Jestem ciekaw jak by sie sprzedalo nowe IP od Nintendo.
BTW pokaz mi, ktore dobre gry tak dobrze sie posprzedawaly? Bo tak przegladal pozycje z dzialu i na vgchartz [wiem, ze srednio obiektywne] tego nie widze.
Trochę łatwo z tym nowym IP:
WII FIT PLUS* WII NINTENDO OF AMERICA Oct-09 2.41M
WII SPORTS RESORT W/ WII MOTION PLUS* WII NINTENDO OF AMERICA Jul-09 1.79M
WII PLAY W/ REMOTE WII NINTENDO OF AMERICA Feb-07 1.01M
Co do 3rd party to EA Sports dobrze sobie radzi z ich wersją Wii Fit, chyba coś około 1mln mają już. Natomiast co do reszty - co mam powiedzieć? Jak wspomniałem, 3rd party olało Wii uważając że jest to tania metoda na wyciągnięcie pieniędzy na gry HD na PS3/X360. I się na tym przejechali. Z tego co wiem Little King's Story sprzedaje się nieźle w Europie, a nie jest to gra wybitna, solidne 8/10. Ale ma kolorowy świat, fajne rozwiązania i ludzie to kupują. Jakoś Profesor Layton na DS'a (od Level-5, a nie Nintendo), zupełne nieznane IP, bije w US 60k miesiąc w miesiąc, w dwa lata po premierze! Tak samo jak na Wii ludzie kupują gry na DS, ale niespodzianka - zachodni developerzy olali DSa tak samo jak Wii.
Paranoia totalna kiedy po sprzedaży dwóch rail-shooterów 3rd party wszyscy wieszczą koniec supportu Wii. Wii raczej nie straci, jeśli takich gier zabraknie. Zobaczymy jak pójdzie z Sin & Punishment 2, które w US wydaje Nintendo. Zobaczymy jak pójdzie Fragile: Farewell Runs of the Moon.
Madworld? Madworld był grą niszową i krótką, powinień być sprzedawany za połowę ceny (z całym szacunkiem do Platinum Games). Tak samo z NMH, gra wybitna, ale kiedy Suda51 zrobił coś co się sprzedało w milionach egzemplarzy?
Łatwo powiedzieć, że to wina Wii, ale skoro Nintendo sprzedaje miliony to musi coś robić dobrze. Argument typu "to Nintendo" jest bez sensu, ich wina że pracowali na markę ponad 20 lat? Niech się jakieś 3rd party przyłoży porządnie 5 lat i będą wyniki.
Znowu ktoś dobrze napisał na NeoGAF, że jeśli ktoś chce gameplayu gier HD na Wii, to niech kupi X360/PS3. Wii jest inną konsolą, z innymi typami gier i narzekanie na to tylko świadczy o nieprzemyslanym zakupie.