PGR4 pod względem wizualnym to dla mnie najlepsza wyścigówka na X360(może FM4 to zmieni..obaczymy), efekty pogodowe ma także lepiej zrobione niż te w GT5, jednak są tam te warunki pre renderowane(wybieramy wariant w menu), dwa modele samochodów składają się z mniejszej ilości polygonów, i jest ich mniej na trasie, odnośnie otoczenia, sama miasta wyglądają podobnie jak w GT5(co należy traktować jako zaletę i duży plus), niektóre są ładniejsze, niektóre nie, niektóre mają podobny poziom.
Spadki w GT5 po patch'ach są na pewno mniejsze niż było to przy premierze GT5, jednak są, to trzeba odnotować w słonecznych warunkach przy 12-16 furach wahają się między 45-60fpsów, w nocnych i złych warunkach pogodowych przy 16-12 furach przed nami potrafią spaść do 30 fpsów. Jednak myślę że można to wybaczyć, bo takie sytuację zdarzają się rzadko w GT5.
Jeśli komuś podobają się zmienne warunki w F1 2010 to hmmm..dla mnie to tanie efekciarstwo, lepiej i realniej odtworzone ma je starusieńki GP4(także jeśli chodzi o model jazdy), to tyle z mojej strony jeśli chodzi o klimaty F1.
Nie przesadzał bym też że efekty pogodowe w GT5 wyglądają cienko, owszem są podane w niższej rozdzielczości, przez to mamy czasem papkę, jednak generalnie nie jest źle i dodają sporo uroku, ja pragnę jednak zwrócić uwagę w tym momencie jak genialnie w GT5 zmienia się oświetlenie i niebo. Dla mnie te real timowe zmienne warunki to mega bajer, szczególnie w online. Wprowadza losowość do wyścigu, to co jest pięknie w wyścigach w realu.