Autor Wątek: Forza 4 vs GT5  (Przeczytany 303336 razy)

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
Odp: Forza 4 vs GT5
« Odpowiedź #1960 dnia: Października 20, 2011, 19:14:38 pm »
Tak na marginesie, to na tych screenach FM4>GT5 graficznie  Cool
Pod jakim wzgledem? Troche lepsze tekstury w niektorych miejscach? Troche wiecej kiepskeij trawy na trasie?
A co z anizo? Co z cieniami? Co dokladnoscia odwzorowania toru? Co z lepsza obsluga przezroczystosci [widac zwlaszcza na siatkach]? Co z gorszym AA? Co z gorszymi samochodami? Co z praktycznie brakiem particles? Co z shaderami? Itd, itp, juz nawet nie mowiac o roznicy w HDR, o roznicy w odbiciach, o poly kierowcow.
Tekstury to nie jedyna skladowa grafiki...

A i jeszcze jaka roznica jest w FM 4 miedzy time trial i normalnym wyscigiem. [uwaga moze dlugo sie ladowac]

http://forums.forzamotorsport.net/forums/thread/4908842.aspx

To np ciekawy gif, gdzie sie podziala trawa?

« Ostatnia zmiana: Października 20, 2011, 19:17:49 pm wysłana przez KKRT »

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1961 dnia: Października 20, 2011, 19:17:41 pm »
olać grafikę - niestety parę osób tutaj nie pojmuje że wyścigi to nie trawa na poboczu i paroma screenami nie przykryją braków chociażby w AI... żeby nie było nie krytykuję ani nie rozstrzygam która gra jest lepsza - bo jedna i druga jest wspaniała. ale udowadniać można wszystko, a mi fajnie się ten kabaret (robiony z jednej i z drugiej strony) czyta :)

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #1962 dnia: Października 20, 2011, 19:28:52 pm »
Wiadomo chodzi fizykę jazdy a ponoć ta wypada lepiej w FM4, tak mówi prasa, ja na ten temat nie będę się wypowiadał.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1963 dnia: Października 20, 2011, 19:34:48 pm »
Wiadomo chodzi fizykę jazdy a ponoć ta wypada lepiej w FM4, tak mówi prasa, ja na ten temat nie będę się wypowiadał.
a co to znaczy że wypada lepiej? w czym dokładnie jest lepsza? które aspekty fizyki lepiej oddane są w FM4? bo wyraźną przewagę to ja widzę tylko w kolizjach, reszta stoi na podobnym poziomie z różnicą tak małą że pomijalną...

generalnie też czytam prasę i niestety nie spotkałem się jeszcze recenzenta grającego na kierownicy - ani w GT5, ani w FM3/4. wszyscy jeździli na padzie - a tutaj nie da się ukryć że Forza pod względem przyjemności i wyczucia modelu jazdy roznosi GT5 jak tylko chce bo gra od Polyphony jest słabo przystosowana do pada. z kolei na kierownicy już to takie oczywiste nie jest...

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #1964 dnia: Października 20, 2011, 20:16:06 pm »
Tiaaa, a ten aliasing walący po gałach w FM4...

FM4 w time trialu ma lepsze AA (4x, normalnie 2x) i lepszy model samochodu niż w wyścigu.

To niezłe jaja. A porównania zapewne trolle robią z pomocą TTw FM4. :roll:

Gdzie na tych screenach z Eurogamera FM4 wygląda lepiej?

Spróbuje choć i tak ch** to pewnie da.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Jeśli już tak bardzo chcesz, to porównajmy. Trawa w FM4 dużo ładniejsza, podobnie jak tekstura, ale pamiętajmy, że to Time Trial. Natomiast cała reszta wypada już słabiej niż w GT5. Opona cienko zrobiona, otoczenie kolorowe i sztuczne jak z Shifta, niebo przepalone, aliasing masakryczny (barierki po lewej). Nie zapominajmy, że GT5 to 16 auta na torze i 1080p.

