Autor Wątek: Mass Effect  (Przeczytany 136661 razy)

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
Odp: Mass Effect
« Odpowiedź #520 dnia: Grudnia 10, 2007, 15:18:10 pm »
No, mocny był  :)

@nakimushi - a niech Ci będzie, mogę trochę ponarzekać. Wkurza mnie w grach BioWare od czasu KOTOR jedna rzecz: praktycznie nie ma specjalnych przedmiotów. Jest tego złomu od cholery, ale wszystko na jedno kopyto. Przydałaby się jakaś unikatowa, prototypowa broń albo pancerz, do zdobycia tylko "tam" i tylko "w taki sposób", różniąca się od reszty właściwościami i wyglądem.

takie rzeczy to tylko w Erze:D

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #521 dnia: Grudnia 10, 2007, 15:24:06 pm »
Nie wierzę, pierwsza gra na którą Iras prawie nie narzeka. :o
Wow, chyba ją kupię!

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #522 dnia: Grudnia 10, 2007, 15:28:38 pm »
Iras na tę grę nie narzeka, więc jest to chyba odpowiednia rekomendacja :D. Ja ME kupuje dopiero na ferie, bo wtedy będzie dużo wolnego czasu i będę mógł grać po kilka godzin dziennie, a jakoś niespecjalnie lubię grać w RPG po godzinę na dzień.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #523 dnia: Grudnia 10, 2007, 18:09:39 pm »
Możecie mi uwierzyć, że gdybym chciał narzekać, to jest na co i zapewniam, że jest tego sporo. Poprostu fabuła i historia wszechświata, opowiedziana w Mass Effect, jest tak genialna, że wszystko inne jest... nieważne.
Opublikowane: Grudzień 10, 2007, 15:35:28
Przeglądam poradnik do achievementów na onlinecenter...

Castor, a'propos 49 lvl:

Osiągnięcie 60 levelu nie jest możliwe w jednym podejściu, czy nawet dwóch. Deweloperzy bardzo mocno utrudnili zadanie. Przejście weterana z wykonaniem wszystkich zadań pobocznych da nam maksymalnie 50 level i pierwszy z achievementów. Na szczęście można przy ponownej próbie dalej bawić się już dopakowaną postacią. Mimo to „sześćdziesiątka” wymaga kilku takich zaliczeń na 100% - samo przejście z 59 poziomu na 60 to aż 220 000 punktów doświadczenia, czyli tyle co od zera do 49!

Nieźle  :shock:

Satanael

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #524 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:27:28 pm »
Chciałbym się podzielić i moją opinią na temat tej oto gry.
Zacznę chyba od tego, że jest to najbardziej frustrująca gra, w jaką grałem.O tyle co granie na normal dawało dużą przyjemność, to męczenie się na Insane jest nie warte JEDNEGO achiviementa.Ogólnie gra jest lepsza niż tylko dobra, ale nie zasługuje na miano bardzo dobrej.Ma w sobie MASĘ błędów graficznych i różnych "dziwnych" rzeczy,  w tej generacji konsol to jest chyba rekord jak na taką gierkę.Sterowanie Mako mi nie odpowiada, ale są gusta i guściki.Fabuła stoi na najwyższym poziomie.Czegoś takiego jeszcze na konsolach tej generacji nie uświadczyliśmy.Dialogi są świetnie wykonane.A momenty jak np. Mianowanie Sheparda na Widmo i mowa do załogi na statku są naprawdę znakomite.Bardzo denerwujące jest to, że konsola podczas gry potrafi nie odczytać płytki i wtedy trzeba zaczynać od nowa.W grze "teoretycznie" mamy checkpointy, ale one są tylko przy zaczęciu jakiejś misji.Jak się gra na insane to się ginie od jednego strzału snajpera, lub użycia byle jakiej mocy przez przeciwnika.Przeciwnicy są inteligentni tylko w pierwszej misji, w następnych są już debilami rzucającymi się na nas jak pies na mięso.Pokonanie championa krogańskiego jest również bardzo trudne, gdyż ten jak mu zabierzemy tarczę to zamienia się w "dziką bestię" i biegnie na nas i po jednym uderzeniu z kolby zabija.Narazie zrobiłem tylko wszystkie sub-questy do momentu wejścian a Noverię.Ale już widzę, jak będę rzucał mięsem na walkę z Matką Benezją -.-.Co mnie jeszcze wkurza, to dość mało sprecyzowane Achviementy.Przechodzę grę drugi raz i dosłownie ze 2h temu dowiedziałem się, że nie dostanę Achiviementu za skończenie gry z jakimiś tam stworami w składzie.Myślałem, że chodzi tu tylko o to, żebym miał pełny skład i przeszedł większość gry, a tu zonk.Innymi słowy, zrobiłem wszystkie sub-questy i gówno za to dostanę.Grę trzeba przejść co najmniej trzy,  cztery lub nawet 5 razy (i trzeba od pierwszego podejścia grać tylko DLA achviementów i za każdym zaczęciem gry od nowa chodzić TYLKO z jednym i tym SAMYM składem) zmieniając przy tym klasę.Bo tak jak Iras napisał, żeby nabić lvl 60 nie raz trzeba zacząć grę 3 raz od nowa tą samą postacią.
Ogólnie gra zasługuje tak na 9-.Gdyby nie BARDZO liczne błędy i bądź co bądź wkurzająca sama gra, to by było 10.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2007, 19:29:55 pm wysłana przez Satanael »

