Jakie mozecie polecic dobre kapele jazzowe?
Jak już zaliczysz klasyki, których listę otrzymałeś w worze, polecam ci troszkę nowocześniejsze, spokojne i instrumentalne perełki w wykonaniu bandu The Cinematic Orchestra, szczególnie płytki
"Motion" oraz
"EveryDay", który jest wariacją wcześniej wydanego albumu
"Man With A Movie Camera"(soundtrack do czarno-białego niemego węgierskiego filmu pod tym samym tytułem) z dodanym tu i ówdzie wokalem Fontelli Bass. Jeśli przypadną Ci do gustu te cudowne dźwięki, to polecam danie główne: Dj Food
"Kaleidoscope". Jest to jedna z tych płyt, których wysublimowane brzmienie docenia się dopiero po kilkukrotnym przesłuchaniu. Dla mnie bomba, Tobie może też się spodoba (choć nie każdemu podchodzi i się nie dziwię).
Tak w ogóle to przejrzyj stronę wydawnictwa
Ninja Tune, tworzy pod ich szyldem mnóstwo świetnych artystów. Najbardziej kojarzony przez graczy może być
Amon Tobin, którego muzykę (w tym przypadku nieco przytemperowaną) można usłyszeć na ost do "Splinter Cell: Chaos Theory".
P.S. Linki podałem bo można przesłuchać krótkie fragmenty, to zbrodnia, ale pozwala się zorientować w typie muzyki z jaką ma się do czynienia.