Ahhh, prasa powiadasz. No to spoko, dalej sugeruj się prasą to się dowiesz ciekawych rzeczy np. o GT5 przetestowanym po zaledwie 7lvl w A-Spec. To jest właśnie ta Twoje kochana prasa, która ogrywa takie gry padem, a potem sili się na recenzje.

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #1965 dnia: Października 20, 2011, 20:18:55 pm »
Ogólnie branża, nie sama prasa....słuchaj lepsze zdanie ogółu niż jakiegoś tam BoBana i limiteda.....ja wiem, że wam to nie leży.....

A co do opony i ogólnie Twojego opisu to LOL !
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2011, 20:23:10 pm wysłana przez Soul »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1966 dnia: Października 20, 2011, 20:22:22 pm »
generalnie też czytam prasę i niestety nie spotkałem się jeszcze recenzenta grającego na kierownicy - ani w GT5, ani w FM3/4. wszyscy jeździli na padzie - a tutaj nie da się ukryć że Forza pod względem przyjemności i wyczucia modelu jazdy roznosi GT5 jak tylko chce bo gra od Polyphony jest słabo przystosowana do pada. z kolei na kierownicy już to takie oczywiste nie jest...
Nie zgodze sie :) Na padzie sie znacznie lepiej gra w GT5 niz w Prologue i TT, bardzo usprawnili ten aspekt.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #1967 dnia: Października 20, 2011, 20:29:38 pm »
Czekam aż niektórzy podważą to co napisał KKRT(zresztą link mówi wszystko). Może się doczekam, może nie, któż to wie, któż to wie.. ;)

@ KKRT

Tyle że jeszcze lepiej (łatwiej) na padzie się gra w serię FM, w serii GT jest odwrotnie, lepiej i łatwiej gra się na kierownicy(lepsze wyczucie wszystkiego).

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #1968 dnia: Października 20, 2011, 20:38:28 pm »
Gdzie na tych screenach z Eurogamera FM4 wygląda lepiej?

Spróbuje choć i tak ch** to pewnie da.
forza 4  wygląda  lepiej i premiumy niczego tu nie zmienia. Trzeba mieć sonoklapy by tego nie widzieć :)
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2011, 20:40:14 pm wysłana przez Wulfen »

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #1969 dnia: Października 20, 2011, 20:40:39 pm »

Co do opony to faktycznie LOL jak ch**  :fake-smile:

dziezak

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: -8
« Odpowiedź #1970 dnia: Października 20, 2011, 20:41:59 pm »
1080p.
(1280*1080) beka z tego full hd słąba wymówka na dropy 8)

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1971 dnia: Października 20, 2011, 20:43:29 pm »
tym bardziej ze w 720p dropy tez się zdarzają.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1972 dnia: Października 20, 2011, 21:08:44 pm »
http://niezgrani.pl/2011/10/19/ea-steruje-recenzjami-battlefield-3-bad-boys/

Czemu to tutaj wrzucam? Bo jeden fragment jest dosyć ciekawy i z tego co wiem, tylko ten serwis o tym wspomniał.

Otrzymując np. niedawno kopię Forzy 4 do recenzji w środku wsadzona była też “instrukcja recenzenta”, gdzie opisano jakim nowym trybom się przyjrzeć.

Czyżby Forza 4 wnosiła aż tyle "nowości" względem FM3, że trzeba recenzentom dokładnie tłumaczyć co należy przetestować na wszelki wypadek? :lol: :lol: :lol:

Wiadomość scalona: Października 20, 2011, 21:14:40 pm

Co do opony to faktycznie LOL jak ch**  :fake-smile:

