Pobrałem sobie demo na PC, na konsolach dopiero ściągam.
Z tego co można zobaczyć w demie (a przynajmniej z początku) to nawet spodobał mi się system opowiadania przez narratora i dialogi: są dużo bardziej naturalne niż w jedynce, może w reszcie uda mi się grać nie wczytując save'a sprzed rozmowy, by wypróbować wszystkie opcje rozmowy zanim "właściwie" porozmawiam z kimś i na szczęście są bez śmiesznego licznika czasu "jak nie odpowiesz w 5 sekund to losowa odpowiedź".
Albo mi się wydaje, albo pancerze były ładniejsze (bardziej dopracowane) w jedynce? Ja w DA:O jarałem się nawet skórzaną zbroją w różnych kolorach, a tutaj pancerz w którym zaczynamy nie wygląda jakoś specjalnie
Do tego nie wiem jak dla was, ale dla mnie otoczenie (przynajmniej te puste tereny w których zaczyna się demo) jest brzydkie.
Za to animacje są dużo postaci (może poza pomiotami) lepsze i całość walki jest bardziej dynamiczna. Szkoda, że postać dalej bije sama po kliknięciu - wystarczyło zrobić cios na kliknięcie i mieli byśmy pełnoprawny zręcznościowy system walki, a tak ni to zręcznościowe ni to taktyczne.
Sterowanie na PC to porażka, nie tylko poziom trudności wymusza na nas używanie trybu pauzy, ale samo sterowanie właśnie. PPM służy jednocześnie do obrania celu, do ataku, do chodzenia i do obrotu kamery... podczas walki na 10 prób kliknięć w biegających wrogów trafiłem może z 6 razy tak, żeby postać nie zaczęła mi odbiegać od pola walki.
Zobaczymy jak to wygląda na konsoli.
Edit:
W wersji Ps3 grafika niestety nieporównywalna do PC, za to walka o niebo lepsza, całkiem inna bajka. I znowu postawili ten sam dylemat - wybrać fajną wersję z gorszą grafiką, czy wersję z gorszym gameplayem i lepszą grafą...