Bog ze starego testamentu jest inny niz ten z nowego, ale to nie do tego tematu, do tego Jezus, ktory uczyl o milosierdziu itp. i to wlasnie na nauczaniach Jezusa zbudowano wiare katolicka.
List do Rzymian
1. Każdy człowiek niechaj będzie podobny zwirzchnim przełożeństwam; abowiem nie jest przełożeństwo jedno od Boga, a przełożeństwa, które bywają od Boga, są porządnie postanowione.
2. Przeto, który się zastawuje przełożeństwu, sprzeciwia się postanowieniu Bożemu, a który się sprzeciwia oni na się karanie wnoszą.
3. Abowiem przełożeni nie są ku strachowi za dobre uczynki, ale za złe. A chcesz się nie bać przełożeństwa? Co jest dobrego czyń i odniesiesz chwałę od niego.
4.
Abowiem jest sługą Bożym tobie ku dobremu, a jeśli uczynisz co jest złego, bój się, bo nie darmo miecz nosi, gdyż jest sługą Bożym, mścicielem ku gniewu przeciwko temu, któryby źle czynił.5. A przeto potrzeba jest aby się człowiek poddał, nie tylko dla gniewu, ale też dla sumnienia.
6. Abowiem i dlatego cła dawacie, gdyż są sługami Bożymi tego ustawicznie pilnujący.
7. Oddawajcie tedy wszytkim co jesteście powinni: komu podatek, podatek; komu cło, cło; komu bojaźń, bojaźń; komu cześć, cześć.
8. Nie bądźcie nikomu nic winni, jedno to, abyście się społecznie miłowali; bo kto miłuje drugiego, zakon wypełnił.
9. Gdyż to: Nie będziesz cudzołożył, nie będziesz zabijał, nie będziesz kradł, nie będziesz fałszywie świadczył, nie będziesz pożądał i jeśli które insze jest roskazanie, w tym słowie, które się zamyka. To jest: Będziesz miłował bliźniego twego jako samego siebie.
10. Miłość bliźniemu złości nie wyrządza, a tak wypełnienie zakonu jest miłość.
11. Zwłaszcza wiedząc, iż jest czas i godzina abyśmy się ocucili ze snu, bo już teraz blizsze nam jest zbawienie, a niż kiedyśmy uwierzyli.
12. Nocci przeminęła, a dzień się przybliżył. Odrzućmysz tedy uczynki ciemności, a obleczmy się w zbroję światłości.
13. Tak abyśmy uczciwie chodzili jako we dnie, nie w biesiadach ani w pijaństwach, nie w łożach, ani w nieczystościach, nie w zwadzie, ani w zazdrości.
14. Ale przyobleczcie Pana Jezu Krysta, a nie miejcie starania o ciele ku popełnieniu pożądliwości.
Jeżeli jednak katolicy mieliby jakieś wątpliwości moralne, a ja bym się mylił, to i tak zawsze można poprosić o pomoc takich jak ja ;] Nie jestem wierzącym, nigdy się nie zagłębiałem w tym temacie, nie szukałem argumentów przeciw, czy też za, natomiast szanuję sprawiedliwość i uważam, że miejsce morderców różnorakich zbrodniarzy jest na szubienicy, i nie stałbym przed konfliktem ideologicznym przed jakim by stali Twoim zdaniem katolicy. Natomiast odpowiedziałem na Twój post, ponieważ kiedyś obiło mi się o uszy takie a nie inne stanowisko wierzących w sprawie wykonywania kary śmierci.
Na kolejnych wyborach chyba będę głosować na lewaków, bo PO i PiSu mam już serdecznie dość.
To ze względu na awersję do kościoła ? Ja np. jestem za tym aby kościół odłączyć od państwowych pieniędzy, ale wiem, że PO, PSL, czy też PiS tego nie zrobią, natomiast SLD nawet jeśliby to zrobiło, to i tak jak w takich przypadkach bywa część kasy wezmą w swoje kieszenie, a reszta pójdzie na ekologów walczących z globalnym ociepleniem, parady gejów, jakieś nawiedzone feministki, czy też inne oszołomstwa, a skoro kasa nie zostanie w mojej kieszeni, to stanowisko tych jak to napisałeś "lewaków" można o kant dupy rozbić.
Dziwi mnie tylko, że wciąż obydwie partie mają tak duże poparcie. Chyba główną rolę odgrywa tutaj brak porządnej alternatywy.
Alternatywa może i by się znalazła, bo przecież ludzie rozsądnie rozumujący nie wyginęli całkowicie, chociaż jak widać w dzisiejszym świecie są mniejszością, i to nie jest tylko problem Polski. Natomiast powiedzmy, że założyliśmy partie polityczną, i jej program jest niekwestionowanie idealny, dla prawicy, lewicy, wierzących, niewierzących, liberałów, czy też konserwatystów... No ale co z tego kiedy PO,PiS,SLD,PSL są w mediach 24h na dobę, a my byśmy mieli 5 minut, trudno wtedy dotrzeć do ludzi, to nie kwestia samego braku alternatywy, a bardziej tego, że "establishment" nie chce takiej alternatywy. Dlatego demokracja dla mnie, to iluzja dla prostych ludzi, i z tego względu daruję sobie udział w tym cyrku jakim będą nadchodzące wybory.