Autor Wątek: Książki - jakie lubicie?  (Przeczytany 232103 razy)

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
Odp: Książki - jakie lubicie?
« Odpowiedź #480 dnia: Grudnia 29, 2009, 16:20:50 pm »
Sens życia typa , który w tej chwili jest moim guru . I to facet z Polski . W dodatku dominikanin . Józef Maria Bocheński , zapisać i obszukiwać zbiory biblioteczne i googlowe (a jest troche tego w pdfie :grin:). Poza tym socjologiczna krytyka historycyzmu w Uroku Platona Karla Poppera i Katolicka etyka wychowawcza Jacka Woronieckiego . Dla wszystkich mocnych w wierze zapraszam do lekturki Kazań i traktatów Mistrza Eckharta . Na deser zaś nihilistyczna wizja życia czyli Na szczytach rozpaczy autorstwa wybitnego bluzniercy z Transylwanii ,Emile Ciorana .
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #481 dnia: Grudnia 29, 2009, 19:56:47 pm »
Boże, jak można dla rozrywki czytać Mistrza Eckharta? Michał, naprawdę masz porytą banię.

Ja właśnie w trakcie Nagiego Lunchu Burroughsa - bdb.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #482 dnia: Grudnia 29, 2009, 23:36:36 pm »
Z tego co ostatnio czytałem to polecam "Jak uczy się mózg" Spitzera. Przyjemnie napisana, z bardzo dużą ilością podstawowej wiedzy o mózgu.

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 20
  • Play hard go pro !
« Odpowiedź #483 dnia: Grudnia 31, 2009, 04:24:53 am »
temat wojny we wspolczesnej literaturze

poda ktos tytuly paru ciekawych ksiazek?  :angel:
Jedna awaria PS3 to tragedia, milion awarii x0 to statystyka.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #484 dnia: Grudnia 31, 2009, 10:47:17 am »
Most na rzece Kwai (Pierre Boulle), Cienka czerwona linia (James Jones), Ścieżki chwały (Humphrey Cobb)

Nie wiem co oznacza "współczesna literatura" dokładnie, jeżeli powojenne to II pierwsze się idealnie nadają, 3 jest z 1935. Zaczyna się szał maturkowy? Ta matura to porażka.

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Play hard go pro !
« Odpowiedź #485 dnia: Grudnia 31, 2009, 12:27:40 pm »
danke!

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #486 dnia: Grudnia 31, 2009, 14:21:48 pm »

Na zachodzie bez zmian - fajna książka do prezentacji, bo w 100% antywojenna, dla kontrastu ze "zwykłą" literaturą, która opowiada o wojnie w mniej lub bardziej zwyczajny sposób. No i jest film na jej podstawie, więc wiesz :angel:

Przygody dobrego wojaka szwejka - nie wiem czy przebrniesz, bo stron ma toto co najmniej kilka miliardów, ale spróbować warto.

Blaszany bębenek - czytać nawet nie próbuj, bo to sieka totalna jak dla mnie, ale film na podstawie książki można obejrzeć. Owszem, uważam że jest okropny, obrzydliwy i idiotyczny (nie, nie przemawia do mnie rzekomo bogata symbolika, mnogość metafor i surrealizm), ale zawsze to lepsze niż czytanie kilkusetstronicowej knigi. No i gwarantowany kisiel w majtach u członków komisji, jak rzucisz im tytuł "Blaszany Bębenek".

Sylvan Wielki

• Gagarin
  • Reputacja: 253
« Odpowiedź #487 dnia: Stycznia 02, 2010, 17:57:23 pm »
Moja najnowsza - Heros jest tylko jeden autorstwa H.L.Oldi'ego. Przyznam, iż oceniłem po okładce. Za jakiś czas zobaczymy czy książka, równie kapitalna  :big-grin-sweat:

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Play hard go pro !
« Odpowiedź #488 dnia: Stycznia 04, 2010, 06:07:35 am »
Cienka czerwona linia (James Jones)

Na zachodzie bez zmian

Dobrze, ze na podstawie tych ksiazek sa filmy, bo te tez potrzebuje.
Chce do prezentacji wziac z 3 ksiazki i 4 filmy.
Takze napewno to beda Cienka czerwona linia oraz Na zachodzie bez zmian, a nad trzecia ciagle sie zastanawiam, jednak mysle, ze wybiore Most na rzece Kwai.
Co do filmow to 2 ekranizacje ksiazek, ktore podalem/podaliscie wyzej i chyba Wrog u bram oraz Szeregowiec Ryan.
bedzie git?