czesio

• Obywatel
  • **
  • Dzieńdobry
« Odpowiedź #525 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:39:13 pm »
Zgadzam się opinią powyżej... Grę przede wszystkim warto przejśc dla znakomitej fabuły!!! Jest naprawdę świetna. Ja grę przejdę jeszcze co najwyżej raz grając jako renegat... Dodatkowe questy to zapchajdziura. Są nudne, takie same, a eksploracja mako to porażka. Ponadto grafika w fabularnych misjach jest bardzo ładna ale to co się dzieje na dodatkowych questach/planetach to kiszka!!! Puste, nudne, powtarzalne do bólu skałki...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #526 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:42:38 pm »
Nienawidzę skał i tego że trzeba czasami jechać dookoła, ktoś zdecydowanie przesadził.

Gram jeszcze raz - obleśnie dobry (paragon) adept. Podoba mi się Lift, ale na razie czuję się słabszy od Inżyniera. Podobno z kolejnymi poziomami jest lepiej. Gram z Tali i Ashley, potem zrobię Hardcore z Liarą i mam wszystkie Ally achievement.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #527 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:45:34 pm »
Brakuje jakichś większych, tętniących życiem lokacji. Tylko jedna Cytadela, trzy czy cztery małe kolonie i kilka(naście) niemal pustych planet.

czesio

• Obywatel
  • **
  • Dzieńdobry
« Odpowiedź #528 dnia: Grudnia 11, 2007, 20:00:59 pm »
Ja gierkę skończyłem jako Paragon Adept... Moce takie jak podnoszenie czy rzut dają radę... Szczególnie jak leci na ciebie banda zombie. Aż się Star Wars przypomina:-). Mój team opierał się na biotyce i zmasakrowałem każdego bossa bez mydła... A Saren na koniec zrobił sobie sam kuku bo go "przekonałem":-)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #529 dnia: Grudnia 11, 2007, 20:10:44 pm »
Pierwszy raz przeszedłem szturmowcem idealistą, teraz gram żołnierzem - standardowym Shepem - również idealistą, bo jakoś nie potrafię być zły  :(

Jakie bronie najbardziej Wam odpowiadają? Przechodząc poraz pierwszy - wiadomo - byłem skazany na strzelbę i pistolet. Pistolet bardzo celny, a strzelba dobra blisko przy przeciwniku. Teraz postanowiłem rozwijać karabin i snajperkę, i narazie jestem z nich średnio zadowolony.

Jak rozwijacie urok i zastraszenie? Zauważyłem, że w pewnych momentach rozwijają się same - jest szansa dopakować któryś z nich na maksa nie poświęcając punktów?

czesio

• Obywatel
  • **
  • Dzieńdobry
« Odpowiedź #530 dnia: Grudnia 11, 2007, 20:27:33 pm »
Ja dopakowałem urok na maksa. Pamiętam że w Kotorze bardzo się to przydawało... Tak jest i tutaj. Można wiele konfilktów rozwiązac pokojowo:) Przydaje się na koniec gry:) Grając jako renegat doładuje sobie zastraszanie. Ponadto deszyfracja i elektornika u Tali na maxa co by sobie otwierac wszystko. Grając jako biotyk używałem tylko pistoletów i je też miałem na maxa dopakowane i naprawdę strzelec wyborowy dawał radę... Podnosisz typa i ładujesz mu serię... Teraz zagram sobie chyba szpiegiem żeby stestowac snajperki...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #531 dnia: Grudnia 11, 2007, 20:39:05 pm »
Pistolety są niesamowite w tej grze, miałem jako Inżynier i nie miałem problemów.

