Po przejściu kampanii muszę powiedzieć, że gra bardzo mi się podobala i z przyjemnością doszedlem do końca w przeciwieństwie do części 1, gdzie po misji na statku wialo nudą.
Jeśli chodzi o grafikę to jest po prostu śliczna, do tego wszystko dziala super plynnie nawet w full hd, tylko sprzęt się grzeje ostro (tak to jest jak się ma 1 slabiutki wentylatorek ^^).
W kwestii gameplaya nie zauważylem tego niby-niskiego poziomu AI przeciwników, u mnie przeważnie kryli się za zaslonami rozstawiając się odpowiednio lub stając w grupie, podawali sobie informacje gdzie jestem/jakiej broni/trybu pancerza używam itd. Obcy natomiast zabiegali od tylu, kiedy byli pod ostrzalem uciekali lub szarżowali powalając.
Tryby pancerza są imo lepiej zorganizowane niż w jedynce, gdzie trzeba bylo nieustannie skakać miedzy trybami, żeby "bawić się" wrogami a energia uciekala przynajmniej 2 razy za szybko... do tego obcy mieli nad nami prawie zawsze przewagę sily/szybkości i praktycznie nie dalo się przed nimi zamaskować. Szkoda natomiast, że poważnie zmniejszyla się wysokość skoku oraz możliwości używania sily (sprowadza się do tluczenia/duszenia wrogów oraz kopania w przeszkody).
Jedyne wady jakie móglbym wymienić, to niewielkie bledy jakie napotkalem (np. pozostawanie martwych wrogów na radarze) oraz brak pięknej dżungli. Mimo iż levele miejskie są świetnie zrobione, to nie da się tego porównać do skradania się w tropikalnym gąszczu na maskowaniu i cichym zabijaniu po kolei czlonków 4 osobowego patrolu, który zaczyna krzyczeć i strzelać na oślep w panice.
Ogólem 9,5/10.