Mylisz się. Nie można ściągać muzyki, chyba że wydawca ją udostępnił do darmowego ściągania. Gry podlegają takiemu samemu prawu autorskiemu jak filmy. Można je legalnie w Polsce (bo już we Francji nie i wielu innych krajach) kopiować, oczywiście pod warunkiem posiadania oryginału. Może to być jedna kopia i musi być IDENTYCZNA z oryginałem, także nie może to być inna wersja językowa, czy edycja z dodatkami - sam musisz tę kopię zrobić, a nie ściągać z internetu (udostępnianie do ściągania jest nielegalne). Z tego co wiem to np. w Hiszpanii, jeżeli ktoś chce skopiować płytę, by oryginału nie zużywać, to łamie prawo. Po prostu nośnik, gdy się zużyje, to trzeba kupić kolejną oryginalną grę/płytę z muzyką/film.
Wytłumaczcie mi, skoro ściąganie piosenek jest legalne, to po co są oryginalne płyty? Ech... W radiu są emitowane piosenki z singli, które można emitować publicznie (ale nie można ich powielać).
Ściągając film bądź muzykę z sieci na własny użytek, nie łamie prawa.
Łamiesz.
Jak masz oryginalnego Windowsa, to sobie możesz zrobić 5 kopii i trzymać w każdym pokoju jesli tak ci jest wygodnie.
Można mieć jedną kopię, a i z jednego Windowsa można korzystać na jednym komputerze. Poza oprogramowaniem kupujesz też licencję, a ona obejmuje tylko jeden komputer (ostatnio Microsoft wprowadził pakiet legalizacyjny - kupujesz samą licencję do swojego pirackiego Windowsa i jesteś czysty - dobre posunięcie).
Z kopii i oryginału nie można chyba korzystać jednocześnie, jeżeli chcesz z bratem słuchać płyty na oddzielnych odtwarzaczach w jednej chwili, to musisz kupić dwie oryginalne płyty.
Przez długi okres czasu byłem przeciwny w ogóle robieniu kopii zapasowych, ale jak się okazuje, to jest w Polsce legalne. Microsoft banował piratów, a przecież w Polsce MOŻNA grać na kopiach, pod warunkiem posiadania oryginału. Także firma robiła to bezprawnie (mogła zbanować wielu uczciwych użytkowników). Oczywiście na palcach jednej dłoni można policzyć osoby używające kopii, by nie zniszczyć oryginału.
EDYCJA:
Cholera przegapiłem jedną stronę tematu.