszerzono listę weteranów. Nikt do tej pory nie pisał (przynajmniej nie widziałem) ale doskonale wygląda niebo, czy to o zachodzie słońca czy w czasie zbliżającego się deszczu. To oczywiście detal, ale fajny. Jeśli na dodatek nie schrzaniono samego odwzorowania jazdy samochodem, pogłębiono system kolizji i psucia sie samochodów (widać że w BMW M3 odpada przedni zderzak), popracowano jeszcze nad symulacją zawieszenia i odkształcania się opon podczas zakrętów, oraz poszerzono listę dostępnych tras - to ja na taką grę czekałem. Jasne - zawsze można lepiej, może kiedyś doczekamy się fotorealistycznej grafiki i wypadków niszczących całe samochody, ale wtedy też znajdą sie tacy którzy będą narzekać. Ja czekam z niecierpliwością na demo, grając w jedynkę, która dla mnie do tej pory była najlepszym symulatorem jazdy samochodem.
Wracając jeszcze do tematu zniszczeń. W Colinie faktycznie można było rozwalić każdą furę, tylko że tamte samochody, jeśli ktoś nie zauważył nie są samochodami cywilnymi, to samochody sportowe. To samo można powiedzieć o TOCE, WRC, F1 albo NASCAR. Tylko że to wszystko to samochody specjalnie przystosowane do wyścigów, mające systemy zabezpieczeń itd. Po prostu samochody SPORTOWE. Prowadzone przez profesjonalistów. NIE DOSTĘPNE NA NORMALNYM RYNKU. Uprzedzam - niech nikt nie pisze że SUBARU IMPREZA WRX czy MITSUBISHI EVO to to samo, bo to znaczy że nigdy nie widział jednego i drugiego samochodu. Poza tym, często prawa do wizerunku uszkodzeń samochodów występujących w tych wyścigach przysługują instytucją je organizującym jak np. FIA. Wtedy sprzedaje się cały pakiet, łącznie z logami, oprawą telewizyjną i grafiką. Proszę przytaczać przykłady adekwatne do wcześniej poruszanego tematu.