O czym on smenci? ze niby na tym filmiku ch**owo sie to rusza?
Nie smęci. Przecież to wygląda komicznie.
Zmodyfikowany Radeon 7970 na pokładzie co imho jest kompletnym bullshitem i jakimś mokrym snem spec-faperów (ta grafa kosztuje prawie 2 koła). Co wy na to?
Dla Ciebie 2 koła (i dla każdego detalicznego odbiorcy). Dla takiej firmy jak Sony, która podpisuje umowę na zakup czegoś takiego w sztukach idących w miliony, cena jest o połowę, albo nawet bardziej zjechana.
Dla przypomnienia PS3 posiada pociętego GF7800gt. Gdy kupowałem owy sprzęt płaciłem za niego ~1200 -1400 zł. Jako, że RSX stopniem skomplikowania przypomnia GF7600gt to moża założyć, że gdyby był w sprzedaży to jego cena (za pełną kartę graf.) wynosiłaby ~900-1000 zł. Teraz trzeba przyjąć jaką zniżkę zaoferowała nVidia. Jako, że umowa była wieloletnia to możemy przyjąć np. 50% dla pojedyńczego układu (mowa tylko o procesorze, bez laminatu, pamięci, układu sterowania zasilaniem i chłodzenia czyli jednym słowem bez pcb). Ciekawy jestem czy wiele się pomylę pisząc, że nVidia sprzedawała 1 układ za ~200-300 zł.
Czy istnieje zatem szansa na 7970 w ps3? Mając na uwadze, że pełną kartę w starszej wersji (nazwę ja rev A) można wyrwać za ~1600 - 1700 zł to raczej szanse są nikłe. Nie sądzę, aby sam układ, nawet po zniżkach dla Sony, był sprzedawany poniżej 400- 500 zł za sztukę. Oczywiście, zawsze istnieje szansa na coś ciut wolniejszego, np układ oparty na zmodyfikowanym HD7950.