Autor Wątek: Giery których magii nie czujecie  (Przeczytany 89872 razy)

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
Odp: Giery których magii nie czujecie
« Odpowiedź #200 dnia: Maja 10, 2011, 01:17:46 am »
Fajna historia i ta cała mitologia, system walki, ciekawe postacie, świetny design świata
+1

Dodałbym jeszcze kilka słów o grafice, bo wykonanie postaci to naprawdę najwyższa półka w tej generacji. Pada zarzutów pod adresem FFXIII z którymi się zgadzam, ale sporo z nich wyolbrzymiono. Choćby kwestia rynien - gdyby z FFX wyciąć te pokurwione labirynty to też nie było przed Calm Lands przesadnego łażenia. Rozumiem, że ludzie w miarę postępu technologicznego mają coraz większe wymagania odnośnie gier, ale idziemy jednak w stronę upraszczania gier i trzeba się z tym pogodzić (wszak najbardziej rynnowa gra tej generacji sprzedaje się najlepiej...). Myślę, że FFXIII to akceptowalny poziom "uproszczenia", chciałbym jednak więcej fetch-questów w miastach i mini-gierek, bo tym zawsze FF stało. Może FF XII-2 coś w tej kwestii zmieni.

Oficjalnie stwierdzam: Jacek84 to nie tarniak.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:02:15 pm »
Oblivion. Starałem się, ale dla mnie jest ekstremalnie nudny. W ogóle nie czaję jak ziomek potrafił nabić 250+ godzin jedną postacią.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:38:19 pm »
Oblivion. Starałem się, ale dla mnie jest ekstremalnie nudny. W ogóle nie czaję jak ziomek potrafił nabić 250+ godzin jedną postacią.
+1

Red Dead Redemption.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:44:04 pm »
No kierwa, przecie od dawna o tym mówiłem. :P

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:46:15 pm »
No kierwa, przecie od dawna o tym mówiłem. :P
O rededempszyn czy oblivionie?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:52:39 pm »
O Oblivionie. Kupiłem kiedyś, bo pomyślałem, że skoro tak wszyscy chwalą to musi być dobra. Rzadko sprzedaję gry, ale ta trafiła na aukcję, bo była tak nudna, że nie nawet jak leżała na półce obok innych gier to chciało mi się ziewać.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:56:20 pm »
Bluźnierstwa.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:56:36 pm »
Niby schemat rozgrywki podobny co w Falloucie 3, ale dużo lepiej mi się ganiało po nuklearnych pustkowiach. Nie mam już takiego bonera na Skyrim.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:05:57 pm »
Niby schemat rozgrywki podobny co w Falloucie 3, ale dużo lepiej mi się ganiało po nuklearnych pustkowiach. Nie mam już takiego bonera na Skyrim.
Fallout 3 jest równie ch**owy.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:07:28 pm »
Dzięki za ostrzeżenie, bo mogłem tanio wyrwać, ale jakoś mnie nie ciągnęło. Teraz już na pewno się nie zdecyduję. +

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:09:32 pm »

Jest na pewno mniej monotonny, a ja lubię klimaty post-holokaustu. Nie zmienia to faktu, że mimo dwóch podejść jeszcze go nie skończyłem.,  :lol:

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:42:14 pm »
Obecna generacja = Call of duty + Battlefield = gaming R.I.P.

Nie idźcie tą drogą. Kiedyś wspaniałe gry były dużo mniej przystepne niż F czy O a mimo to ludzie grali i potrafili docenić. Jak czytam, że te gry są ch**owe i monotonne to mnie ściska.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:08:32 pm »
Rozmawiasz z człowiekiem, który przeszedł HL1 w rozdziałce 400x300 i średnio 20fps. Grałem w Jagged Alliance 2 na p166mmx z 16mb ramu. Loadingi trwały po pięć minut, o ładowaniu sejwów nie wspominam. Kiedyś nawet umiałem grać w ADOM i wiedziałem, która literka oznacza drzewo, a która szkielet.

