Hmm... jeśli o młodzież dresową chodzi, taką 19-22 lata, to przez 3 lata mieszkania w Łodzi, (imo największe getto różnorakiej polskiej biedoty, hołoty i patologii) nie miałem problemów. Gdy jednak podczas nocnych powrotów do akademika dochodziło do "masz fajkę", to zazwyczaj zdecydowanie odpowiadałem "nie, sorry chłopaki, nie palę" i na tym się kończyło.
Pamiętam jednak jeden przypadek, gdy taki na oko 15-17 letni, wypity dres podchodzi do naszego stolika w centrum handlowym i rzuca bezczelne "siema, dajcie coś do jedzenia" jakbyśmy byli jakimiś jego znajomymi z osiedla...wtedy jego towarzysz go zabrał, żeby kłopotów nie stwarzać.
Inny przypadek, to wąski chodnik i 2 młodocianych idących naprzeciwko mnie, ja jak normalny człowiek uchylam się, żebyśmy sie wszyscy zmieścili, a jeden z nich specjalnie wali mnie z bara i jeszcze coś do mnie sapie, że mam uważać jak lazę... wkurwiło mnie to niemiłosiernie, ale skończyło się tylko na wyzwiskach i różnych przekleństwach, po czym każdy poszedł dalej w swoją stronę.
Jak widać problemy zazwyczaj stwarzają gówniarze, ale zawsze są wyjątki od reguł. Niedawno na poważnie mogłem dostać kosę między żebra od na oko 24-letniego, wielkiego drechola, który o 3 w nocy stwierdził, że może mnie prześladować i grozić mi jeśli nie pójdę z nim tam gdzie on chce. Byłem pod wpływem środków odurzających, ale adrenalina szybko przywróciła mi trzeźwość umysłu i udało mi się złapać taksówkę i bezpiecznie dojechać do domu...
Widząc dresa, wiesz czego możesz oczekiwać po delikwencie, ale imo najgorszy przypadek, to człowiek o mentalności dresa, ale nie wyglądający jak typowy dres. Widzisz go, ale nie wiesz tak na prawdę czego można się po nim spodziewać. Inne pijaki-kryminały to również nieprzyjemne persony.
Najgorsze jest to, że takie osobistości bezkarnie chodzą sobie po centrach polskich miast, a normalny człowiek musi się bać o bezpieczeństwo swojej rodziny, bo nigdy nie wiadomo jaki debil z maczetą wyskoczy zaraz zza rogu ulicy... A straż miejska w tym czasie łapie gapowiczów z MPK
http://www.cda.pl/video/10595186/Akcja-strazy-miejskiej-w-Lodzi