To są właśnie te szczegóły i szczególiki, z których składa się GT5 i tylko prawdziwy fan tego typu gier powinien recenzować takie tytuły, a nie laik, dla którego wszystko te malutkie trybiki składające się na potężną machinę, to jeden ch**. Ta opona to tylko niewielki przykład. GT5 pełne jest smaczków, które doceni tylko ten kto ma pojęcie i będzie potrafił je dostrzec. Fani Forzy niech nadal żyją w przekonaniu, że tytuł od T10 to konkurencja dla marki Gran Turismo. Jak to mawia mój znajomy (który notabene ma X0 i Forzę)..."Forza to taki daleki kuzyn Gran Turismo. W dodatku kuzyn ze wsi, któremu wali z ryja". :P
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2011, 21:14:40 pm wysłana przez BoBaN »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1973 dnia: Października 20, 2011, 21:22:41 pm »
Tyle że jeszcze lepiej (łatwiej) na padzie się gra w serię FM, w serii GT jest odwrotnie, lepiej i łatwiej gra się na kierownicy(lepsze wyczucie wszystkiego).
Nie moja wina, ze w FM sa asysty, ktorych sie wylaczyc nei da :P
Ja tam nie mam problemow z gra na padzie.

tym bardziej ze w 720p dropy tez się zdarzają.
W wiekszosci przypadkow tylko do 50 fps'ow i to tez jest dosc rzadkie. Sredni fps to pewnie cos miedzy 58 i 59.

Magik

• J-23
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #1974 dnia: Października 20, 2011, 21:32:18 pm »
To niezłe jaja. A porównania zapewne trolle robią z pomocą TTw FM4. :roll:
Dlaczego od razu trolle.
 Skoro porownuja ladniejsze samochody z GT5 (Premiumy) to chyba logiczne ze w FM4 rowniez takowe wybiora (w TT smigaja fury z showroomu).
olać grafikę - niestety parę osób tutaj nie pojmuje że wyścigi to nie trawa na poboczu i paroma screenami nie przykryją braków chociażby w AI...
Zgadzam sie :) Tyle ze AI w FM4 jest naprawde kapitalne. Nie jest problemem znalezc miejsce w ktorym AI w jednej grze nie bedzie w stanie uniknac ustawionej przez gracza "barykady" (choc pod tym wzgledem w spec 2.0 AI dostalo niezlego kopa :) ).
Jednak dla mnie wazne jest jak AI zachowuje sie podczas wyscigu i w tej kwesti przeciwnicy z FM4 to chyba najlepsze AI z jakim mialem do czynienia w wyscigach (mowa o ustawieniu Profesional). Nie jezdza po sznurku, sa bardzo agresywni(bez przesady jak w Shift), pokazuja sie w lusterkach, opozniaja hamowanie przy probie wyprzedzania itd. Bedac liderem trzeba obierac defensywny tor jazdy. Czasem ogladajac powtorke mam wrazenie ze widze wyscig online a nie AI.
Co do twojego pytania o fizyke Pawle to ciezko porownac te gry. Jeden powie ze w GT jest lepsza, inny ze w FM. Oboje beda mieli racje. Duzo zalezy od samochodu. Taki Merc SLS czy F40 sa bardziej wymagajace w produkcji PD (zwlaszczana wyjsciach z wolniejszych zakretow), z kolei odwrotnie jest z samochodami pokroju BMW M3, muscle cars czy furami klasy GT :)
GT5 ma dluzsza droge hamowania ale w FM4 jest lepsze zachowanie podczas hamowania bez ABS.
Lepsze nierownosci vs lepiej oddana sila odsrodkowa. Mozna tak bez konca :)

piter86

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #1975 dnia: Października 20, 2011, 21:33:36 pm »
<ziew> już nie jest śmiesznie. Weźcie ten dział wyjebcie  :)

dziezak

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1976 dnia: Października 21, 2011, 00:49:00 am »

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #1977 dnia: Października 21, 2011, 10:05:54 am »
Prasa czyli jeden serwis partnerski Forzy cytowany tutaj 20 razy :lol:

Poza tym jest demko dostępne, ludzie grali, ja też grałem i fizyka w F4 to jest to samo co w F3, a F3 do GT5 brakuje tyle co GT5 do rFactor.