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #489 dnia: Stycznia 04, 2010, 13:16:37 pm »
Będzie git. No i pamiętaj: poloniści-onaniści strasznie się jarają Blaszanym Bębenkiem. Musiałoby ci się tylko chcieć przebrnąć przez ciężkostrawny film lub kompletnie niestrawną książkę.

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Play hard go pro !
« Odpowiedź #490 dnia: Stycznia 04, 2010, 14:11:04 pm »
Sprobuje z tym Blaszanym Bebenkiem, jednak tak po nim pojechales, ze mnie 'troche' zniecheciles. ;p
Jak nie dam rady to nie bedzie podnietki u komisji :[

pachu

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #491 dnia: Stycznia 22, 2010, 16:34:58 pm »
Polecam książkę "Osiem Cztery" Mirosława Nahacza. Wkręca i normalnie czyta ją się na raz.

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #492 dnia: Lutego 09, 2010, 12:27:16 pm »
Właśnie skończyłem książkę "Droga" i bardzo ją polecam. Opowieść dziejąca się w zniszczonym świecie, gdzie ojciec z synem przemierzają kraj codziennie tocząc walkę o przetrwanie, obawiając się każdego napotkanego człowieka. Zachwyciła mnie przedstawiona wizja spowitej w popiele rzeczywistości, brudnej i nierzadko porażająco brutalnej, w której człowiek nie cofnie się przed niczym, aby tylko dotrwać do kolejnego dnia.
PSN ID: WojtqGO

POK

• MIR
« Odpowiedź #493 dnia: Lutego 14, 2010, 10:12:46 am »
Gdyby ktoś zetknął się na studiach z takim przedmiotem jak komunikacja interpersonalna (lub coś podobnego), albo po prostu chciałby trochę poczytać o takiej tematyce, to bardzo polecam podręcznik Johna Stewarta "Mosty zamiast murów". Cała książka to właściwie zbitek esejów i fragmentów z książek różnych autorów co niewątpliwie nadaje jej różnorodności. Poza tym tematy tam poruszane są jak najbardziej życiowe (np jak przeciwdziałać konfliktom, jakie są bariery komunikacyjne, różnice pomiędzy płciami itd.).

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #494 dnia: Marca 04, 2010, 12:21:14 pm »
Nocny pociąg do Lizbony - boże, co za crap. Spodziewałem się kawałka naprawdę porządnej literatury, bo ludzie głównie zachwalają. Nawet Jay Jay na tym forum stwierdził, że to najlepsza rzecz jaka w ostatnich latach przytrafiła się literaturze. Nie mam pojęcia skąd tak pochlebne opinie. Książka bez treści. Bohater jest starym nudziarzem, który nagle postanawia wyjechać do stolicy Portugalii, by jak najwięcej dowiedzieć się o pewnym lekarzu. No i dowiaduje się. Chodzi, jeździ, pyta ludzi. Przy okazji poznaje sam siebie na nowo, zmienia swoje życie i tym podobne banały. Historyjka mdła jak diabli, a do tego napisana w taki jakiś gimnazjalny, cholernie oczywisty sposób. Przemyślenia - gimnazjum. Wątki filozofujące - gimnazjum. Ogólnie - książka dla bardziej rozgarniętych gimnazjalistów. Nie jest to uczta intelektualna na choćby średnim poziomie, fabularnie nie porywa, a warsztat literacki autora przeciętniutki, choć widać, że chłop bardzo, ale to bardzo chciałby wejść do kanonu i zapisać się w historii jako "ten, który pisał piękne, mądre książki". Może innym razem.