Jak mówię, że oblivion jest ch**owy i monotonny to Ty najwyraźniej masz za dużo wolnego czasu bo grasz w takie crapy. :troll:

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #213 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:12:55 pm »
Dzięki za ostrzeżenie, bo mogłem tanio wyrwać, ale jakoś mnie nie ciągnęło. Teraz już na pewno się nie zdecyduję. +
Za to bardzo polecam New Vegas. Stary dobry Fallout.

Wiadomość scalona: Sierpnia 18, 2011, 22:13:24 pm
Jak czytam, że te gry są ch**owe i monotonne to mnie ściska.
Te gry są ch**owe i monotonne.

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #214 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:21:53 pm »
Jak mówię, że oblivion jest ch**owy i monotonny to Ty najwyraźniej masz za dużo wolnego czasu bo grasz w takie crapy. :troll:
Nie, po prostu ta gra (oraz F3 i dodatki) dzięki wolności jest jednym z ostatnich (jak nie ostatnim) dobrych, głośnych RPGów. Teraz jak gram w DA2 to łapię się za głowę. Przecież w KOTORach były bardziej zróżnicowane dungeony :D

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:33:06 pm »
O Oblivionie. Kupiłem kiedyś, bo pomyślałem, że skoro tak wszyscy chwalą to musi być dobra. Rzadko sprzedaję gry, ale ta trafiła na aukcję, bo była tak nudna, że nie nawet jak leżała na półce obok innych gier to chciało mi się ziewać.

też tak miałem.
oblivion = gówno w ch**.
miecze<<<<lasery
długie włosy<<<statki kosmiczne

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:33:31 pm »
Ja w oblivionie zajrzałem do trzech dungeonów i różniły się tylko przeciwnikami. :/

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #217 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:38:00 pm »

też tak miałem.
oblivion = gówno w ch**.
miecze<<<<lasery
długie włosy<<<statki kosmiczne
Ja Obliviona to chyba nawet od Ciebie kupilem.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Sierpnia 19, 2011, 01:06:55 am »

Jest na pewno mniej monotonny, a ja lubię klimaty post-holokaustu.

Klimaty post-holokaustu to my za oknem mamy. 

latarenka

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpnia 30, 2011, 16:31:14 pm »
A mi na przykład zupełnie nie podszedł CS. Wiem, ze bluźnię, bo wszyscy go uwielbiają, ale jakoś nie do końca zaszła chemia między nami. Za to już teraz czuję ciary na plecach na myśl o ghost recon online, jak wyjdzie to sie zastrzelam na śmierć :)

Kyokushinman

• Gagarin
  • Reputacja: 171
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 20, 2012, 12:42:36 pm »
Stara gra Soul Reaver z Psxa jakoś nigdy mnie do siebie nie przekonała.

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 20, 2012, 12:52:17 pm »
A mi na przykład zupełnie nie podszedł CS. Wiem, ze bluźnię, bo wszyscy go uwielbiają, ale jakoś nie do końca zaszła chemia między nami. Za to już teraz czuję ciary na plecach na myśl o ghost recon online, jak wyjdzie to sie zastrzelam na śmierć :)

co to jest za ghost recon? dlaczego nie ma jeszcze tematu na forum? wychodzi to na najlepszą konsolę na rynku?

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 20, 2012, 15:31:47 pm »
Shooter F2P. Wychodzi na PC.

Kyokushinman

• Gagarin
  • Reputacja: 171
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 29, 2012, 09:42:21 am »
Shadows of the DAMNED = rozpacz. Znani twórcy maczali palce przy grze w wyszedł produkt zdecydowanie poniżej oczekiwań.

Ma_niek

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 29, 2012, 14:15:45 pm »
Ninja Gaiden, Halo, wszystko od Sudy, Devil May Cry. A ostatnio nie podeszla mi tak zachwalana przez wszystkich Castlevania.

yap

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 29
  • GT: DARKERRYU PSN ID: YapPL
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 29, 2012, 17:09:52 pm »
Czyli generalnie slashery. Potrafię to zrozumieć choć nie potrafię tego pojąć.

Wszystkie BeFo Modernworferowe giery powodują u mnie odruch wymiotny. Albo inaczej - nie rozumiem ich fenomenu.

