Chciałbym, abyście opisywali tutaj swoje, że tak powiem, "przygody" związane z niewiedzą, ignorancją i wręcz głupotą pecetowców i ich stosunkiem do konsol, np. można a nawet trzeba cytować gafy wypowiedziane przez nich na temat konsol. No coś w tym stylu, chyba wiecie o co mi chodzi
Mój brat cioteczny (oczywiście pecetowiec), który PS2 chyba nie widział nawet na oczy (no chyba że na obrazkach), a co dopiero grał na niej, a ogólnie jego jedyna styczność z konsolą polega na tym, że widział jak jakiś kumpel gra na PSone, uważa, że sterowanie padem jest bardzo niewygodne i ogólnie na padzie głupio się gra (taaaak, jasne, tylko że jak zagrałem w GTA 3 na pececie to każdy zakręt to drzewo albo latarnia, a jak na PS2 zagrałem pierwszy raz, to tylko jeden zakręt na dziesięć skończył się zboczeniem z trasy i ogólnie jest luks, ale to już sami wiecie), no i dodatkowo uważa oczywiście, że grafika na konsolach nie może się równać możliwościom peceta (kur**, nie widział w akcji żadnego next gena, a się sra, tacy ludzie jak on mają taką wadę, że są poj*****, bo nie zapoznają się z czymś, a wypowiadają się na dany temat, ale z tego wychodzi zaleta, że także i śmieszni).
W którymś numerze N+ czytałem, że w pewnym pecetowym piśmie (chyba "noitcA-DC" ) napisali (cytat z pamięci): "Konsole są do dupy, bo grafika jest 2d i nie da się patchować gry". No i nie mogę nie wspomnieć o pewnym redaktorze sportówek w tym czasopiśmie, niejakim Eldu, który praktycznie zaaaaawsze wznosił sportówki EA Sports na wyżyny, ach jak się zachwycał tam Fifą, po prostu praktycznie chyba co rok gra dostawała znaczek jakości i dziewiątkę... Takiego tylko po prostu zaje***...
Moje przykłady może nie są dość śmieszne i ukazujące prawdziwe "oblicze" pecetowców (no dobra, może nie wszyscy tacy są), ale mam nadzieje, że wy spotkaliście się z naprawdę komicznymi przypadkami i opiszecie je tutaj Pozdrawiam.
no dobra,tak wiec od poczatku... W Polsce nadal malo osob ma konsole, miejmy nadzieje, ze to sie niedlugo zmieni. Taka juz jest mentalnosc, ze ludzie kupuja komputery, a nie konsole, bo najczesciej wyboru o zakupie dokonuja rodzice. A ci przeciez chyba bardziej beda chcieli, by sprzet sluzyl nie tylko dziecku, ale i im wlasnie (czesto praca itp). Tak wiec maja prawo nie wiedziec.
Wspomniane przez Ciebie "gafy" to wystepuja w obie strony, takze nie wiem, czym sie tutaj szczycic.
Co do brata ciotecznego i GTA, to wydaje mi sie to oczywiste, poniewaz: Ty grasz pewnie glownie na ps2 i jestes przyzwyczajony do pada, a brat cioteczny do klawiatury - wnioski wyciagnij sam, na ktorym kontrolerze bedzie Ci sie lepiej gralo. Co do grafiki, to ma racje i jej nie ma. PC ma ta przewage, ze ciagle wychodza do niego nowe komponenty (koszty takich zmian to juz inna sprawa). Jeslil zas na rynku pojawi sie jakas nowa konsola, to jej mozliwosci olsniewaja.
Nastepna sprawa - grafika 2d. No coz, niektorych przypadkow nie da sie wyleczyc. Ale racje mial z tym patchowaniem. Wprawdzie da sie posciagac jakies dodatki itp, ale ogolnie to w tym temacie PC jest gora (i jeszcze wyswietlaja grafike 3d buahaha).
Sprawa Fify- kazda z platform ma swojego faworyta i trzeba sie z tym pogodzic. Dziwne, ze nie napiszesz, ze PES dostaje zawsze takie wysokie oceny. Final Fantasy i Gran Turismo rowniez. Tak samo Doom czy Quake dostanie wysoka ocene na platformach PC, bo do racjonalnej oceny dochodzi jeszcze przywiazanie do tytulu. W PE zaznaczone to zostalo przy okazji recenzowania Driv3ra, ze recenzent nie wystawi oceny nizszej przez sentyment do serii. Moge sie zalozyc, ze gdyby gra miala inny tytul, to by dostala nizsza ocene. Moze nawet o wiele nizsza.
Na zakonczenie chcialbym sie zapytac - po co to wszystko? Nienawisc rodzi nienawisc. Teraz jakis PC'towiec przeczyta ten tekst i napisze na swoim forum "Pośmiejmy się trochę z konsolowców!!". Chcialbys tego? Moim zdaniem nie ma sensu wywolywac burzy o niewiadomo co, bo prawde mowiac, niewiele w Twoim tekstu obiektywnego myslenia. Duzo rzeczy, ktore opisales, a ktore powiedzieli "glupi PC'towcy" mialo sporo racji.
Pozdrawiam i licze na racjonalna odpowiedz.