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #532 dnia: Grudnia 12, 2007, 13:50:15 pm »
A kto jaki ma lvl i czy macie już najlepsze armorki itp ? ss mile widziane :)
Ja dopiero zacząłem grać, ale gierka jest niesamowita grafika klimat muza no i poniewieranie przeciwnikami jako adept  :cool:
Coś czuje że zrobię 60lvl   :D

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #533 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:18:10 pm »
Biegam w Collosus VII. Znalazłem na jakimś śmietniku ^^

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #534 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:27:16 pm »
Rage X dla Warexa wymiata 8)
Oczywiście zapożyczony ss ale na pewno takie coś muszę mieć  :D

A Shep na tym ss ma Colossus X
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2007, 14:33:56 pm wysłana przez Magiq »

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #535 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:47:21 pm »
Użyłeś Reload glitch na sklepikarzu?

Adept na lvl. 27, coraz lepiej idzie ^^

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #536 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:52:04 pm »
Jak ktoś dopiero zaczyna grać i nie wie: nie wydawajcie niepotrzebnie kasy! Solidny sprzęt i tak znajdziecie bez problemu, a warto dobić do miliona - odblokujecie achievement "Rich", a u sprzedawców pojawi się specjalne uzbrojenie Widm - VII, a kiedy dojdziemy do 60 lvl X.

Żadnego fajnego opancerzenia narazie nie znalazłem. Na dodatek wszystko co lepsze mi wpada to Feniksy  :evil:

Rozwiń  :twisted:

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #537 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:53:20 pm »
Castor opowiedz o tym coś więcej :D

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #538 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:54:13 pm »

Chyba jeszcze tak daleko nie doszedłem no i nie wiem na jakim sklepikarzu i co to ma dać :)
Jeśli chodzi o ten arm to musisz mieć minimum 50 lvl i mieć wielkiego farta w skrócie mówiąc  :D

Macie tu jeszcze ujęcie z przodu  :cool:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2007, 15:05:09 pm wysłana przez Magiq »

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #539 dnia: Grudnia 12, 2007, 15:10:41 pm »
RELOAD GLITCH

Macie tego Stefana na dole Normandy co sprzedaje sprzęt. Lecicie na jakąś główną planetę (Noveria, Citadel, itd.), dokujecie, odlatujecie do jakiegoś systemu. Jazda na dół sprawdzić czy twoja szuflada ma broń (ta z której wyjmujecie czasami sprzęt). Jeśli ma - SAVE. Następnie na dół do gościa i patrzycie co ma. Jak wam nie odpowiada - LOAD. Będzie miał co innego, oczywiście wszystko zależy od licencji jakie kupiliście ale przy odrobinie cierpliwości dostaniecie wszystko co najlepsze.

KASA GLITCH

Zróbcie misję dla doctor Mitchel. Dokładnie nie pamiętam, ale pic polega na tym że Doktor sprzedaję po niższej cenie niż inni kupcy i kupuje po wyższej. Trzeba robić kursy pomiędzy nią a Expat'em i zbijać kasę na różnicy. Z 0 do miliona - godzina.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #540 dnia: Grudnia 12, 2007, 16:38:41 pm »
Skoro już jesteśmy przy glitchach, na Noverii możemy sobie bez ograniczeń zwiększyć Paragon i/lub Renegade.

Unlimited Paragon or Renegade

The reward for this glitch is 30 achievement gamerpoints, and more control of story encounters by using Charm/Intimidate in conversations. In order to do it, you must have enough points toward Charm and Intimidate if the encounter with Lorik Qui'in does not allow blue/red options. Upon repetition you will get +24 Paragon per conversation or +25 Renegade per conversation. Go to Noveria and start the mission from Lorik Qui'in. To activate the mission, talk to him at the hotel bar. Make sure to go through all conversations with him before continuing mission just to be on the safe side, Immediately after fighting tall blond security agent and talking to Gianna Parasini, she asks you to meet her at the hotel bar. Go to the bar and talk to her again. Tell her any option, then speak with Lorik Qui'in in hotel bar sitting down at a table by the window with the following responses.
1. "Testify against Anoleis".
2. "You'd be a hero" or "Damn right I will".
You will have acquired points, talk to him again.
3. "Matriarch Benezia"
4. "Another Question"

