Po jakichś 20+ godzinach gry stwierdziłem, że mój bohater mi się nie podoba - jest za chudy, ma zbyt kościsty nos, za bardzo wysuniętą szczękę i po prostu jest brzydki. Bałem się, że tak jak w przypadku ME, nie ma sposobu na zmianę wyglądu bohatera w czasie gry. Na szczęście myliłem się
. Za pomocą DA Toolset można (m.in) spokojnie stworzyć nową twarz i podpiąć ją do swojej postaci. Ba, możliwości, jakie daje toolset są o wiele większe niż to, co można zrobić za pomocą kreatora postaci w grze; opcji jest tyle, że nawet Simy przy tym wysiadają. Powiem tylko, że jest możliwość np. zdefiniowania długości rzęs czy ich "zakręcenia"
Powiem nawet więcej, jest tam nawet zakładka "Teeth" i suwaki pokroju TeethMissingLeft, TeethNoFront
. Nie mam jednak pojęcia, jak zobaczyć efekt ich działania, bo nie udało mi się jeszcze rozpracować, jak wybrać animację do odtworzenia, wiec postać ma cały czas zamknięte usta.
Jeden z ciekawszych przykładów: można wybrać dwie tekstury skóry - podstawową i drugą, która będzie nachodzić na tą pierwszą. Bajer polega na tym, że można wybrać miejsca i stopień (dla każdego miejsca na twarzy) w jakim tekstury mają się wymieszać, w efekcie można mieć np. postać, która będzie miała twarz gładką jak u niemowlaka, ale np. z okolicami lewego oka pomarszczonymi, jak u staruszka
.
W przypadku mężczyzny człowieka, w jednej z zakładek, są kształty twarzy 8 mężczyzn z gry (m.in. Duncana, Alistera, króla Cailina czy Loghaina). Toolset daje możliwość wymieszania tych kształtów w dowolnych proporcjach (np. 42% z Loghaina i 50% z Alistera) by w ten sposób stworzyć nowy kształt.
Dodatkowym plusem jest to, że można oczywiście głowę dowolnie obracać i przybliżać oraz, że można zmieniać oświetlenie (niestety, tylko kilka predefiniowanych), dzięki czemu nie ma już sytuacji, jaką np. ja właśnie miałem, że w kreatorze moja postać wydawała mi się ładna a w grze wyglądała już be.
Na razie bawię się tylko podstawowymi opcjami, ale na forum BioWare widziałem, że ludzie zmieniali kolory włosów na różne dziwne (niebieskie, różowe, czerwone), zmieniali tekstury twarzy itp. Sweet.
Widziałem też, jak ktoś przerobił Morrigan, czyli NPC'e chyba też można modyfikować.