Autor Wątek: POLITYKA  (Przeczytany 2153432 razy)

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
Odp: POLITYKA
« Odpowiedź #9800 dnia: Listopada 26, 2015, 16:30:34 pm »
prawo co sobie platofrma ustaliła?

Prezydent nie przyjął ślubowania od "sędziów" czyli formalnie nie objęli stanowiska, więc te wszystkie cytaciki z konstytucji nie mają racji bytu w tym przypadku. PO myślało, że wykiwa PiS, ale się przeliczyli.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9801 dnia: Listopada 26, 2015, 16:43:33 pm »
Ja się nie dziwię, ostatnio też jak PiS rządził koalicja lewacka z PO na czele niszczyła ich projekty za pomocą swoich agentów którzy przejęli TK. Myśleli że tym razem będzie tak samo, niestety PiS ich wykiwał. Stąd ten ból dupy.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #9802 dnia: Listopada 26, 2015, 17:02:41 pm »
prawo co sobie platofrma ustaliła?

Prezydent nie przyjął ślubowania od "sędziów" czyli formalnie nie objęli stanowiska, więc te wszystkie cytaciki z konstytucji nie mają racji bytu w tym przypadku. PO myślało, że wykiwa PiS, ale się przeliczyli.
I też złamał prawo. Polityka jest grą w której obowiązują okreslone zasady. PiS wlasnie zastrzelił bramkarza druzyny przeciwnej, zwiazał sędziego i cieszy się jaki ma zajebisty team. PO po prostu po chamsku faulowało.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9803 dnia: Listopada 26, 2015, 17:07:00 pm »
PO po prostu po chamsku faulowało.

Tu się zgadzam.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #9804 dnia: Listopada 26, 2015, 17:22:30 pm »
Sami eksperci od prawa  :lol:  Jakiś przepis nakłada na Prezydenta obowiązek przyjęcia ślubowania sędziów w konkretnym terminie? Nie, więc niczego nie złamał.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9805 dnia: Listopada 26, 2015, 17:31:59 pm »
No ja jestem po WPiA UW, aplikacji i zdanym egzaminie zawodowym, 11 lat w zawodzie. U Ryszarda Piotrowskiego miałem 5. Także przy znakomitej większości dyskutujących na tym forum to jednak jestem ekspertem.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #9806 dnia: Listopada 26, 2015, 17:40:10 pm »
No ja jestem po WPiA UW, aplikacji i zdanym egzaminie zawodowym, 11 lat w zawodzie. U Ryszarda Piotrowskiego miałem 5. Także przy znakomitej większości dyskutujących na tym forum to jednak jestem ekspertem.
Ok to jak następnym razem będziesz chciał coś chciał rozmawiać o linuxach to pamiętaj, że ja jestem po informatyce na umk i w zawodzie już 4 lata (kojarzy mi się że to ty mi próbowałeś udowadniać jaki to Linux chyjowy)

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #9807 dnia: Listopada 26, 2015, 17:45:18 pm »
To ja sobie zakażę dyskutowania ze mną o Automatyce i Robotyce - inżynier, oraz Oświetleniu i jego projektowaniu - Studia po dyplomowe oraz kilka lat doświadczenia w zawodzie.

;)

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
« Odpowiedź #9808 dnia: Listopada 26, 2015, 17:47:10 pm »
A ja i tak mam zawsze racje.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9809 dnia: Listopada 26, 2015, 17:50:16 pm »
Ok to jak następnym razem będziesz chciał coś chciał rozmawiać o linuxach to pamiętaj, że ja jestem po informatyce na umk i w zawodzie już 4 lata (kojarzy mi się że to ty mi próbowałeś udowadniać jaki to Linux chyjowy)
Ale mówimy o komforcie użytkowania (to był przedmiot polemiki) czy cechach produktu istotnych z punktu widzenia informatyka?

Bo o wrażeniach z lektury konstytucji możesz ze mną podyskutować, ale o jej wykładni już nie bardzo.

No i żaden z was nie tracił zdrowia na 4 letnie kształcenie podyplomowe i zdawanie egzaminów państwowych w najlepszych latach życia. Także mogę dyskutować tylko z Leszkiem, bo on ma zawsze racje.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #9810 dnia: Listopada 26, 2015, 17:52:18 pm »
No ok, ale to Twój wybór i nie wiem co to ma do rzeczy.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9811 dnia: Listopada 26, 2015, 17:52:51 pm »

To dowiem się jaki paragraf Duda złamał?