Michal102

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1978 dnia: Października 21, 2011, 11:18:44 am »
[fizyka w F4 to jest to samo co w F3

:hihi:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1979 dnia: Października 21, 2011, 11:37:43 am »
Poza tym jest demko dostępne, ludzie grali, ja też grałem i fizyka w F4 to jest to samo co w F3, a F3 do GT5 brakuje tyle co GT5 do rFactor.

A ile GT5 brakuje do rFactora? Pytam o sam model jazdy, bo wiadomo, że w kwestii kolizji nie ma co porównywać. Troszkę grałem w rFactor i sam model jazdy nie różni się wiele. Jedyne co od razu było zauważalne, to znacznie większa podsterowność FF'ek w rFactor i waga aut (w GT5 wydają się nico lżejsze). Tak to większych różnic nie odnotowałem.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #1980 dnia: Października 21, 2011, 11:43:46 am »
Jednak na pewno fizyka w FM4 jest słabsza niż w GT5, gdyż nie odwzorowuję wrażeń płynących z jazdy po mokrym czy przesychającym torze, nie w FM4 szutrów i śniegu, NASCAR też nie jest jakoś wybitnie odwzorowany, o wyścigach wytrzymałościowych już nie wspominam bo ich tam po prostu nie ma(co prawda zużycie opon w GT5 też nie jest jakieś wybitne, ale jest..). Do tego dochodzi zużywanie się silnika w GT5 i to różnie w zależności od fury jaką jedziemy i jak ją eksploatujemy. W FM4 jest progres względem FM3, ale bez przesady, nie dajmy się zjeść marketingowi. Zresztą w FM4 jest sporo sztuczek by gra wyglądała lepiej niż FM3, co pokazał dobitnie KKRT stronę wcześniej. Obie gry są świetne, ale to GT5 jest głębszym, większym i lepiej dopracowanym racerem. Choć to ostatnie zdanie się trochę kłóci z rzeczywistością, bo gra ciągle jest w fazie rozwoju. 8)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1981 dnia: Października 21, 2011, 12:10:02 pm »
Jednak na pewno fizyka w FM4 jest słabsza niż w GT5, gdyż nie odwzorowuję wrażeń płynących z jazdy po mokrym czy przesychającym torze, nie w FM4 szutrów i śniegu
GT5 też tutaj daleko do idału, na wodzie auta trzymają się za dobrze... generalnie na wodzie podsterowność powinna być znacznie większa, dużo lepiej to oddają gry od Eutechnyx - Polyphony w tej dziedzinie mogłoby się trochę na nich wzorować... zresztą sam dobrze powinieneś to pamiętać bo sporo razy ścigaliśmy się w tych grach na deszczu ;)

Do tego dochodzi zużywanie się silnika w GT5 i to różnie w zależności od fury jaką jedziemy i jak ją eksploatujemy.
generalnie nieistotny ficzer który w żaden sposób nie wplywa na grę...

GT5 jest głębszym, większym i lepiej dopracowanym racerem.
nie zgadzam się do końca. jest większym, głębszym może też, ale ma za dużo rzeczy niedopracowanych żeby nazywać go lepiej dobracowanym od Forzy... Forza nie ma słabych momentów, wszystko jest przynajmneij dobre. GT5 za dużo rzeczy potraktowało ciepłym sikiem, za to elementy na których skupili się w 100% pokazują jak mogłaby wyglądać gra gdyby tylko Polyphony się bardziej chciało i miało więcej czasu/kasy.

ps. ogólnie jednej rzeczy mi niesamowicie brakuje w wyścigach na konsolach. jak sam jeździłem po torze to największym problemem nie były np. zużywające i nagrzewające się opony, ale hamulce! parę szybszych okrążeń i trzeba było dać odpocząć hamulcom bo zagotowywał się płyn hamulcowy. na prawdę idealnie by było coś takiego zobaczyć w grze...

