Heroes, PB, Lost to ten sam typ serialu dramatycznego jedynie specyfika się zmienia, ale cały serial jest zbudowany podobnie - wg mnie ciekawszym serialem był Drive, ale tak jak wszystkie genialne seriale twórcy Firefly skończył marnie, bo miał zbyt małą oglądalność mimo, że był jednym z najciekawszych seriali swojego sezonu. zresztą obecnie każdy ciekawszy serial kończy marnie - vanished, który bił PB na głowę, drive, genialny journeyman, świetne 4400, the riches, october road, moonlight, jericho, najlepsza komedia sezonu aliens in america, black donellys, kill point, rome, smith, studio 60 on the sunset strip, veronica mars czy choćby traveler, który był najlepszym serialem dramatycznym jaki widziałem od ładnych paru lat. wszystkie te seriale były najlepszymi propozycjami od telewizji amerykańskich w ostatnich 2 latach i wszystkie zostały anulowane z powodu zbyt małej oglądalności. nie wiem jak wy, ale ja obecnie nowe seriale sobie po prostu odpuszczam i zostanę przy pewniakach jak grey's anatomy czy house m.d., bo zawsze najciekawsze nowe produkcje są wywalane do kosza już po kilku odcinkach - poczekam na zakończenie sezonu danego serilu i dopiero wtedy go ściągnę, bo nie chce się znów nacinać tak jak to było z traveler'em czy drive'm, które fox wywalił do kosza nie kończąc nawet historii choćby dla osób oglądających dany serial.
Powiedzmy sobie szczerze, to tylko seriale, a nie arcydzieła kinematografii i tak się do tego powinno podchodzić.
tu bym się nie zgodził, bo częściej to właśnie seriale są arcydziełami obecnie niż filmy świetnym przykładem są produkcje płatnych kanałów amerykańskiej telewizji jak rome, seria masters of horror/science fiction czy deadwood. problem w tym, że te najlepsze seriale zwykle mają małą widownie i nie potrafią przetrwać jednego sezonu, a nieraz nawet kilku odcinków(przykład to właśnie drive, firefly czy też traveler, które były szykowane jako bardzo krótkie jedno sezonowe seriale, a nie dość, że telewizje najpierw skróciły ich planowaną ilość odcinków to potem i tak czy siak w trakcie emisji z tych seriali jeszcze dodatkowo zrezygnowano zostawiając niektóre w środku akcji).