Ma_niek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 29, 2012, 17:22:28 pm »
Dziwne bo takiego God of War uwielbiam :).

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 29, 2012, 17:32:01 pm »
God of War to raczej średnio slasher jest.

yap

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 29, 2012, 20:46:09 pm »
Dziwne bo takiego God of War uwielbiam :).
God of War wszyscy lubią. Resztę lepszych slasher'ów można podpiąć pod "te z japońskim czymś". Potrafię to zrozumieć. Kiedyś kolo grający u mnie w NG Sigmę (którą nota bene nie uważam jako "tą lepszą" wersję) zapytał mnie czy coś można w tej grze robić. Ja mu na to, żeby zaczął w nią grać zamiast chodzić i dusić jeden guzik. On na to, że tak, cisnął, ale nic nie działało. W NG TRZEBA umieć grać. To jest jedna z tych gier, które wynagradzają i uczą wiele jeśli się z nimi obcuje dłużej. God of War w swojej zaje%$%#ości jest proste jak drut. I odwrotnie. Dlatego większość graczy, która nie trawi NG, DMC czy Bayo po prostu nie kuma jak można się z nimi bawić. I to również potrafię zrozumieć - są to gry masowe, ale (o ironio) nie dla każdego.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 29, 2012, 22:11:34 pm »
Dlatego większość graczy, która nie trawi NG, DMC czy Bayo po prostu nie kuma jak można się z nimi bawić. I to również potrafię zrozumieć - są to gry masowe, ale (o ironio) nie dla każdego.
Bardzo dobrze napisane. Dlatego ciekaw jestem jak wypadnie DMC spod niejapońskich skrzydeł. Nawet bardzo jestem ciekaw, bo uwielbiam tę serię (chociaż kilka rzeczy bym w niej zmienił ) ;]

Ma_niek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 30, 2012, 12:52:55 pm »
Bayonetta to juz wyzszy poziom, tego czegos to wstyd bylo komus pokazac. Ja rozumiem japonskie zboczenia ale to juz byla przesada.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 30, 2012, 14:45:50 pm »
God of War wszyscy lubią. Resztę lepszych slasher'ów można podpiąć pod "te z japońskim czymś". Potrafię to zrozumieć. Kiedyś kolo grający u mnie w NG Sigmę (którą nota bene nie uważam jako "tą lepszą" wersję) zapytał mnie czy coś można w tej grze robić. Ja mu na to, żeby zaczął w nią grać zamiast chodzić i dusić jeden guzik. On na to, że tak, cisnął, ale nic nie działało. W NG TRZEBA umieć grać. To jest jedna z tych gier, które wynagradzają i uczą wiele jeśli się z nimi obcuje dłużej. God of War w swojej zaje%$%#ości jest proste jak drut. I odwrotnie. Dlatego większość graczy, która nie trawi NG, DMC czy Bayo po prostu nie kuma jak można się z nimi bawić. I to również potrafię zrozumieć - są to gry masowe, ale (o ironio) nie dla każdego.

Myślę, że tu nie tyle co chodzi o mechanikę gry, a o klimat. Ja sam osobiście nie trawię przesadnej japońszczyzny. Wszystkie te dziwaczne sceny, postacie, przeciwnicy, dialogi już o fabule nie wspominając mnie po prostu odpychają. Dokładnie z tego samego powodu, nigdy nie będę czerpać radości z jakiejkolwiek nawet najbardziej kultowej części Final Fantasy czy innego jRPG.
I nie jest to wywołane jakąś awersją do Japońskiej kultury, bo swojego czasu sporo anime oglądałem, i strasznie się tym jarałem. Problem w tym, że każde Anime które widziałem było w miarę "normalne" (coś jak poziom japońszczyzny w Metal Gear Solid)

I te wszystkie japońskie slashery, może i mają super zaawansowaną mechanikę, ale dla mnie nic po za tym, świat i fabuła już tak nie kręci mnie.