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #1982 dnia: Października 21, 2011, 12:17:48 pm »
Paweł jasne że tak, pewne rzeczy w grach od Eutechnyx są lepiej dopracowane niż w GT5(jazda w deszczu to jeden z tych elementów, tak samo dźwięk w kokpicie czy dźwięk pracujących wycieraczek..miód dla uszu w takim SCC.), myślę że problemy z dopracowaniem wszystkiego na tip top w GT5 bierze się po prostu z rozmachu i wielkości tej gry. FM4 nie ma słabych momentów bo gra jest mniejsza i nie tak wielopoziomowa jak GT5. O tak, hamulce to ciągle nie wykorzystany w pełni ficzer w racerach na konsole. Może pewnego dnia się tego doczekamy, może w przyszłej generacji. 8)

tninja

• Proletariusz
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #1983 dnia: Października 21, 2011, 12:20:20 pm »
Z tymi heblami to świetny patent. Ostre hamowanie, rozgrzane tarcze, po chwil wjazd w kałuże,deformacja ukł hamulcowego,bicie przy następnych hamowaniach, itp podobne zjawiska  

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1984 dnia: Października 21, 2011, 12:22:42 pm »
To wtedy wszyscy zakładaliby ceramiczne i problem z głowy. ;)

Ogólnie jest mnóstwo rzeczy, które chciałbym zobaczyć w kolejnych odsłonach GT. Najlepiej byłoby gdyby GT stało się platformą wyścigową bez numerka w tytule, a rozwój gry odbywałby się na zasadzie aktualizacji. PD idzie w dobrą stronę i mam nadzieję, że nie ulegnie presji casuali oraz nie będzie sugerować się ocenami serwisów, bo wtedy zacznie podążać w stronę arcade. Dobrze, że istnieje GTPlanet, bo oni najlepiej wiedzą co jest dobre dla tej serii i mają wpływ na to co robi Kaz (wysyłają mnóstwo petycji do PD z różnymi pomysłami). Dlatego jest szansa, że kolejne GT jeszcze bardziej pójdzie w stronę realizmu. Ja liczę na uwzględnienie wpływu piachu, ziemi, trawy na przebieg wyścigu. Kiedy ktoś wypadnie z toru i nasypie piachu z pobocza, to potem w tym miejscu zachowanie aut nie będzie już takie samo. Podobnie z wyciekającym olejem. Wiele razy na wyścigach zdarza się, że komuś wypłynie olej i wtedy w tym miejscu trzeba bardzo uważać. Dla mnie to byłoby coś. Model jazdy jest już na naprawdę wysokim poziomie i tutaj tylko kosmetyczne zmiany zapewne będą wprowadzane. Cała reszta powinna opierać się właśnie o takie szczegóły. A znając PD i ich pedantyczne podejście do pewnych kwestii, możemy spodziewać się takiego rozwoju serii.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #1985 dnia: Października 21, 2011, 12:26:02 pm »
no i wszystko fajnie tylko w GT5 wyleciał całkowicie tuning hamulców mimo że był obecny w poprzednich wersjach ;)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1986 dnia: Października 21, 2011, 12:30:57 pm »
no i wszystko fajnie tylko w GT5 wyleciał całkowicie tuning hamulców mimo że był obecny w poprzednich wersjach ;)

Przecież da się ustawiać hamulce. Nie da się dokupić innych, ale grzebać przy nich się da.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1987 dnia: Października 21, 2011, 12:32:47 pm »
Trasy w GT 5 sa zle wymodelowane i maja kiepskie tekstury, yup!

« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 13:10:59 pm wysłana przez KKRT »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1988 dnia: Października 21, 2011, 12:34:15 pm »
Myślałem, że dwa pierwsze to prawdziwe zdjęcia SPA. :o :o :o Aż mi się g/srać zachciało.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 12:44:01 pm wysłana przez BoBaN »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #1989 dnia: Października 21, 2011, 12:41:27 pm »
 :o

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1990 dnia: Października 21, 2011, 12:53:19 pm »
Moge sie zalozyc, ze te wygiecie po prawej na dole tej scianki istnieje w rzeczywistosci.
http://i.imgur.com/vNPqq.jpg

Michal102

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1991 dnia: Października 21, 2011, 13:33:14 pm »
Ja je**e... przecież to fotoreal  :o. Ogromne brawa dla PD.

