Zamieszał kolega No Fanboy.))
Trochę niepotrzebnie najeżdżał na użytkowników forum jak na -dzieciarnie z głównej-, bo to jednak nie ta liga.
Ale widać, że nietutejszy)
Wracając do tematu kokpitów.
Kiedyś narzekałem tak jak niektórzy tutaj - standardy brzydkie, nie ma kokpitów!
Po kupnie GT5 musiałem się zmusić do jazdy standardami. Żeby przywyknąc do nich. No bo jak się nie ma co się lubi...
Przywykłem. Nie tak piekne, ale jeżdżą tak samo dobrze jak Premiumy.
Jako substytut widoku z kokpitu posłuzył mi widok ze zderzaka. Do niedawna nienawidziłem tego widoku.
Do niego też przywykłem.
Ale tutaj trzeba przyznać Bobanowi rację, jest to najwygodniejszy widok w racerach.
Nie jest efektowny, ale najlepiej sie sprawdza jesli chodzi o prowadzenie auta w grze. Korzystając z widoku z kokpitu również dobrze czuć bryłę auta, ale tak naprawdę kokpit przeszkadza i utrudnia obserwowanie trasy. Nawet gdy jeżdżę premiumami czasami nie wytrzymuję i przełaczam widok na zderzak bo z tamtąd mam większe i czystsze pole widzenia. I faktycznie, mimo braku elementów kokpitu, widok i tak jest bardziej naturalny i zblizony do tego co obserwuje podczas jazdy autem.
Chyba najbardziej realistycznym rozwiazaniem byłaby gra na wielu ekranach, wtedy na głównym ekranie mielibyśmy największe pole widzenia, a nie prawie całe 120 stopni (kąt widzenia ludzkiego oka) upchnięte na 42 calach mojego tv (widok z kokpitu)>_>
Teraz Forza
Niby każde auto ma kokpit ale co mnie irytowało, to to, że w jakichś 15-30% aut w grze kokpit jest identyczny. Mowa o autach klasy R. Nie tylko kokpity były identyczne, bo w zasadzie modele rózniły sie tylko malowaniem. Także nie zawsze ilosc idzie w parze z jakoscią. W GT5 chyba nie spotkamy powtarzających sie kokpitów.
Co mi się spodobało, to to, że po wykupieniu redukcji masy zmieniało się wnętrze auta, tego akurat w GT5 nie ma.
Druga sprawa, poruszana tutaj juz wczesniej, to kontrolki na desce roździelczej, tutaj też należą się brawa dla t10, bo w każdym samochodzie na desce roździelczej widzieliśmy aktualną godzinę, datę, ilość km przejechanych danym autem[!], a nawet temperaturę konsoli? (jeśli to temperatura konsloi to
).
Sam widok z kokpitu nie był zbyt udany, na początku nie było nawet animacji zmiany biegów, później ją dodano, no i ta odległość od kierownicy...żeby ją naprawić trzeba było bawić sie w udawany tryb wieloekranowy, który potrafił zawiesić konsolę.