Repeat steps 1 through 4 until you are maxed out, then finally talk with Gianna Parasini to complete mission.

http://www.gamewinners.com/Cheats/index.php/Mass_Effect

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #541 dnia: Grudnia 13, 2007, 20:57:46 pm »
Gram Inżynierem na Hardcore, Feros i Liara bez problemu, ktoś kto grał niech powie jaki jest najtrudniejszy moment. Szczególnie chodzi mi o Ilos i jazdę do Mass Relay'a, poprzednio na normalu spuścili mi osłony to się boję myśleć jak będzie teraz.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2007, 21:01:16 pm wysłana przez Castor Krieg »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #542 dnia: Grudnia 13, 2007, 21:35:45 pm »
Zaczynasz od hardcore, czy masz już rozwiniętą postać? Jeśli zaczynasz... powodzenia  :smile:

Gram od zera żołnierzem. Jestem przed Ilos i mam 50 lvl. Myślę, że do 53-54 spokojnie dobiję, a przechodząc drugi raz będzie 60. Wysiadanie z Mako i załatwianie spraw snajperką swoje dało.

Fajny jest patent na snajperkę. Mam HMWSR VII (obrażenia 278) + 2 x przedłużenie lufy VII (+29% do obrażeń) + mini-granaty VIII (+500% do mocy broni i +20% do obrażeń) + mistrzowskie zabójstwo (+225% do obrażeń). Co prawda przegrzewa się po jednym strzela, ale strzał jest dla większości przeciwników śmiertelny. Strach pomyśleć co będzie jak dorwę lepszą snajpę i ulepszenia  :cool:

PS: panowie trochę dali ciała z portfelem. Ciułałem kasę, bo na wyższych poziomach kupię lepsze przedmioty, a tutaj 9999999 i koniec. Sprzedając oddaję za darmo  :???:

Slider

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #543 dnia: Grudnia 13, 2007, 22:04:04 pm »
Panowie (i Panie) zapraszam także serdecznie do obejrzenia pierwszej w Polsce video recenzji Mass Effecta. :)

Wystarczy kliknąć: Mass Effect - Video Recenzja

Ocena: 8/10

Jeśli o mnie chodzi, przeszedłem już raz, teraz zaczynam drugi. Najgorsza wada, jak dla mnie, to po prostu liniowość. :/ Ale sama gra - miodek. :)

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #544 dnia: Grudnia 13, 2007, 23:08:20 pm »
Właśnie znalazłem Omni-Tool Savant X:

Shield - 35
Tech Cooldown - 50 (max)
Med Recharge - 25

:D :D :D :D :D :D

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #545 dnia: Grudnia 14, 2007, 01:08:45 am »
Drugie podejście mam za sobą - 37 godz. 46 minut, wszystkie misje, 52 lvl.

Mass Effect co prawda ma dwa zakończenia, ale różnica między nimi ogranicza się do ostatniej rozmowy. Shep może być idealistycznym dupkiem albo wrednym sku***synem, ale cel pozostaje niezmieniony - o przejściu na ciemną stronę mocy niema mowy.

Gra jako renegat sprawia moim zdaniem o wiele większą frajdę, a samo zakończenie dla ludzkości zdecydowanie bardziej pozytywne  :smile:

D3LTA_TOM.

• Pawka Morozow
  • Xbox Live: xXI TOMEK IXx
« Odpowiedź #546 dnia: Grudnia 14, 2007, 01:43:37 am »
Ja przeszedlem juz niestety i niewiem czy przejsc raz drugi :~&

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #547 dnia: Grudnia 14, 2007, 04:27:23 am »
A ja dopiero co zacząłem  :P i jeszcze nie bardzo wszystko ogarniam  :lol: z czasem da seeee radę :P Jedno muszę przyznać nie spodziewałem się że gierka jednak mnie zaciągnie ;)

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #548 dnia: Grudnia 14, 2007, 13:43:55 pm »
Na hardcorze jestem przed Virmire, level 58. Bałem się o Noverię i rachni ale poszło dobrze. Jako że mam Soldier Ally zamieniłem Asley na Wrexa, dałem Berserker X i dwa razy po 140 shields lol. A sam zdobyłem Collosus X + 2xMedical Exoskeleton X = recharge mocy co 5-7sec.

Boska gra. :D

bartek_bohdan

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #549 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:15:21 pm »
A odblokowaliście może klasy prestiżowe?