yap

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 30, 2012, 20:59:33 pm »
Dokładnie tak się powinno to wszystko rozumować. "Zjapońszczenie" w niektórych grach sięga zenitu skutecznie odpychając od rozgrywki. "Próbując" grać w ostatnie FF chciałem po dwóch godzinach by wszyscy bohaterowie zginęli śmiercią męczeńską, by pływali we własnej krwi i by twórcy tych gier doznali amnezji i nic już więcej nie stworzyli. Tak kocham jRPGi.
Z drugiej zaś strony mamy świetne DSy, również od Japończyków, które nie muszą razić anime'towością, a dać tyle radości z uzyskania platynowego trofeum (posiedzieć i "tylko" przejść Demon's/Dark Souls to grzech moim zdaniem).
Ze slasherami jest tak, że w tych japońskich należy skoncentrować się raczej na systemie walki, który powiedzmy sobie szczerze, jest głównym bohaterem ciętych gier. Sam do dziś nie mogę Itagakiemu wybaczyć udziwnień i spopierdółkowania Ninja Gaiden 2. Jest jeszcze Bayonetta, ale w porównaniu z nią to wszystko prezentuje się raczej na zwykłym poziomie zjapońszczenia  :P.
Marzy mi się slasher od Epic. Po ty co zobaczyłem w trylogii gearsów byłbym spokojny o poziom oprawy, gameplayu i gore, a i historyjkę by pewnie niezłą wymyślili.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 30, 2012, 21:35:26 pm »
Ja bym chciał DMC z mocnym, ciężkim i poważnym klimatem. Tylko tyle i aż tyle.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 30, 2012, 22:50:46 pm »
Ja nie trawię ani japońskiej szkoły slasherów jak NG czy Bayo, ani zachodniej streamlined zabawy typu GoW. Natomiast dużo lepiej rozumiem ludzi, którzy jarają się tymi pierwszymi. Te gry są wymagające, testują zdolności na każdym kroku. Nadają się do ciągłego masterowania, polepszania swojej techniki, robienia wszystkiego coraz szybciej, lepiej ergo dochodzenia do perfekcji. God Of War i pochodne tego nie mają więc tym bardziej dziwi mnie, że komuś się chce nakuriwać kilka godzin w 3 przyciski.

Nie wiem też jak można zrobić grę z poważnym, ciężkim klimatem, która wciąż miałaby się opierać na napierdzielaniu w niezliczone ilości wrogów. Przecież to samo w sobie jest antyprzykładem jakiejkolwiek powagi. ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2012, 22:52:55 pm wysłana przez tarniak »

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #235 dnia: Stycznia 30, 2012, 23:18:18 pm »
To może DMC2? Najbardziej "poważna i klimatyczna" z części.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
« Odpowiedź #236 dnia: Stycznia 31, 2012, 01:33:21 am »
To może DMC2? Najbardziej "poważna i klimatyczna" z części.
Dokładnie tak. DMC 2 najbliżej to mojego wymarzonego DMC, jeżeli chodzi o klimat. No i spora część jedynki.

Nie wiem też jak można zrobić grę z poważnym, ciężkim klimatem, która wciąż miałaby się opierać na napierdzielaniu w niezliczone ilości wrogów. Przecież to samo w sobie jest antyprzykładem jakiejkolwiek powagi.
Vagrant Story ;)

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Stycznia 31, 2012, 14:05:54 pm »
To nie slasher, litości ;). Świat gier wyglądałby zupełnie inaczej gdyby ta gra była definicją gatunku.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
« Odpowiedź #238 dnia: Stycznia 31, 2012, 14:23:32 pm »
To nie slasher, litości ;). Świat gier wyglądałby zupełnie inaczej gdyby ta gra była definicją gatunku.
Jasne, że nie jest. Wiem, że rozmawialiśmy o slaszerach ale z Twojego posta wywnioskowałem, iż odnosisz ogólnie do GIER.

Co nie zniemia faktu, że bardziej poważny klimat, bez głupkowatych tekstów, wstawek, zimny madafaka Dante itp. bardziej by mi do DMC pasował. Tak bym trochę chciał zobaczyć DMC w sosie Dark Souls. O.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Stycznia 31, 2012, 15:07:58 pm »
Nowy "Dante" wygląda x razy normalniej od poprzedniego, a gracze go nie polubili. Jesteś w mniejszości. :)