Chciałbym się podzielić i moją opinią na temat tej oto gry.
Zacznę chyba od tego, że jest to najbardziej frustrująca gra, w jaką grałem.O tyle co granie na normal dawało dużą przyjemność, to męczenie się na Insane jest nie warte JEDNEGO achiviementa.Ogólnie gra jest lepsza niż tylko dobra, ale nie zasługuje na miano bardzo dobrej.Ma w sobie MASĘ błędów graficznych i różnych "dziwnych" rzeczy, w tej generacji konsol to jest chyba rekord jak na taką gierkę.Sterowanie Mako mi nie odpowiada, ale są gusta i guściki.Fabuła stoi na najwyższym poziomie.Czegoś takiego jeszcze na konsolach tej generacji nie uświadczyliśmy.Dialogi są świetnie wykonane.A momenty jak np. Mianowanie Sheparda na Widmo i mowa do załogi na statku są naprawdę znakomite.Bardzo denerwujące jest to, że konsola podczas gry potrafi nie odczytać płytki i wtedy trzeba zaczynać od nowa.W grze "teoretycznie" mamy checkpointy, ale one są tylko przy zaczęciu jakiejś misji.Jak się gra na insane to się ginie od jednego strzału snajpera, lub użycia byle jakiej mocy przez przeciwnika.Przeciwnicy są inteligentni tylko w pierwszej misji, w następnych są już debilami rzucającymi się na nas jak pies na mięso.Pokonanie championa krogańskiego jest również bardzo trudne, gdyż ten jak mu zabierzemy tarczę to zamienia się w "dziką bestię" i biegnie na nas i po jednym uderzeniu z kolby zabija.Narazie zrobiłem tylko wszystkie sub-questy do momentu wejścian a Noverię.Ale już widzę, jak będę rzucał mięsem na walkę z Matką Benezją -.-.Co mnie jeszcze wkurza, to dość mało sprecyzowane Achviementy.Przechodzę grę drugi raz i dosłownie ze 2h temu dowiedziałem się, że nie dostanę Achiviementu za skończenie gry z jakimiś tam stworami w składzie.Myślałem, że chodzi tu tylko o to, żebym miał pełny skład i przeszedł większość gry, a tu zonk.Innymi słowy, zrobiłem wszystkie sub-questy i gówno za to dostanę.Grę trzeba przejść co najmniej trzy, cztery lub nawet 5 razy (i trzeba od pierwszego podejścia grać tylko DLA achviementów i za każdym zaczęciem gry od nowa chodzić TYLKO z jednym i tym SAMYM składem) zmieniając przy tym klasę.Bo tak jak Iras napisał, żeby nabić lvl 60 nie raz trzeba zacząć grę 3 raz od nowa tą samą postacią.
Ogólnie gra zasługuje tak na 9-.Gdyby nie BARDZO liczne błędy i bądź co bądź wkurzająca sama gra, to by było 10.