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #9812 dnia: Listopada 26, 2015, 18:29:09 pm »
Ale tą można uznać za odwołanie :lol:

Nie ma kogo odwoływać. Ci panowie na pewno nie są sędziami TK, bo nie złożyli ślubowania przed Prezydentem. I nie próbuj sugerować, że decydujący jest moment przepchnięcia ustawy - ustawę przepchnięto w czasie obowiązywania kadencji poprzednich sędziów, a to by oznaczało 20-osobowy skład - sprzeczny z Konstytucją. Nie pogrążaj się brnąć w tę sprawę, bo na każdą wątpliwość odnośnie działań PiS'u znajdą się trzy argumenty wykazujące ich słuszność.
Jest ustawa trzeba ją stosować, jakoś nikt z pisu nie zgłosił ustawy do TK, tak to powinno działać a nie wymyślać ustawę niezgodną z prawem. Ewidentnie ze swojej nazwy powinni wywalić słowo "prawo".

Odbijmy piłeczkę, czy prezydent może odmówić ślubowania.
Ja Ci podałem paragrafy, teraz Twoja kolej.
Yeahh, me and hate that's an odd couple

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9813 dnia: Listopada 26, 2015, 18:35:22 pm »
art. 194 ust. 1 Konstytucji RP oraz art. 21 ustawy o TK przez uzurpowanie sobie prawa do powoływania sędziów TK. To jest jego obowiązek te ślubowania odebrać.

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #9814 dnia: Listopada 26, 2015, 18:37:04 pm »
Jeszcze Dudę przed Trybunałem Stanu postawią, ale by były jaja :lol:

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9815 dnia: Listopada 26, 2015, 18:57:18 pm »
Jeszcze Dudę przed Trybunałem Stanu postawią, ale by były jaja :lol:
kto?

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9816 dnia: Listopada 26, 2015, 19:07:43 pm »
Petru

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9817 dnia: Listopada 26, 2015, 19:11:21 pm »
Trzeba mieć większość w Sejmie, ZN lub senacie żeby przegłosować wniosek o postawienie kogoś przez TS. Na razie więc bliżej do zawitania tam ma Tusk 8)
Zresztą skład Trybunału Stanu też może w najbliższej przyszłości zostać poddany poprawkom. 

« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2015, 19:13:55 pm wysłana przez el becetol »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9818 dnia: Listopada 26, 2015, 19:36:48 pm »
art. 194 ust. 1 Konstytucji RP

Art. 194.

Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów, wybieranych indywidualnie przez Sejm na 9 lat spośród osób wyróżniających się wiedzą prawniczą. Ponowny wybór do składu Trybunału jest niedopuszczalny.

Trybunał składa się z 15 sędziów i składał się z 15 sędziów, kiedy PO próbowało wcisnąć do niego swoje marionetki. PO chciało złamać Konstytucję?

Nawet w tej chwili jest 12 sędziów TK i gdyby Duda przyjął ślubowanie peowskich kukiełek, to sędziów byłoby za dużo. Czy jeśli PiS ustawi teraz sędziów TK na kolejne pięć kadencji, to będziesz oczekiwał od następnych ekip rządzących, że będą tego wyboru przestrzegać?  :lol:

art. 21 ustawy o TK

Art. 21

1. Osoba wybrana na stanowisko sędziego Trybunału składa wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ślubowanie następującej treści:
„Uroczyście ślubuję, że pełniąc powierzone mi obowiązki sędziego Trybunału Konstytucyjnego będę wiernie służyć Narodowi i stać na straży Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, czyniąc to bezstronnie, według mego sumienia i z najwyższą starannością, oraz strzegąc godności sprawowanego urzędu.”.
Ślubowanie może być złożone z dodaniem zdania „Tak mi dopomóż Bóg.”.
2. Odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału.

A tutaj z kolei pięknie wykazałeś, że kukiełki póki co są osobami wybranymi na stanowiska sędziów TK a nie sędziami TK. Właściwie już nawet nie są wybrani, bo sejm cofnął tamtą decyzję przy pomocy uchwały i miał do tego prawo, bo nie ma paragrafu, który by tego zabraniał. Słabiutko panie prawnik, oj słabiutko.

Jest ustawa trzeba ją stosować, jakoś nikt z pisu nie zgłosił ustawy do TK, tak to powinno działać a nie wymyślać ustawę niezgodną z prawem. Ewidentnie ze swojej nazwy powinni wywalić słowo "prawo".

Ustawę można zmieniać.

Odbijmy piłeczkę, czy prezydent może odmówić ślubowania.
Ja Ci podałem paragrafy, teraz Twoja kolej.

Obowiązki Prezydenta są jasno określone, a skoro nie ma przepisu, który nakłada na niego obowiązek przyjęcia ślubowania czy też zabrania mu nieprzyjęcia ślubowania, to chyba trudno mówić, że Duda czegoś nie może.

Na twój paragraf wkleiłem ci analizę Biura Analiz Sejmowych, która ten paragraf rozkłada na łopatki.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9819 dnia: Listopada 26, 2015, 19:39:39 pm »
Słabiutko panie prawnik, oj słabiutko.