Aha, zapomniałem dodać, że książka jest ohydnie wydana. Pomijam już okładkę a'la Harleqiun, ale format książki jest absolutnie nie do przyjęcia. Ciężko trzyma się ją w rękach, ciężko się czyta, rogi się zaginają, kartki paskudzą od byle czego. Rzyg jak wodospad.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2010, 12:25:23 pm wysłana przez Miazga »

inż. Oscyp

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 63
« Odpowiedź #495 dnia: Marca 04, 2010, 12:31:20 pm »
Lęk i Odraza w Las Vegas - boże co za dzieło!
SW-5606-3156-4802

POK

• MIR
« Odpowiedź #496 dnia: Marca 04, 2010, 16:53:55 pm »
Jeśli kogoś interesuje wszechświat, kosmos, cząstki elementarne i podstawowe prawa fizyki, to mogę bez wahania polecić mu dwie książki: "Boska Cząstka" i "Hiperprzestrzeń". Pierwsza przedstawia podejście doświadczalnika a druga teoretyka, jednak obydwie są równie dobrze napisane i czyta się je znakomicie :) Gdybym miał porównywać to trochę wyżej oceniłbym książkę Kaku, ale zaznaczam, że obydwie książki cenię bardziej niż "Jeszcze krótszą historię czasu" Hawkinga, która też jest swoją drogą bardzo dobra.

Druchal

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #497 dnia: Marca 10, 2010, 13:25:10 pm »
Spuścizna Atlantydy- Dziedzictwo Hegolitów Niesamowita książka.

Dzięki POK za te tytuły powyżej muszę przeczytać te książki.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2010, 13:27:48 pm wysłana przez Druchal »

POK

• MIR
« Odpowiedź #498 dnia: Marca 11, 2010, 01:26:48 am »
Nie ma sprawy :)

Następne co mogę polecić to "Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku. Książka ma na celu przegląd większości znanych wynalazków fantastycznonaukowych takich jak niewidzialność, pola siłowe, lasery, telekineza i inne. Autor sprawdza na ile każda z tych nowinek jest prawdopodobna na tle dzisiejszej wiedzy. Na pewno nie można odmówić Kaku talentu, bo książka jest napisana fantastycznie a zarazem bardzo zdroworozsądkowo, no i co ważne książka jest stosunkowo nowa (pierwsze wydanie w 2008 roku) i dlatego nie musimy się obawiać, że przedstawione w niej możliwości straciły na ważności. Nie trzeba się również obawiać, że czegoś nie zrozumiemy, bo każdy problem na jaki napotykamy jest na bieżąco dokładnie analizowany i wyjaśniany. Polecam, można się dowiedzieć sporo ciekawych rzeczy :)

Obecnie czytam jeszcze książki o Gadamerze (z częściowego przymusu), ale wątpię aby ktoś był nim zainteresowany. Ogólnie nie jest źle, jednak jak to bywa z filozofami, problemy są mocno abstrakcyjne a zrozumienie wszystkiego co pisze nie zawsze się udaje.

Ohtar

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: Marca 13, 2010, 22:23:44 pm »
Ja odświeżyłem znajomość z kartą biblioteczną i wypożyczyłem sobie "Czerwony Królik" Toma Clancy. Książka o tyle ciekawa, że polityczna fikcja, której Clancy jest mistrzem, tym razem sięga tematu naszego kraju i najsławniejszego Polaka na świecie, a konkretniej zamachu na Karola Wojtyłę. Próbuję również stać się posiadaczem "Rainbow Six", bo czytałem ją dawno temu i to w oryginale, i prawie już nic nie pamiętam.

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #500 dnia: Marca 13, 2010, 22:28:25 pm »
Ogólnie wszystkie książki Toma Clancy'ego są zajebiście napisane, ze świetnie opisanymi bohaterami. W całości przeczytałem tylko 'Stan Zagrożenia', ale jak będę miał więcej czasu na czytanie to nadrobię zaległości od tego pana.

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #501 dnia: Marca 16, 2010, 16:34:49 pm »
Dorwał ktoś z Was najnowszego King'a - "Pod kopułą", szumnie reklamowaną jako najlepszą powieść Stefana ? Dzisiaj dopiero dowiedziałem się o jej istnieniu.

Sam od jakiegoś czasu czaję się na "Bastion", niestety wciąż wszystkie egzemplarze w miejskiej bibliotece są wypożyczone :(

Naczytałem się pozytywnych opinii o "Pod kopułą" i chyba ulegnę, zwłaszcza, że teraz jedna z katowickich księgarni (na stawowej) sprzedaje wszystko -25 %.  :happy2:
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2010, 16:54:06 pm wysłana przez Wojtq »

Kopersztyk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 39
  • Why so serious?
« Odpowiedź #502 dnia: Marca 16, 2010, 17:27:15 pm »
Ogólnie wszystkie książki Toma Clancy'ego są zajebiście napisane, ze świetnie opisanymi bohaterami. W całości przeczytałem tylko 'Stan Zagrożenia', ale jak będę miał więcej czasu na czytanie to nadrobię zaległości od tego pana.

