BoBaN, BoBaN, BoBaN, BoBaN.
"Unikam" - wcale nie znaczy "nigdy". To raz.
Dwa. Czytałem m.in. na: IGN, kikizo, gamespot, BD, a także w rodzimych CD A, pe, że gra jest bardziej wymagająca niż poprzednik.
A teraz czytaj uważnie. Na IGN, kikizo, gamespot, BD, a także CD A, pe, osoby, które miały przyjemność grać w S2U twierdzą, iż gra ma bardziej wymagający model jazy.
Czyli każdy z wypowiadających się o nowym
Shift tak sądzi. Nie wszyscy grający na świecie, ale każdy z tego grona.
Więc co innego
Sporo osób miało już przyjemność (czego nie ukrywają) pograć w S2U, i każdy twierdzi, że gra jest bardziej w tym segmencie wymagająca niż poprzedniczka.
A co innego pisanie, że każdy twierdzi, że Shift ma kiepski model jazy i, że każdy się zawiódł - chyba, że to "każdy", to skład BoBaN i ekipa z ISR.
Teraz zapewne napiszesz "phi, jakieś cd action, czy kikizo, pierwsi się nie znają, drugich nie znam". Ale wiesz, oni już grali, więc ich opinia jest bardziej rzetelna.
Odwzorowanie rzeczywistego świata, symulacja, et cetera, to całkiem sympatyczny pomysł. Jednym się to udaje mniej/bardziej, a inni celowo nie dążą do takiego założenia.
Ale to, że FR jest bardziej realistyczny niż SF, wcale nie oznacza, że ten drugi jest gorszy. Nawet jeśli federacja WBC to potwierdzi.
Podobnie jest z bohaterem tematu. Jeśli jestem fanboyem to tylko
A Shift'y bronię tylko przed bobanowską niesprawiedliwością.
Dlatego, że na to zasługują.
Onegdaj stwierdziłem coś, czego będę się trzymał. Co jest lepsze/gorsze (mechanika przykładowo) rzecz subiektywna. Tylko skończony cymbał tego nie pojmuje.
Ale jak już bawimy się w zwoływanie towarzyszy, to wypada podać obiektywną opinie. A walne zgromadzenie recenzentów twierdzi, że
Shift to bardzo dobra gra.
Bardzo dobra gra z niezwykle przyjemnym modelem jazdy. średnia ocen - 83.48%.
Jakąkolwiek bym opinię o następcy nie czytał/słuchał, to same zachwyty. Nikt przy tym nie marudzi na model jazdy. Za kilka tyg. przekonamy się (obiektywnie rzecz ujmując), jak wypadnie
Shift 2: Unleashed
.
Subiektywnie natomiast, każdy z nas oceni we własnym zakresie. Ja wcale nie twierdzę, że musi mi przypaść do gustu.
Konkurencję jeden ceni (dużo) wyżej, inny (nieporównywalnie) mniej, bądź na równi. Ich sprawa, ale - znowuż - obiektywnych opinii nie oplujesz.
Póki co, one mówią, że ocena wynosi 84.51%, nie żadne 96.44%, gwoli ścisłości.
Mrocz. Tyle, że ja nie piszę, jaki to
Shift realistyczny jest. Piszę, że ma model jazdy, który bardzo mi odpowiada. To różnica.
Dalej, wspominając o realizmie kontynuacji, podpieram się słowami osób, które już grały. Nie jest to zapewne symulacja w 100% (GT5 też takową nie jest notabene).
Ale faktem niezaprzeczalnym jest to, że tak obcujący z betą się wypowiadają.
Ci sami także pisali, że
Crysis 2 jest piękny. Też tak twierdziłem. 3/4 zainteresowanych było innego zdania, a teraz w C2 same "ochy, i achy" nad grafika.
Co najwyżej możesz wspomóc forum cytatem moim typu "o tak, Shift to 104% symulacja". A jak nie znajdziesz, wypada przeprosić za te głupoty.
Sam wspominasz o realizmie
Shift, a GT5. To teraz co, włączamy konsole i przy 300 km/h trzaskamy w bandę. Ocenimy realizm
Obie dadzą ciała, ale gra PP bardziej.