No i właśnie tu wychodzi brak rozumienia stosowania prawa. Prezydent w tej konfiguracji jest kelnerem tj. podaje płaszcz (odbiera ślubowanie). Nie może sobie decydować czy to zrobi czy nie. Podobnie sejm - ma określony katalog prerogatyw i nie może go w żaden sposób rozszerzać, bo naruszałoby to trójpodział władz.

Na twój paragraf wkleiłem ci analizę Biura Analiz Sejmowych, która ten paragraf rozkłada na łopatki.

Po pierwsze primo link nie działa

Po drugie primo - facet ma proces o plagiat - dla mnie trochę lipa jak na autorytet
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2015, 19:45:15 pm wysłana przez Szymku »

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9820 dnia: Listopada 26, 2015, 19:45:54 pm »
Prezydent w tej konfiguracji jest kelnerem tj. podaje płaszcz (odbiera ślubowanie).

Chciał odebrac ślubowanie 1 stycznia, niestety sejm mu to umożliwił. Już?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9821 dnia: Listopada 26, 2015, 19:58:01 pm »
Prezydent w tej konfiguracji jest kelnerem tj. podaje płaszcz (odbiera ślubowanie). Nie może sobie decydować czy to zrobi czy nie.

I weź z takim gadaj. Nie może, bo Szymuś tak powiedział i kropka  :lol:

Jak Prezydent mianuje sędziów na wniosek KRS albo powołuje prokuratora generalnego, to ma obowiązki jasno określone. W przypadku sędziów TK nic nie musi.

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #9822 dnia: Listopada 26, 2015, 20:23:24 pm »
Tylu tu znawców prawa, a Kasi po wypadku nikt nie chciał pomóc.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9823 dnia: Listopada 26, 2015, 20:26:01 pm »
Tylu tu znawców prawa, a Kasi po wypadku nikt nie chciał pomóc.

Botom nie pomagam  :troll:

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9824 dnia: Listopada 26, 2015, 20:26:20 pm »
Prezydent w tej konfiguracji jest kelnerem tj. podaje płaszcz (odbiera ślubowanie). Nie może sobie decydować czy to zrobi czy nie.

I weź z takim gadaj. Nie może, bo Szymuś tak powiedział i kropka  :lol:

Jak Prezydent mianuje sędziów na wniosek KRS albo powołuje prokuratora generalnego, to ma obowiązki jasno określone. W przypadku sędziów TK nic nie musi.
Iras jesteś ignorantem, który nie rozumie zasady trójpodziału władz, nie czytał konstytucji, nie ogarnia co oznacza zamknięty katalog uprawnień. Przepisy są jasne - prezydent nie ma prawa odmówić przyjęcia ślubowania sędziów wybranych przez sejm, bo żaden przepis mu takiego prawa nie przyznaje, a on czyniąc tak narusza tym samym uprawnienia sejmu. Powołujesz się na autorytet oszusta, ignorujesz zdanie praktycznie wszystkich uznanych sędziów i konstytucjonalistów (wiem, wszyscy się sprzedali, WSZYSCY). A ja przyznam dopiero skończyłem pracę po standardowej 12 godzinnej zmianie i nie mam cierpliwości by kłócić się z betonem. W tej chwil choćby Duda do ciebie zadzwonił i powiedział "Irek, myliłem się" to byś obstawał przy swoim

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9825 dnia: Listopada 26, 2015, 20:50:57 pm »
Prezydent musi przyjąć, bo nie ma przepisu, który pozwalałby mu nie przyjąć  :lol:  Czytasz w ogóle to co piszesz? W jakim terminie i w jakiej formie musi przyjąć? A jak ma coś ważniejszego do roboty? A jak ma przyjąć ślubowanie pięciu sędziów, kiedy nadal obowiązują kadencje 12 innych? Konstytucja mówi, że ma być 15 a nie 17 sędziów. A jak kandydatów już nie ma, bo sejm cofnął wybór, to też musi? A jak sejm cofa decyzję sejmu albo zmienia ustawę, to też wchodzi w czyjeś kompetencje? A jak zakończył się proces Banaszaka o plagiat? A jak wszyscy, jak nie wszyscy? A warto się tak kompromitować w imię politycznych pupili?  :lol:

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9826 dnia: Listopada 26, 2015, 21:43:50 pm »
Szymku a w polskim prawie to nie jest tak, ze kto da wiecej kasy na papuge ten wygrywa?