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #1992 dnia: Października 21, 2011, 13:40:02 pm »

A ile GT5 brakuje do rFactora? Pytam o sam model jazdy, bo wiadomo, że w kwestii kolizji nie ma co porównywać. Troszkę grałem w rFactor i sam model jazdy nie różni się wiele. Jedyne co od razu było zauważalne, to znacznie większa podsterowność FF'ek w rFactor i waga aut (w GT5 wydają się nico lżejsze). Tak to większych różnic nie odnotowałem.
W rFactor pierwsze co mnie uderzyło to to, że jak przy hamowaniu za szybko zrzucisz bieg, to blokujesz tylne koła i poślizg gwarantowany. Ogólnie jeździ się "mniej pewnie", jak się rozpędzi do 200km/h to człowiek czuje, ze najmniejszy błąd i wylatuje z trasy. Ogólnie tez jest tak, ze to że masz szybsze auto wcale nie oznacza, ze będziej lepsze czasy kręcił. Lepsze auto w rękach dobrego kierowcy daje potencjał uzyskiwania lepszych czasów.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1993 dnia: Października 21, 2011, 13:43:47 pm »
Cos o fizyce w GT 5.

Cytat: amar212
Well, I will tell you a story. You will read it, you will acknowledge what it tells but in matter of one page from now you will completely forget it in order to fully back up your personal opinion.

I run a small dedicated virtual-racing community fro more than 5 years now. We also have more than 10 years of legacy since founders of the community are virtually and practically racing together fro more than decade.

Among our *founder* members are Croatian rally vice-champion with FIA experience and FIA license, guy who races for 20 years and have made tens of thousands of kilometres in both racing, rallying and testing all types of cars available on every surface known to man.

Another member is professional drifter, long-time member of Croatian Drifting Team and guy who invested everything he have to satisfy his real-ife passion for cars.

Third guy is semi-professional motorbike racer, avid car enthusiast and tester for cars.

Besides them, many of us who are not into real-life professional racing on daily basis have had a chance to take our real-life cars to race tracks and race them there during many Test Track drives with real cars, on real tracks and real racing conditions. So we pretty much know "what it should feel like anyways". Majority of *founder* members are people aged 32 and above - average is almost 35 at this point - with driving licences, cars and shared passion for automotive in general.

During past decade we all spontaneously gathered around Gran Turismo series. Worth noting is how all of us have also virtually raced all other racing games, mainly PC simulations: from Geoff Crammond GP series, rFactor, GTR games, GT Legends, LFS, Richard Burns Rally, NetKar, iRacing to all imaginable *simcade* console racers.

But at the end we all just stopped playing all of those other games and focused are passion in Gran Turismo.

When you ask our pro-rally guy what he finds accurate in Gran Turismo he will always say that no other game can capture feel of tires on the surface and to the force feedback wheel as good as GT games does. He highlights handling of the chasis and simulation of suspension over slopes as example that no other game can match. His favorite example of real-life accuracy is driving a RUF BTR on Sports Hard tires what he finds an ultimate simulation of tire/suspension behaviour in the genre.

Our drift-guy highlights low-speed physics and behaviour of comfort-hard tires/suspension modelling with pin-point perfect accuracy of handling as something that no other driving game can achieve. He plays LFS for ultimative low-speed-physics experience, but he finds LFS lacking very much in suspension department.

Our bike-guy also highlights tire/suspension behaviour and feel of the vehicle on the force feedback wheel. He also highlights Tourist Trophy as a game that introduced him to world of Polyphony Digital simulations and he finds it the best bike-simulator game ever conceived that led him to overcome scepticism towards consoles and bite into GT series without prejudice.

