Rozdzielczość raczej nie. Przecież już tak wiele gier na One X działa w natywnym 4k i wyglądają fantastycznie.
Metro Exodus jest tu świetnym przykładem. To jedna z najpiękniejszych obecnie gier i natywne 4k na sprzęcie M$ w niczym jej nie przeszkadza.
Do tej wyliczanki można dodać inne gry - Far Kraj Piąty wygląda bardzo dobrze i dodatkowo oferuje całkiem spory, otwarty świat i jest 4k.
Nie wspominając o RDR II, która momentami wygląda wręcz jak gra z nowej generacji, ogrom szczegółów, otwarty świat i .... tak, natywne 4k:
To tylko zrzuty, ale zapewniam, że gra prezentuje się obłędnie. Na
Anthem można marudzić. Wyszło, jak wyszło, ale nie ma osoby, która nie chwaliłaby szaty graficznej. Pojawiają się nawet głosy, jak przy RDR II właśnie, że to posmak nowej generacji. Na sprzęcie M$ też w 4k.
Jestem pewny, że gdyby Pro miało te sześć teraflopów, to również sporo gier hulałoby w natywnym 4k. a przecież przy okazji jej następczyni mówi się o dwucyfrowej wartości, więc nie widzę tu problemu.
Gracze wręcz powinni domagać się lepszej jakości Pisałem o tym już w jednym z tematów. Tv są coraz tańsze, a przekątne coraz większe. To nie czasy, gdzie za Pioneer Kuro trzeba było dać kilka średnich krajowych i to jeszcze za taką, a nie inną przekątną.
OLED to telewizor klasy premium i za pięćdziesiąt pięć cali trzeba dać nieco ponad pięć tys. Oczywiście te większe przekątne będą dostępne dla nielicznych, ale jeżeli gracz wydaje dwa tys. za konsole, to pięć tys. za odbiornik i to najwyższej półki, nie wydaje się zadaniem karkołomnym.
Zresztą już za 4tys. można kupić bardzo dobry tv. dopłacisz nieco więcej i będziesz miał całkiem dobry 65 calowy odbiornik.
Oczywiście zarówno w tym, jak i przyszłym roku wielu graczy będzie grało w rozdzielczości fHD, ale będzie się to zmieniać.
To nie jest tak przecież, że każdy ma w domu kombo 4k + 65 cali. Na sąsiednim forumku, jak zaglądam do działu tv. wiele osób gra na 40 calach w fHD. Niektórzy może by i chcieli, ale nie mogą sobie niestety pozwolić na zmianę i wyjście nowej generacji tego nie zmieni.
Nie jestem przekonany czy 4k będzie standardem, ale z całą pewnością więcej gier będzie działać w tej rozdzielczości i dobrze.
Wspominałem jak przeskoczyłem z siódmej
Forzy oraz
Path of Exile na One(S) na wersję na One X. To jest kolosalna różnica.
I tak też jest z innymi grami.
A ta różnica w jakości na przyszłych konsolach i tak zachwyci graczy. Mamy 2019r. Włącz sobie takie
God of War,
Godrizon 4, wspomniane
RDR II,
Asasyna,
Detroit,
REmake,
Metro Exodus, ostatniego
Devila, czy
Spajdera.
Przecież to są imponujące graficznie tytułu.
We mnie siedzi trochę taki blacharz, mam mocarnego PCMR, ale nawet ja, gdy włączyłem taką
Godrizon III,
Uncharted 4,
Ori, bądź
The Order na konsolach tańszych niż chłodzenie mojego komputera, to byłem zachwycony, jakie to wszytko piękne.
Naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić takie
Mortal Kombat XII, skoro MK XI to taka kosa graficzna, albo GTA VI.
Z Asasynem będzie zapewne jak lata temu z
AC4: Black Flag. On, BF4 i N4S: Rywale stały pomiędzy generacjami. Pamiętam doskonale, bowiem to moje pierwsze gry na PS4.
Tylko
Killzone i później
inFamous Second Son pokazał na co ten sprzęt stać.
Zatem raczej obie firmy pójdą w 4k. Mnie bardziej ciekawi jak to będzie z klatkami....