Oglądałem ostatnio
The Master i pomimo mocno specyficznego prowadzenia akcji i scenariusza, Hoffman i Phoenix wykazują niesamowity kunszt i magnetyzm. Każda scena, gdzie wchodzą ze sobą w interakcję, przy odpowiednim zaangażowaniu widza nie odpuszcza nawet na chwilę.
Przeglądając ostatnio RT, m.in. przyznawane przez portal nagrody za 2013, przymykając oko na ich tendencyjność i subiektywność zrobiłem sobie krótką listę filmów (głównie amerykańskich), które chciałbym obejrzeć w najbliższym czasie, łącznie z pobieżnymi "tagami" opisującymi, co mnie zaintrygowało w danym tytule. Nie będę trzymał dla siebie, bo może komuś też się przyda przy poszukiwaniu rozrywki na wieczór:
- Dallas Buyers Club (McConaughey, rola Leto, tematyka)
- Mud (McConaughey - rewelacyjny rok dla tego aktora, scenariusz)
- 12 Years a Slave (obsada aktorska, reżyser, opinie)
- Her (Phoenix, tematyka, zbiera świetne recenzje)
- Anchorman (reddit, imgur się spuszczają, chciałem wiedzieć z jakiego powodu)
- American Hustle (obsada aktorska, klimat, gatunek)
- Captain Phillips (opinia charakteryzująca go jednym z najbardziej trzymających w napięciu filmów minionego roku)
- All Is Lost (Robert Redford, tematyka survivalu na oceanie)
- Inside Llewlyn Davis (reżyseria, atmosfera, muzyka)
- The Conjuring (ponoć jeden z najlepszych horrorów ostatnich lat, warunkiem jest nieoglądanie trailerów, bo wszystkie dobre fragmenty są w nim ujawnione)
- Don Jon (Gordon-Levitt, Johansson, lżej potraktowana tematyka podjęta np. we Wstydzie McQueena)
- The Spectacular Now (Shailene Woodley, po obejrzeniu The Perks of Being Wallflower mam ochotę na kolejny ciekawy, nieodmóżdżony film o dorastaniu)
- The Act of Killing (charakter paradokumentu, kontrowersyjna tematyka, ciekawa stylistyka)
- Frozen (ponoć najciekawszy film animowany wytwórni Disney'a od lat)
- Enough Said (bardziej hołd dla Gandolfiniego, ponoć bardzo dobre kino obyczajowe)
- The Rocket (tematyka, lokacja, intrygujące 100% na RT)
- Jagten/The Hunt (Mads Mikkelsen, tematyka)
- Wadjda (nakręcony w całości w Arabii Saudyjskiej, podejmujący trudną tematykę społeczną i postrzegany, jako pretendent do nagród podobnie do "Rozstania")
- Ida (kolejny film podejmujący kwestię polsko-żydowską, solidnie zagrany i zrealizowany)
- Dziewczyna z szafy (ciekawa stylistyka, obsada aktorska)
- Chce się żyć (chcę obejrzeć odpowiedź polskiego kina na "Nietykalnych" i tę ponoć wybitną rolę Dawida Ogrodnika)
Coś dodam, jak sobie przypomnę. Przyznam, że zignorowałem na niej europejskie kino i są na niej przede wszystkim filmy dość popularne w ogólnej świadomości widzów. Jeśli ktoś ma ochotę polecić coś bardzo niszowego z ostatniego roku/dwóch, a warto obejrzeć - wpisujcie