(....)
No i znanym jest powszechnie jak horyzonty prezentują się na grafikach przed i po-premierowych.
Oj tak, znanym.
Poza tym , Gran Turismo pomimo średniej fizyki, szczególnie jak porównamy do takiego ACC, ma chyba jednak sporo więcej do liczenia "pod maską" niż Horizon.
Oczywiście, że ma. GT aspiruje do miana symulatora. Hori to gra typowo zręcznościowa.
Motorsport, to także symulacja, choć prawdopodobnie nie aż tak złożona, jak tytuł Polyphony Digital. Tylko, że ten aspekt zanika przy ocenie grafiki jako takiej. Wiesz, tłumaczenie w deseń "no ok, może mamy gorszą grafę, ale to przez...." jest tylko tłumaczeniem.
Byłem zachwycony wykonaniem samochodów w GTS, oświetlenie także robi kolosalne wrażenie, niemniej w ostatecznym rozrachunku graficznie mniej mi się podobała niż siódma FM, że o FH4 nie wspomnę. Bo jednak tło też spełnia tu swoją rolę i jednak miło po takiej arenie zmagań się jeździ.
Szczególnie, że 4 lata temu, podczas premiery ta gra robiła świetne wrażenie.
Nie chce mi się jakoś specjalnie instalować staroci, by sprawdzić jak się teraz prezentują.
Jestem przekonany, że siódme
Gran Turismo, będzie dobrze prezentującą się grą, bo GTS wygląda przyzwoicie, a moc piątej PS ją podrasuje (choćby o 4k - mam nadzieję). Wciąż jednak mam w pamięci pierwsze GT z PSX i GT3 z drugiej PlayStation. To było COŚ.
A teraz ....
Godrizon V wychodzi rok wcześniej i raczej będzie lepiej wyglądać. Frajdę płynącą z rozgrywki każdy sam oceni. Znajdą się tacy, którzy napiszą, że GT > FH, bo FIA i hymnu tej drugiej nie grają, tylko, że zapewne 99,4% graczy mało interesuje uśmiechnięty Hamilton i jakieś tam akademie, bo pewnie 3/4 grających i tak na padzie gra.
Ja kupię oczywiście obie. W przypadku piątej FH jestem pewny jakości. Przy nowym GT trzymam kciuki za odpowiedni poziom, ale sądzę, że Kazunori Yamauchi już dawno spoczął na laurach i odcina kupony.