I personally have deep passion for implementation of sensation of tire-threshold through force feedback wheels. No other game I know  allows me such smooth and precise handling with other cars in close vicinity. No other game puts so much emphasis on road cars, racing stock-value cars on regular compounds. No other game allows for such vast variety of vehicles/classes and types of vehicles. Also I have deep respect to unique maintenance/ownership philosophy of GT series that no other game even tries to compete with and which I find both intriguing and worth admiring from perspective of overal genre. Those are just some of the reasons I love GT series more than other driving games.

All of us also agree about another point - we want to see a game that will make all things above better than GT series does. We want to find that game that will make us to elevate current levels of virtual driving-sensation as GT series does. During past 7 years all of us were very interested in all new franchises that tried to walk the path that GT series established. We tried everything, from Enthusia over Sega GT, Ferrari Challenge games, Shift games, Codemasters titles, we tried to embrace new PC titles, some of members of my community invested a small fortunes into iRacing and rFactor... Few of us got into Forza series from the very beginning and very serious and we really hoped it will evolve into something that will allow us the same level of commitment into creating a believable virtual sensation of racing. But it just didn't happened. Everything came back to Gran Turismo.

Why? I really can't give you any logical and simple explanation. It is just matter of subjective and personal feel. We are all aware the many shortcomings of Gran Turismo. But we are also aware there is no perfect driving simulation outthere. We unanimously agree how all shortcomings of GT are vastly being overcome by its real accomplishments. When all of us put everything on the table, there is no driving game that can give as an allrounded experience as GT series provides.

More than ten years ago I said that many driving games maybe have something that Gran Turismo series does not have, but how no other driving game have what Gran Turismo has.

Once decade later and nothing has changed. At least not for me, and not for majority of members of my community who are still trying to find a game that will deliver the same amount of passion for automotive and actual driving sensation as GT series does on everyday basis. Until that day Gran Turismo series really remains the indisputable winner in category it basically invented 14 years ago. As far as virtual recreation of sensation of actual driving can go with technology affordable to mortal people, Gran Turismo really is the only real driving simulator. And as far as we are concerned - it is the only thing that really matters.

Zrodlo: http://www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=32012515&postcount=15497

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #1994 dnia: Października 21, 2011, 14:36:38 pm »
Nie chcę martwić fanów FM4, ale...

...koleś ustawia pełna symulację i pociska sobie Arcade Stic'kiem w FM4. Asysty w tej grze są po prostu nie do wyłączenia.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 14:38:37 pm wysłana przez BoBaN »

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #1995 dnia: Października 21, 2011, 14:42:59 pm »
Quinton "Rampage" Jackson
Yo Forza 4 is tight,I'm gonna get back on it right now while I still have a lil time on my hands

eot

dziezak

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1996 dnia: Października 21, 2011, 17:21:43 pm »
Mieli rok czasu na zrobienie jednego toru wiec wyglada to przyzwoicie xD

A już bardziej na poważnie niech robią wiecej takich torów konkurencja dobrze działa na rynek

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1997 dnia: Października 21, 2011, 21:29:16 pm »
oto przedstawiam wszystkim moje zdjęcia z najbardziej zaawansowanej technicznie gry :lol:

graficy w Polyphony to jacyś totalni amatorzy nawet stilowac tekstury nie potrafią :lol:
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 21:33:18 pm wysłana przez Wulfen »

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #1998 dnia: Października 21, 2011, 21:30:47 pm »
Wulfen, już ci się odwidziało fanbojowanie sony?
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 21:33:23 pm wysłana przez tytacz »

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1999 dnia: Października 21, 2011, 21:34:46 pm »
nie, gt5 i tak zjada forze ale graficznie jednak forza jest lepsza a różnica w teksturach jest jak miedzy standardami a premiumami:)
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 21:37:27 pm wysłana przez Wulfen »