Jeżeli wierzysz w Boga, to również wierzysz/powinieneś wierzyć w szatana i opętanie (mówienie językami, lewitujący szit itp.).
Czyli rozumiem, w moc papieża i nadawanie świetych też trzeba wierzyć? W ogóle to jest jakaś beka. Do świetych się ludzie modlą, a kto ich zrobił świetymi? No papież! A czym? Swoją mocą! Taka samą mocą jak ma obecnie. A jednak nawet mocno wierzący nie wierzą w pierdoły o Jerzym zabijającym smoka, czy o św. aleksym co 50 lat przesiedział pod schodami będąc oblewanym pomyjami, a potem smród jego zwłok uzdrawiał ludzi. Za to już cuda JP2 i innych spoko - bo są tak samo realne jak leczenie homeopatyczne. Lewitujaće krzesła można obalić bardzo prostym sposobem jakim jest prawo fizyki i tutaj wiara nie ma nic do rzeczy. Jeśli szatan umiałby zmieniać fizykę, to by odpalił antygrawitacje na ziemi i rozpadłaby się na drobny mak zabijąjąć wszystkich ludzi - sukces!
Zresztą wszystkie cuda dziwy, egzorcyzmy można banalnie udowodnić/obalić. Czego nie można zrobić z istnieniem Boga, bo on jest dla samego bycia (i w sensie Bóg nie mówię o "Bogu" z pisma św bo takiego to można obalić od razu). Dziwnym trafem cuda się zdarzaja tylko w zapchlonej wiosce Bashaboory wśród murzynów bez kamer (chociaż patrząc na liveleaka to ostatnio coraz więcej murzynów kupuje kallkulatory z kamerą i są filmiki jak nakłądają opony na "heretyków" i ich podpalają, albo na czarodziejów - takie tam, tęsknią za średniowieczem) albo poseł Godson u siebie na działce po pijaku widzi wskrzeszenia. Ja zaraz powiem, zę ten typek co miał 14promili to "zmartwychwstał" dzięi temu, zę modliłem się do JP2 - będzie cud! Gdyby nie zmartwychstał a bym się modlił - a to ch**, widocznie źle się modliłem. Typowa logika kościoła jak i ich cudów i innych pierdół jak egzorcyzmy. I jeszcze np. te całe jaja z przedłużaniem kanonizacji JP@
No pewnie, udawajcie, że to całe ogłaszanie świętych to super prawda oparta na twardy jak "skała" dowodach i to tak długo trwa, bo bardzo skrupulatnie badają każdy przypadek.