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #550 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:22:43 pm »
A odblokowaliście może klasy prestiżowe?
Każdy pewnie odblokował. Najwięcej problemów miałem za pierwszym razem z moim Soldierem, musiałem czekać do lvl 28 aby to zrobić. Inżynierem i Adeptem poszło łatwo.

bartek_bohdan

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #551 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:29:46 pm »
Ja mam problem z inżynierem... Jestem przy misji w Ilos i chyba po drodze coś ominąłem, bo nie miałem możliwości wyboru klasy prestiżowej :(

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #552 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:32:53 pm »
Ja mam problem z inżynierem... Jestem przy misji w Ilos i chyba po drodze coś ominąłem, bo nie miałem możliwości wyboru klasy prestiżowej :(
Musisz zrobić misję na Księżycu, którą dostajesz przez radio po uzyskaniu lvl 20.

bartek_bohdan

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #553 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:34:04 pm »
Zrobiłem.... i nic... nadal jestem inżynierem. Chodzi o zbuntowaną WI? Misję wykonałem, ale nie dane mi było wybrać nowej klasy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2007, 14:35:43 pm wysłana przez bartek_bohdan »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #554 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:42:55 pm »
Misja na księżycu daje klasę prestiżową dla soldiera. Głowy sobie nie dam uciąć, ale dla każdej klasy jest to chyba inna misja. Wcześniej grając vanguardem jej nie odblokowałem, bo zupełnie olałem misje poboczne.

Czy Kolos X to najlepsze pancerze w grze? Mam już dla człowieka, turianina i kroganina, niestety wszystkie średnie, a Shep i Wrex z powodzeniem mogliby nosić ciężkie.

Przy okazji chciałem przeprosić za wprowadzenie w błąd. Wersję X specjalnych broni Widmo można kupić nie na 60, a już na 50 levelu. Za komplet zapłąciłem bagatela cztery miliony  :cool:

bartek_bohdan

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #555 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:50:28 pm »
Zgadza się, dla każdej inna. Tylko która jest dla inżyniera?

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #556 dnia: Grudnia 14, 2007, 14:59:37 pm »
Misja na księżycu daje klasę prestiżową dla soldiera. Głowy sobie nie dam uciąć, ale dla każdej klasy jest to chyba inna misja. Wcześniej grając vanguardem jej nie odblokowałem, bo zupełnie olałem misje poboczne.

Czy Kolos X to najlepsze pancerze w grze? Mam już dla człowieka, turianina i kroganina, niestety wszystkie średnie, a Shep i Wrex z powodzeniem mogliby nosić ciężkie.

Przy okazji chciałem przeprosić za wprowadzenie w błąd. Wersję X specjalnych broni Widmo można kupić nie na 60, a już na 50 levelu. Za komplet zapłąciłem bagatela cztery miliony  :cool:

Od Kolosa X dla Wrexa lepszy jest Berserker X i Rage X chyba Garrus ma Predator L/M/H, tez dobre (nie mylić z Predatorem "zwykłym")

Co do misji na księżycu - grałem Soldierem, adeptem i Inżynierem, za każdym razem jest to ta sama misja. Po wykonaniu zadania (zniszczeniu ostatniego tranzystora) automatycznie pojawia się okno wyboru klasy prestiżowej.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #557 dnia: Grudnia 14, 2007, 15:15:00 pm »
Z tych Predatorów już coś mam. Berserker i Rage jeszcze nie spotkałem. Pewnie nadal zbyt niski level. Wiesz jak się nazywają przetłumaczone na pl.?

Czy jedyna misja dodatkowa dla idealisty to ta polegająca na wybiciu wrogów i jak najmniejszej liczbie ofiar wśród cywilów? Trochę ubogo...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #558 dnia: Grudnia 14, 2007, 15:19:50 pm »
Z tych Predatorów już coś mam. Berserker i Rage jeszcze nie spotkałem. Pewnie nadal zbyt niski level. Wiesz jak się nazywają przetłumaczone na pl.?

Czy jedyna misja dodatkowa dla idealisty to ta polegająca na wybiciu wrogów i jak najmniejszej liczbie ofiar wśród cywilów? Trochę ubogo...
Nie mam pojęcia jak będzie tłumaczone, zapewne Wściekłość (albo Berzerker) i Furia.

W Hot Labs tak się martwiłem że mnie Rachni zabiją w drodze do windy że wszystkich wybiłem w 30sek. 8)

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #559 dnia: Grudnia 14, 2007, 18:13:38 pm »
Da się jakoś wstrzymać oddech podczas strzelania ze snajperki?