Optymalne ustawienia to:
-tempo meczu ustawić na -1 przy meczach ustawionych na 10 minut lub -2 przy meczach ustawionych na 15 minut.
-poziom trudności professional(ew. top player), choć wielu mówi że professional jest lepszy(zwłaszcza to widać przy Master League).
-podania ustawić na 2 lub 1 kreskę(w zależności jak wolisz), plus wspomaganie się manualnymi(L2 plus przycisk podania/dolnego/górnego/na dobieg). Szczególnie warto się wspomóc manualnymi przy dogrywaniu dłuższych piłek(gdyż ten element ciut szwankuję w tej edycji).
-zmianę zawodnika ustawić na semi-assisted.
-Ensure Player Movement ustawić na granie analogiem(wtedy pod d-padem masz dostęp do taktyk)
-Player Assistance ustawić na on.
----------
Sam gameplay, oczywiście podania z R2 są dokładniejsze(ale i mniej "do przodu"). Korzystanie także z manualnych podań z L2. Strzały. Wiadomo że z R2(trzymasz) to wew. część stopy, jeśli R2 naciśniesz tuż przed uderzeniem to będzie strzał zew. częścią stopy. Do tego normalny strzał(X) lub mocny z R1. Lob z L1. Jeśli bramkarz leży możesz unieść piłkę nad nim(ale nie będzie to lob), wciskasz R2. Klucz to oprócz umiejętności graczy także zrobienie sobie choć trochę miejsca na strzał(tu przydaję się drybling z R2 plus nagłe zerwanie tempa czyli R2 i potem trzymając R2 nacisnąć R1).
Defensywa to korzystanie częste z R2, także jako czyszczenie piłek, blokowanie drogi do dojścia graczowi drużyny przeciwnej. X jeśli jesteś pewny że odbierzesz piłkę przeciwnikowi(odpowiednia odległość, tempo, podobna technika graczy itd.), pressingu lub do faulowania taktycznego. R2 + X jeśli mamy gracza przed sobą i chcemy go mocniej pokryć(a ten nie jest rozpędzony), warto go także oczywiście dogonić jeśli chcemy tego użyć. Z wślizgów korzystamy także jeśli mamy pewność że będzie on skuteczny. Nie przemieniamy się co chwila na zawodnika który ma najbliżej do przeciwnika, ufamy także AI naszej drużyny(to nie Fifa). Klucz do dobre krycie stref boiska i masterowanie tego co napisałem powyżej.
Do tego korzystanie z super-cancel, bardzo pomocna rzecz w każdej części boiska. Oraz generalnie rozmontowanie obrony przeciwnika, jeśli akcja Nam nie wychodzi to wycofujemy piłkę i zaczynamy od początku(wiem powtarzam się, ale to nie Fifa heh). Trzeba dopasować swój styl gry do tego jaką drużynę wybierzemy i z jaką gramy, oraz oczywiście obserwować ruch kolegów z boiska(to taka sama podstawa jak w NBA 2K12). Tzw. Movement to w tej grze bardzo ważna rzecz.
To tak pokrótce. Mam nadzieje że pomogłem. Do pełni szczęści wystarczy tylko wgrać option file i cieszyć się grą.