dobra napisze cos o SIlent Hill, moga byc male( naprawde male
) SPOILERY wiec jak ktos nei chce to niech NIE CZYTA, a wiec zacznijmy od nawiazan do czesci pierwszej gry:
- glowny trzon fabuly opiera sie na pierwszej czesci gry, a wiec mamy matke ktora traci w miasteczku corke i postanawia ja odszukac, w grze byl to ojciec
- postacie z gry takie jak Alessa, Dahlia, Cybil, pielegniarka Lisa
- miejscowki z gry pomijajac same miasteczko ktore jest zrobione zajefajnie( mgla i popiol z nieba) a wiec: szpital, szkola, kosciol
- wrogowie tacy jak: dzieci, karaluchy
teraz nawiazania do drugiej czesci gry:
- piramidoglowy
, stworki wygladajace jak ludzie bez rak , te z poczatku gry zygajace kwasem, pielegniarki, no i jak narazie wiecej nawiazan do 2 nie znalazlem, tak samo jak i do innych czesci, chociaz mozna an sile do 3 czesci ze jest kobieta glowna bohaterka
, a i muzyka jest wypasna
w filmie nie ma akcji ala rambo, z reguly kobieta spiernicza wszystkim, albo ja ktos ratuje
teraz roznice, czyli pierdoly w filmie:
- kobieta a nie mezczyzna jako glowny bohater gry
-w miasteczku zyja jacys ludzie O_O i chowaja sie w kosciele, tworza taka sekte, w grze tego nie bylo
- glowny boss gry Alessa, tutaj tez jest ale troszke inaczej jest to wszystko, lazi tam jakis demon w postaci malej dziewczynki i jest on prowodyrem wszystkiego ( chyba samael nie wiem dokladnie bo imienia nie podal), a alessa spalona lezy na lozku i operuje drutamim kolczastymi ( fajnie to wyglada nawet)
- dziwna koncowka, ktorej za bardzo nie czaje
- pozar 30 lat wczesniej a nie 7 tak jak w grze ( o ile dobzre pamietam)
-no ogolnie najbardziej denerwuja ci ludzie
film wedlug mnie zasluguje na 9/10 jako najlepsza adaptacja gry, i 8/10 ajko film dla zwyklych ziomkow
PS. dla maniakow krwii
w filmie jest kilka krwawych scen, np z piramidoglowym jak rozrywa kobieta( po obdarciu jej ze skory
), ostatnia scena to w ogole zeznia, spalanie zywcem kobiety tez daje rade