Zazwyczaj indyjskie jedzenie jadałem tylko w knajpach, ale ostatnio ten cały ziomek od tatara z sokołowa wrzucił filmik z przepisem na bardzo popularnego Kurczaka Tikka Masala. Ponieważ bardzo lubię ostre dania uznałem, że warto sobie zrobić takie coś samemu, bo czasem mam ochotę poeksperymentować w kuchni.
Zaopatrzyłem się we wszystkie przyprawy podane w przepisie z filmiku (zajęło mi to chyba z 40 minut w markecie, bo nie mogłem wszystkiego odnaleźć tyle tego tam wchodzi
) kurczaka i warzywa. Pierwszy raz zapomniałem, że na mieszkaniu nie mam blendera ręcznego i sos zrobiłem bez zmiksowania, jednak i tak wyszło zajebiście i o ile nie przeszkadzają wam posiekane w kostkę składniki to polecam nawet tak. Jak nie macie moździerza (jak ja) to wystarczy miska [najlepiej drewniana do ryżu
] i jakaś drewniana łycha czy cokolwiek
Spokojnie da radę przyprawy zmielić (albo młynek do pieprzu czy coś).
Za drugim razem już przyniosłem z chałupy blender i zrobiłem dokładnie jak ten typek i wyszło naprawdę zajebiście. Nigdy nie jadłem własnoręcznie zrobionej tak aromatycznej i smakowitej potrawy. Praktycznie nie było różnicy między tym co sprzedają w tych całych knajpach. To pierwszy przypadek, kiedy mógłbym jeść tą potrawę chętniej niż tikka masala oferowanego w Bombaju czy Ganeshu w krk. Zapach nieziemski, smak typowo indyjski, ostry (oczywiście do regulacji, w zależności kto ile dosypie cayene) wszystko perfect, do tego bardzo proste do zrobienia i ciężko coś przypalić, bo się po prostu nie da, bo robi się to jak zupę czy coś (w końcu oparte na sosie głównie).
Do pełni szczęścia brakowało mi naanów, których niestety nie sposób zrobić bez pieca tandoori
Sam dlatego jadłem z ryżem, chociaż nie mam pojęcia jaki to ryż dają w Ganeshu, bo basmati to chyba nie jest, albo jakaś specjalna odmiana, bardzo cieniutka. W każdym razie polecam każdemu zrobić to danie w chałupie jeśli lubi orientalne smaki. Wszystkie składniki kupiłem za 45zł, ale połowa tej ceny to same przyprawy, i za drugim razem jak robiłem wystarczyło, że kupiłem kurczaka, imbir, papryke, czosnek, cebule, jogurt za ok 21zł, a danie z tego wychodzi na 3-4 osoby.