Na chwile obecną
1.
Pi - schizofreniczny obraz genialnego matematyka napiętnowanego przez Boga . Oszałamiająca nuta Clinta Mansella , żywa kamera i niespotykana na skale światową historię . Już wystawiłem ołtarzyk na cześć Darrena Aronofskiego.
2.
Fight Club - moc słów , wizualizacja i ciekawe przesłanie . Każde chce być ''roztańczonym odchodem tego świata '' jak Tyler Durden .
3.
Holy Mountain - arcywiwdowisko wizjonera kina Alejandro Jodorowskiego . Typ to połączenie magika z okultystą co przekłada się na sfere jego ... dzieł . Nie nazwałbym ich filmami , bo w potocznym tego słowa znaczeniu nimi nie są . Pojęcie film jest zbyt prymitywnym określeniem dla jego twórczości.
4.
Memento - zajmujący jak cholera scenariusz , które pozwala wałkować film kilkukrotnie (m.in po to by wszytsko posklejać w logiczną całość )
5.
Mulholland Drive - uwielbiam Lyncha . Lost Highway oglądałem z 10 razy wychwytując kolejne niuanse , a Inland Empire uważam za najlepszy film ubiegłego roku . Magia kina - to doskonale odwierciedla emocje wywołne u widza . Mulholand drive jest jego imo najleszym filmem . Ogladajac go pierwszy raz w tv byłem totalnie zdruzgotany . Zarówno formą , jak i treścią . Doskonały wspólczesny kryminał .
6.
Ichi the Killer - jeśli uważacie ,że Tarantino jest no.1 w robieniu brutalnych filmów to szybko sprawdzcie ten film . Charakterystyczny czarny humor sex + violence i dwie najbardziej poyebane postacie w kinie - Ichi i Kahikara . Kozaki !!
7.
Cienka Czerwona Linia - nie czytałem książki , ale film mną pozamiatał . Nawet nie z uwagi na
bajeczną wręcz obsade , ale za kuzwa to coś co wyróżnia ich spośró motłochu innych wojennych obrazów .
8.
The Good , the Bad and the Ugly - prekursor spaghetti westerów i kamień milowy gatunku . Clint Eastwood w najlepszej formie .
9.
GoodFellas - nowa klasyka . Joe Pesci , Robert De Niro i Ray Liotta wyprzedzają nawet Ojca Chrzestnego Coppolii . A kwesti z zabawnym kolesiem nigdy nie zapomnę
10.
Terminator 2 - najlepszy film Science Fiction ever . Postapokaliptyczna wizja ludzkości , świetne efekty specjalne i kopalnia cytatów .
Poza tym :
Forrest Gump - prostota , pokazaująca głębie człowieka
American Beauty - wszytsko jest na pokaz . Poezja wśród monotonni codzienności .
Matrix Rewolucje - ja chce sutanne i niebieską pigułke :p
Upadek -frustracja jest złym doradcą
Reservoir Dogs - pierwsze zabawy z kamerą Tarantino . I jak narazie najbardziej udane .
Fan - zabójcza miłość do sportu - wyjątkowa pozycja + genialna rola De Niro !
Leon Zawodowiec - skorumpowany Oldman i płatny zabójca z gołębim sercem . Wybuchowa mieszanka
Lost Highway - Dick Laurent is dead . Hm hehehehehehahahhaha