Szczerze wątpię, że gra okaże się dużo lepsza od poprzedniczki, która została uznana za grę beznadziejną (49.6%).
Chciałbym się mylić, bo od pierwszych screenów liczyłem na poprzednią część, a wyszło, co wyszło.
Pierwsza część ma parę dużych wad, ale po paru godzinach grania praktycznie przestają mieć one znaczenie. W średniej ocen jest ten problem, że 90% recenzentów nie przeszło gry. Pograli parę godzin i napisali reckę. TW jest naprawdę ogromne, a do tego ma świetny system. Poza tym, przypadku TW opinie są bardzo skrajne, jedni oceniają grę na 3, a inni na 9.
Ja tam dwójkę kupię na 100%, nie wiem tylko czy zaraz po premierze, czy dopiero jak gra stanieje. Na screenach wygląda super, ale zobaczymy jak będzie w praktyce.
Opublikowane: Lipiec 03, 2008, 18:20:27
"Sztuczna Inteligencja, która zapadnie Ci w pamięć!"
Ostatnio pisaliśmy o sztucznej inteligencji w nadchodzącej wielkimi krokami kontynuacji Dwóch Światów. Rozszerzymy ten wątek jeszcze trochę. Zamieszczamy przetłumaczony, krótki wywiad z bossem Reality Pump - Mirosławem Dymkiem!
Witaj Mirku. Więc, dzięki poprawionej sztucznej inteligencji, NPC potrafią zachowywać się realnie. Powiedz mi, jak dokładnie działa ten nowy system?
OK, przede wszystkim, podstawy akcji i reakcji NPCów są determinowane przez tzw. “mechanizm zapadkowy” - rzeczy takie jak znalezienie zwłok, odgłosy walki, pościgu czy otwieranie drzwi. Poza tym, NPC są podzieleni w kilka kategorii, takie jak: gracze, wrogowie, przyjaciele lub neutralni.
Czy są jeszcze inne czynniki wpływające na zachowanie NPC?
Tak, stworzyliśmy kompleksowy system różnych innych czynników. NPC podejmują decyzje na podstawie np. własnej odwagi. Tchórzliwy kupiec raczej niechętnie dołączy się do zbliżającej się walki. Poza tym, grupa dynamicznych relacji pomiędzy NPCami - tzn. do której frakcji on czy ona się zalicza – również są ważne… ale jesteśmy szczególnie dumni z umiejętności NPCów do zapamiętywania konkretnych zdarzeń!
Chcesz mi powiedzieć, że NPC w Temptation będą posiadali swoisty rodzaj pamięci?
Dokładnie. Jeżeli, na przykład, gracz zaatakuje jakiegoś NPC, ten atak zostanie przez zaatakowanego zapamiętany. Nawet NPC, którzy nie byli świadkami tej sytuacji będą o tym wiedzieli i pamiętali - ponieważ NPC wymieniają się informacjami pomiędzy sobą. Dzięki temu, reputacja gracza - dobra bądź zła - będzie szerzyła się po całym świecie!
To by było na tyle w kwestii wywiadu. Mamy też kilka innych nowości. Tym razem nie pokażemy Wam żadnego nowego super stwora, z którym przyjdzie Nam walczyć. Tym razem pokażemy Wam coś, co ukazuje tylko zamiłowanie chłopaków z RP do szczegółów! Jest to napędzany i sterowany wiatrem konwejor umieszczony w skalnych pozostałościach w pobliżu bram Hatmandoru.
Jest on używany do wydobywania rzadkiej substancji - “Glow” (nie wiemy jak zostanie to słowo oficjalnie spolszczone, ale może być to coś w rodzaju żaru). Konwejor ten jest częścią wielkiego wydobywczego kompleksu znajdującego się nad jak i pod ziemią, gdzie możemy znaleźć kupców, robotników i poszukiwaczy przygód - idealne miejsce dla czekającej na Nas ekscytującej serii nowych zadań do wykonania!
Games Convention 2008
Zostały już niecałe 4 tygodnie do rozpoczęcia tegorocznych Games Convention w Leipzigu. Oczywiście będzie tam i ZUXXEZ - razem z nowymi materiałami oraz filmami i trailerami z Two Worlds! Na ich stanowisku, w hali nr 5, pokazywane będą materiały, które nie ujrzały jeszcze światła dziennego, i nikt ich jeszcze nie widział! A My o tym oczywiście napiszemy przy nabliższej okazji!
http://www.two-worlds.pl/test/?p=51Do informacji powyżej podchodziłbym z lekkim przymrużeniem oka, bo jakiegoś super hitu nie ma co się spodziewać, natomiast dobrej gry już jak najbardziej
Dodam jeszcze, że przejście głównego wątku zajmuje ok 7h, a zrobienie wszystkich zadań pobocznych od 100-150h (tak słyszałem w jednym wywiadzie).