Wybacz, że zmienię skalę, ale nie potrafię oceniać w 10 stopnowej.
Weźmy szkole odpowiedniki: 1 - tragedia, 2 - mizerna, 3 - przeciętna, 4 dobra ...
Oceny, plusy i minusy (przyznane przeze mnie)Gry Ekskluzywne (tylko na PS3):Lair 3/6 - Plusy: można polatać smokiem, ładna grafika, interesująco przedstawione pole walki. Minusy: niewykorzystany potencjał, słaba fabuła, momentami bardzo sztuczna rozgrywka.
Metal Gear Solid 5+/6 - Plusy: bardzo ciekawa i rozbudowana fabuła na skalę światową, grafika, postacie, walki z niektórymi bosami Minusy: gra sypiącym się staruchem jakoś mnie denerwuje
Motor Storm :4/6 - Plusy: grafika, fajnie się jeździ, fajnie zrobione uszkodzenia, każda trasa jest nieliniowa (można jeździć swoimi "ścieżkami"). Minusy: zbyt mało urozmaicona, pojazdy za bardzo skaczą i latają (na nierównościach terenu).
Heavenly Sword: 4/6 - Plusy: grafika, grywalność, ogólna wielka przyjemność z rozgrywki. Minusa: króóóóótkaaaa i za to - 1 pkt!
Gran Turismo 5 Prologue: 4/6 - Plusy: , model jazdy i subtelność, gra się naprawdę przyjemnie, tryb split screen, płynność animacji, co tu dużo mówić (to jest po prostu bardzo dobra samochodówka/wyścigówka, a nie dynamiczna arkadówka, gdzie nie ma chwili na zastanowienie bo ciągle zakręty z dużą prędkością, czyhająca aby cię zepchnąć z toru AI... itp itd). Minusy: Jest to prolog, czyli jeszcze niedopracowany przedsmak tego co nas czeka. (nie chcę zapeszać, ale coś mi się wydaje, że jeżeli w pełnym GT5 dodadzą to co mają dodać, to będzie 6/6)
Drake's Fortune: 4-/6 - Plusy: fajna grafika, Minusy: niektórzy tą grą się zachwycają, mi jakoś nie podpasowała: za dużo strzelanki, za mało ciekawej przygody, z pistoletu gościa zabije 3 strzałami, a z karabinu maszynowego np. AK47 aż 6... OCB???!!!, jak dla mnie to ta gra jest nudnawa
(gra naprawdę zaczyna się świetnie, ale im dalej tym nudniej, niby jakaś tam fabuła jest ale... jak już mówiłem, za dużo strzelania, za mało przygody)
Wielo-platformowe:
GTA IV: 5/6 - Plusy: olbrzymie miasto, olbrzymia ilość dialogów, wielki żyjący świat, główny bohater i ogólnie wszystko fajnie, efekty pogodowe!. Minusy: zwalniaaaaa (płynność rozgrywki momentami jest tragiczna), samochody za bardzo wpadają w poślizgi, słabe hamulce w samochodach (lepiej bym hamował jakbym z samochodu wystawił nogę i szorował nią po ulicy), licznie mniejsze błędy
GRID: 4+/6 - Plusy: emocjonująca rozgrywka, ma swój świetny klimat (trochę dziwny jak na samochodówkę... ale ok), Formuła 1!!!, w miarę dopracowana, grafika. Minusy: zbyt emocjonująca rozgrywka trochę jednak męczy, przy formule 1 odczuwalny spadek animacji (ogólnie spadki animacji w niektórych momentach), kierowcy samobójcy!, jednak troszkę zbyt zręcznościowa
PES 2008 5-/6 - Plusy: realizm, wiele trybów, naprawdę przyjemna rozgrywka! Minusy: momentami spadki animacji, gra siecowa laaagiiii! (w wersji na PS3 przypominam), czasami strasznie wkurzające błędy (nietrafianie z metra w pustą bramkę? no prooooszę!), czasami dziwne zachowania piłkarzy (obrońców i napastników).
Dragon Ball Burst Limit 4+/6 Plusy: efektowne i fajne walki rodem z dragon balla, wiadomo Dragon Ball, tryb sagi, ciekawa rozgrywka. Minusy: mało efektywne kombosy, stosowanie kombosów jest za mało opłacalne, słabe wyważenie postaci.
Dark Sektor 3+/6: Plusy: bardzo fajne walki, czujemy tą moc
(główny bohater im dalej rozgrywki, tym ma więcej nadnaturalnych mocy do dyspozycji). Minusy: fabuła!, trochę się dłuży, jakoś mi wykonanie świata nie podpasowało (ten świat nie żyje, jest po prostu za bardzo ponury).
Colin Mcray Dirt: 4+/6: Plusy: grafika! przyjemnie się jeździ, zróżnicowane tryby wyścigów, grywalność!. Minusy: ciuteczkę za arkadowa i za dynamiczna.
NFS Pro Street: 3/6 (gra mi po prostu nie przypadła do gustu, to już nie jest mój kochany NFS, te walki uliczne, ten klimat): Plusy: Ładna grafika, wg. mnie to wszystko
Minusy: Samochody za bardzo wpadają w poślizgi, nudnawe trasy, niezrozumiała kariera (nie wiadomo co trzeba robić aby robić dobrze i piąć się do góry), bardzo dziwnie pokazane statystyki samochodów w grze (w sklepie są pokazane normalnie, parametrami technicznymi, a w garażu jakimiś kropkami, których im więcej tym lepiej, ale jak jakieś kropki przełożyć na parametry techniczne?)
Devil May Cry (ten najnowszy): 5/6 - Plusy: walki, walki, walki! efektowne walki, kombosy! bohaterowie!!!, walki z bosami! niektórzy przeciwnicy bardzo ciekawie zrobieni. Jak znajdziemy czuły pkt. bosa to możemy go zabić znacznie prościej, niż jak tych pkt nie znamy, grając w tą grę, masz ochotę opanować te wszystkie kombosy bo wiesz, że bardzo ci się przydadzą, każdy może nauczyć się własnego stylu walki (wszystkie style będą dobre), wspomniałem już o walce?
Minusy: mogła by być lepsza
(troszkę bardziej rozbudowany świat i więcej RPG), ale i tak jest super
Tony Hawk Pro Skater Proving Grounds: W grę za dużo nie grałem (wymieniłem ją na grida), ale w ciągu tych paru godzinek wydawała się fajna, od taki Tony Hawk, jednak czegoś mi w niej brakowało, chyba tego luzu z serii, gdzie wykonywaliśmy przeróżne zadania, tutaj po prostu jesteśmy skaterem. Gra w innym stylu, ale również się podoba. Tak na 1 rzut oka to dałbym jej coś koło 4/6.
----------
Niektórzy mogą mi zarzucić, że w takich grach jak Devil May Cry podoba mi się dynamizm, a w samochodówkach już nie. Pamiętajcie to są wyłacznie moje oceny, kierowane moim gustem. Od samochodówek oczekuję czegoś innego niż od gier typu Devil May Cry. Mam ochotę fajnie i realistycznie się pościgać to włączam samochodówkę. Mam ochotę pobyć super gościem co wszystkich dookoła miecie, bo taki z niego mistrz walki to uruchamiam grę typu Devil May Cry, proste co nie?