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #9827 dnia: Listopada 26, 2015, 21:44:14 pm »
Nie rozumiesz że to narusza zasadę trójpodziału władzy, wiesz że istnieją zasady i reguły prawne, czy dalej bedziemy pisać że coś mu wolno albo nie wolno bo tak? Ma być 15 sędziów trybunału i jest tylko polityczny prezydent nie chce przyjąć ślubowania, mam Ci wymienić z nazwiska sędziów ktorych kadencja zaczęła się w listopadzie? Pozostała 2 jeszcze swojej kadencji nie zaczęła, więc nie mamy 17 sędziów!

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9828 dnia: Listopada 26, 2015, 21:55:55 pm »

Tak właśnie media wami sterują.

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #9829 dnia: Listopada 26, 2015, 22:05:02 pm »
Czyli po i pis są siebie warci, no ok. Ale porównanie w tym przypadku to strzał stopę, no chyba że złodzieja co ukradł 10000 zł. należy tak samo traktować jak gwałciciela. Jak ktoś mówi że prawo powinno być dla narodu i to jest jego argument to niech piszę wiersze a nie zajmuję się polityką, bo kompetencji to on nie ma.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9830 dnia: Listopada 26, 2015, 22:22:53 pm »
Czyli po i pis są siebie warci, no ok.

Nic nie zrozumiałeś, ale mnie to nie zaskakuje.

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #9831 dnia: Listopada 26, 2015, 22:37:56 pm »
Wymieniasz przykłady że robią to samo, więc nie wiem o co Ci chodzi. A to że nie oceniam sytuacji z TK tak samo uważam za   normalne dla osoby która ukończyła prawo. Pewnie zastanawiasz się czemu nie krytykuję tak po, ano dlatego że ich decyzję nie rażą tak w oczy a ta ustawa kłuję aż miło. No i media też robią swoje bo o tej ustawie po nawet nie słyszałem, ale o mediach to już wiesz ;)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9832 dnia: Listopada 26, 2015, 22:40:29 pm »
Jeszcze raz się pytam - jak PiS ustawi sędziów na pięć kolejnych kadencji, to też będziecie oczekiwać, że następne rządy ten wybór zaakceptują?

Wykonujecie jakieś karkołomne akrobacje, żeby wyszło na wasze, ale brakuje wam mocnej podstawy prawnej, bo przepisy są niejednoznaczne, wątpliwe i dziurawe jak ser szwajcarski.

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #9833 dnia: Listopada 26, 2015, 22:44:00 pm »
Iras poszukać odpowiedzi co zrobić w takiej sytuacji w moich wcześniejszych postach, dam plusa temu kto znajdzie :)

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9834 dnia: Listopada 26, 2015, 22:47:11 pm »
Jeszcze raz się pytam - jak PiS ustawi sędziów na pięć kolejnych kadencji, to też będziecie oczekiwać, że następne rządy ten wybór zaakceptują?

Ja licze, że PiS przegłosuje ustawę, że będą mogli wybrać np. sędziów na 40 lat. Wybiorą sobie takich młodych sędziów doradców antoniego i jak wygra NowoczesnaPO i Nowoczesna jak będzie chciała zmienić ustawę o tk, aby odwołać tych młodych sędziów, to na straży prawa będą stali wszystkie lemingi, co się teraz plują.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9835 dnia: Listopada 27, 2015, 00:41:29 am »
Wymieniasz przykłady że robią to samo, więc nie wiem o co Ci chodzi.

Ten obrazek pokazuje że wam przeszkadza jak PiS coś robi, a jak robiło to PO to nikt z was gównoburzy nie kręcił - bo po prostu robicie to co każą wam media. Co zresztą potwierdzasz:

Pewnie zastanawiasz się czemu nie krytykuję tak po, ano dlatego że ich decyzję nie rażą tak w oczy a ta ustawa kłuję aż miło. No i media też robią swoje bo o tej ustawie po nawet nie słyszałem, ale o mediach to już wiesz ;)

Więc tylko tyle miał potwierdzić ten obrazek.  8)

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9836 dnia: Listopada 27, 2015, 00:42:24 am »

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 44
« Odpowiedź #9837 dnia: Listopada 27, 2015, 10:16:05 am »
'Muzyka uzywana jest do ksztaltowania ludzkiego umysłu. Moze byc mocna jak narkotyk, lecz jest o wiele niebezpieczniejsza, gdyz nikt nie traktuje powaznie manipulowania poprzez muzyke.'

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #9838 dnia: Listopada 27, 2015, 13:56:25 pm »
Lis wezwał do robienia Majdanu i zgodnie z rozkazem KOD zrobił demonstrację przeciwko rządowi:

:lol:

A jak to jest w mediach przedstawiane, dziesiątki tysięcy ludzi dołącza do KOD przeciwko PiSowi, a jak robią demonstrację to masz ile tam przychodzi, 9 osób? :lol:

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #9839 dnia: Listopada 27, 2015, 14:06:50 pm »