To tylko spekulacje(twoje i moje) ale nie moge przeboleć hahaha, nie wiem czemu zakładasz ze napęd Blu-ray nie stanieje?
Cena na razie jest tak wysoka ponieważ produkt i tak sprzedaje sie lepiej, więc niema powodu do obniżek.
Jestem pewien że kiedy cena HD-DVD spadnie do... 100$ to cena Blu-ray będzie około 120-140$.
Cena jest narzędziem do popularyzacji formatu, wyższa (acz nieznacznie) sugeruje dla klienta że produkt jest bardziej wartościowy(sztuczka marketingowa).
Taki zabieg zastosowało Sony w przypadku wojny konsol, teraz jest za 400EURO i wszyscy myślą że to okazja(mimo że tak naprawdę wciąż nie widać tej “MOCY”).
Podobnie jest w innych branżach.
Playboy kosztuje ok. 10-15zł chociaż w porównaniu z przychodami z reklam jest to znikomy procent dochodu, śmiało mógłby być w cenie Faktu ale ceną podkreśla swój prestiż i jakość a przede wszystkim określa grupę docelową.
W skrócie:
cena jest odpowiedzią na warunki panujące na rynku i żadna obniżka nie pozostanie bez odpowiedziNa gwiazdkę 2009 możliwe że już będzie po wojnie formatów ponieważ liczba odtwarzaczy w samych Ps3 wyniesie kilkadziesiąt milionów(min. 30), za tą sprzedażą na pewno pójdzie sprzedaż Bluray innych marek.
Sytuacja wygląda tak, że na razie zainteresowanie klientów formatem HD jest znikome i trwa okopywanie pozycji przez dwa obozy, właśnie dla tego tak bardzo liczy się liczba sprzedanych egzemplarzy na rynku oraz liczba producentów(każdy ma swoje miejsce na półkach, a to w dużym stopniu wpływa na sprzedasz).
Banka w końcu pęknie i klienci zaczną odczuwać potrzebę oglądania filmów w HD(tak jak teraz posiadania telewizorów HD), według mnie największy wpływ na to będzie miała telewizja HD, Kowalski/Smith zauważy w końcu różnice między HDTV (i formatem HD) a DVD.
A w domu już będzie leżał ładny, nieużywany do tej pory odtwarzacz(Ps3) ewentualnie znajmy będzie juz miał
Tak jak powiedziałem wcześniej, czas działa na niekorzyść HD-DVD(a wystarczyło żeby na starcie X miał HD-DVD hehe).