No to pograłem już sobie trochę i opiszę pierwsze wrażenia. Nie będę ukrywał i od razu napiszę, że gra mnie wciągnęła jak cholera, a klimat jest przez praktycznie cały czas
.
Zaczynamy nietypowo, bo
, ale szybko wracamy na właściwe tory. Akcja rozkręca się powoli, bo gra zaznajamia nas z mechaniką i postaciami, więc na grubsze misje jeszcze przyjdzie pora. To co od razu się rzuca w oczy (prócz grafiki jak w demie, ale o tym potem) to różnego rodzaju smaczki i niby nic nie znaczące wydarzenia. Tu spotykamy jakąś znajomą babcię, która wita nas na ulicy, tam widzimy jak kilku kolesi kłóci się z matką trzeciego, żeby puściła go na piwo, a jeszcze dalej spotykamy parę kłócącą się nad zepsutym samochodem (który możemy naprawić). Mam nadzieję, że przez całą grę będziemy raczeni tego typu rzeczami
.
Samochody można standardowo naprawiać, zmieniać kolory, zwiększać osiągi, a nawet ustawić własną tablicę rejestracyjną. W menu gry znajdziemy też autopedię, gdzie możemy przeglądać wszystkie bryki, możemy też oglądać zebrane pisemka i listy gończe. Znalazło się też (nie wiem po co) miejsce na ściąganie dodatkowej zawartości
.
Pewnie i tak wszyscy chcą się tylko dowiedzieć jak to wszystko działa i wygląda. Nie czarujmy się, bo jest to poziom dema pod względem wizualnym, ale na ostateczny werdykt będzie czas jak pora zmieni się na letnią, żeby zrobić dokładniejsze porównanie. Co boli, to to, że Czechom nie chciało się dopracować nawet tej autopedi pod względem AA, bo są tam takie ząbki, że można się poprzecinać
. Co do ogólnego działania gry, to nie mam zastrzeżeń, bo nie miałem jeszcze jakichś drastycznych spadków fps, więc możliwe, że to poprawili. Płaszcze, kurtki itp dalej nie mają fizyki
.
Wracając do samej gry, to jest zajebista. Postacie są fajnie zrobione i widać, że twórcy się postarali, aby były jak najbardziej wiarygodne. Vito ma charakter, więc najważniejsza cecha jest na miejscu
. Scenki są świetnie zrealizowane i często występują, więc można się spodziewać bardzo filmowej historii
.
Strzelanie jest standardowo zwalone na PS3, bo używamy przycisków L2 i R2, więc po intensywniejszej rozgrywce, ześlizgiwanie się palców gwarantowane
. Walka wręcz jest banalnie prosta, co wytykali w recenzjach i słusznie, bo wystarczy zrobić blok, potem kontrę i tak do skutku. Ogólnie gra niczym się pod tym względem nie wyróżnia i można ją porównać chociażby do GTA 4.
Tłumaczenie jest raczej solidne i co najważniejsze, zabrakło cenzury, więc kur** latają na lewo i prawo. Cenega pokusiła się też o przetłumaczenie trofeów, więc miły bonus... w przeciwieństwie do braku kodu na ekskluzywne DLC. Co ciekawe, trofea do drugiego dodatku mamy już wgrane w profilu i tylko czekają na odblokowanie
. Wychodzi więc na to, że darmowego nie dostaniemy, ale będziemy mogli sobie kupić drugi
Podsumowując, nie żałuje tych 130zł, bo bawię się świetnie, pomimo nie najlepszej jakości technicznej
.