Capcom's Resident Evil 5 producer Jun Takeuchi had told Famitsu that Resident Evil 5 will not be making a 2008 release. He also stated that a 2010 release would be to late. So Takeuchi expected to ship Resident Evil 5 for Xbox 360 and Playstation 3 sometime in 2009.
Mnie akurat wiadomość o tak późnej premierze nie martwi - już dawno powiedziałem sobie, że premiera RE5 będzie dla mnie momentem, w którym - jak Bóg da - kupie sobie PS3. Jeżeli premiera będzie miała miejsce dopiero w 2009 będę miał więcej czasu na kupno tej konsoli. No i jest nadzieja, że produkt będzie dopracowany, choć z drugiej strony nie ma gwarancji, że grafika, która obecnie zachwyca, za kilka lat dalej będzie równie zachwycająca na tle konkurencyjnych tytułów.
In addition to the new enemy, a certain girl will make an appearance in the game. She's someone whom fans of the series will recognize.
No i już wiemy, cóż to za dziewczyna...a właściwie nie wiemy, tylko widzimy. Aż do wczoraj byłem niemal na 100% pewny, iż ową bohaterką będzie Claire Redfield. Po jej zobaczeniu...jestem skłonny utrzymać tą hipotezę, choć nie mam co do niej aż takiej pewności. Gdyby rozjaśnić jej włosy, i zmienić uczesanie(którego de facto na screenie dokładnie nie widać) to mogłaby być siostra naszego herosa. Z drugiej strony równie dobrze pasuję tu Alexia a nawet Sharry Birkin. Pojawienie się tej pierwszej znaczyłoby, ze faktycznie owa część nawiązuję jakoś do RE:CV o czym od dawna spekulowali fani. Pojawienie się tej drugiej byłoby sensacją, i ciekawym posunięciem, dobrze podkreślającym wiek serii i zmienność jej świata. Przyznam, ze kiedyś marzyłem sobie zobaczyć sherry jako dorosłą w jakimś residencie za 10 lat, ale traktowałem ten scenariusz jako coś zupełnie nierealnego.
For the most part, RE5 will be played from a perspective similar to that of part 4, with Chris appearing on the left side of the screen. However, Takeuchi also promised a big surprise addition that he believes is an obvious evolution for the gameplay.
To dobrze, ze wprowadzają zmiany, jednak mam nadzieje, iż nie będą one zbyt rewolucyjne. W sumie koncepcja z 4ki nie jest jeszcze aż tak przestarzała, aby ją drastycznie zmieniać(jakby nie patrzeć, do tej pory została wykorzystana tylko w jednej grze z serii RE). Choć jeśli zmiany pójdą w dobrym kierunku - jestem za.
Once on the scene, Chris encounters a new form of enemy. Takeuchi described the game's enemies as something of human form that has intelligence. However, the foes are neither zombie nor ganado (in reference to the creatures from RE4).
Jak dla mnie ten nowy wróg będzie powieleniem wieśniaków z 4ki, tyle, że bez pasożyta. Żadna rewelacja - naprawdę liczyłem, na ugreadowane zombi, a tu ciągle to samo.