Przeskok? - cenowy - KOLOSALNY, znacznie wiekszy niz miedzy VHS a DVD...
Niektórzy nie dość, że mają słaby wzrok, to na dodatek krótką pamięć.
Przypomnij nam ile na początku kosztowały odtwarzacze DVD.
Nom, rzeczywiscie zeby wylapac te subtelne roznice miedzy DVD a BR to trzeba miec sokoli wzrok.
Moj pierwsz odtwarzacz DVD (PS2) kosztowal 2300zl zas moj pierwszy odtwarzacz BR (PS3) kosztowal tyle samo. Chodzilo mi o roznice w cenie miedzy filmami a nie odtwarzaczami. Zreszta ok, nawet nie wiem ile kosztowaly pierwsze filmy na DVD, palnalem sobie tak, zeby podkreslic jak niesamowicie drogie sa filmy na BR.
Swoja droga smieszy mnie ta cala podnieta HD. Widze, ze spora czesc ludzi nawet nie wie po co powstala ta technologia. Otoz kilka lat temu swiat byl takim smutnym miejscem gdzie czlowiek musial wybierac - miec duzy TV z beznadziejna jakosci (duze przekatne plus niska rozdzielczosc obrazu = slaba jakosc) albo kupic maly TV i cieszy sie jakoscia ale zrezygnowac z doznan jakie sa gdy sie obcuje z duzym TV. Tutaj wlasnie jest pole do popisu dla HD wreszcie duze HD Telewizory moga miec porownywalna (nie lepsza, zrobcie PIP, zawsze obraz w PIPie ma lepsza jakosc od tego co leci na calym ekranie) jakosc do malych SD telezorow. Co w duzym uproszczeniu znaczy, ze ktos kto oglada film na 52 calowym TV w Full HD ma obraz prawie taki sam jak ktos kto oglada ten sam film na DVD na np 21 calach. Roznica wynika z przekatnej, ktora owszem zmienia doznania, ale wielkosc a jakosc to dwie rozne rzeczy i nie mylmy pojec.
Maximmus80 - Tez tak sadze, ze poprawa BR a DVD to wlasnie 20%. Wiecej pikseli widocznie juz nie jest potrzebne bo nasz oragnizm ma ograniczenia. Moze beda kiedys sprzedawac soczewki HD "kupiles nowy TV, ale Twoje biologiczne ograniczenia nie pozwalaja Ci sie nim nacieszy. kup HD lens, pomozemy Ci przezwyciezyc Twoje bariery i zobaczysz swoje ulubione filmy w wyzszej rozdzielczosc niz otaczajacy nas swiat!" - jestem przekonany, ze jest pewna "specyficzna" grupa odbiorcow ktora by kupila taki produkt