Osobiście polecam "Polowanie na Czerwony Październik" - klasa sama w sobie.

Sylvan Wielki

• Gagarin
« Odpowiedź #503 dnia: Marca 18, 2010, 11:35:50 am »
Bidul Mariusza Maślanka wpadł mi w ręce ostatnio. Przejmująca i dołująca opowieść. Polecam. Gdy już skończę , to zacznę czytać kupioną wczoraj "SS - czarna gwardia Hitlera" Grunberg'a.
Podobno również mocna rzecz.

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #504 dnia: Kwietnia 05, 2010, 00:00:49 am »
Miał ktoś z Was do czynienia z "American Psycho"? Chciałbym wiedzieć, czy znając film warto wydać kasę na książkę (w miejskiej bibliotece jej nie mają) ?

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #505 dnia: Kwietnia 05, 2010, 14:04:25 pm »
Film jest niemożliwie wręcz mierny i w zasadzie jego "fajność" (skądinąd mizerna) opiera się tylko na końcówce - jeśli widziałeś finał tej opowiastki, to po co czytać książkę?

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #506 dnia: Kwietnia 07, 2010, 21:57:05 pm »
Mam zgoła odmienne zdanie na temat filmu, ale to nie miejsce na dyskusję o nim. Książkę sobie na razie podaruję - znam całą historię, więc nie ma sensu wyrzucać na to pieniędzy, którymi przecież nie s*am.

Dzisiaj pękł "Bastion", kolejna cegła King'a po "TO", od której nie sposób się oderwać. Akcja rozwija się bardzo powoli, a mimo to nie nudzi wcale, ale taki już urok Stefana, potrafiącego utrzymać czytelnika w zaciekawieniu nawet, gdy nie dzieje się nic szczególnego czy przełomowego. Niezwykle barwne i autentyczne postaci stanowią największą moc tej powieści. Mocno na wyobraźnię działają opisy powoli upadającego świata pod wpływem śmiercionośnego wirusa - ktoś gdzieś kicha, ktoś gdzieś siąka i pluje flegmą, a chwilę później całe miasta świecą pustką. Zastrzeżenia mam jedynie do samego zakończenia historii. W moim odczuciu rozwiązanie przychodzi zbyt nagle i nie czuć ciężaru opisywanych wydarzeń, nie przynosi ono oczekiwanej satysfakcji. Tą część może już wsadzę w spoiler...
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
Mimo nie najlepszego zakończenia "Bastion" jest godną polecenia opowieścią :)

Teraz jestem głodny kolejnej książki, coś mnie wzięło ostatnimi czasy na czytanie :roll:

POK

• MIR
« Odpowiedź #507 dnia: Kwietnia 11, 2010, 11:31:06 am »
Z ciekawszych ostatnio przeczytanych pozycji mogę wymienić dwie:

Intuicja: Inteligencja nieświadomości - głównym tematem książki jest nakreślenie jak działa nasza intuicja, oraz wskazanie, że często jest ona bardziej skuteczna od logicznego argumentowania i suchego zbierania faktów "za" i "przeciw". Książka z pewnością jest warta przeczytania, choć muszę przyznać, że spodziewałem się analizy na trochę wyższym poziomie. Autor jednak na pierwszym miejscu postawił na przystępność, dzięki czemu czyta się ją bardzo szybko i łatwo. Coś za coś.

Miasto ślepców - Tutaj muszę przyznać, że czekał mnie lekki zawód. Od razu jednak zaznaczam, iż czyta się ją dobrze i na pewno nie jest kiepska. Po prostu spodziewałem się czegoś głębszego i ambitniejszego od laureata literackiej Nagrody Nobla. Na wstępie dostajemy świetny motyw z masową chorobą ślepoty, która z czasem zaczyna dotykać wszystkich. Kilka rzeczy jednak nie zagrało. Niepotrzebnie autor wprowadził kilka scen i motywów wyjętych z jego wyobraźni i moim zdaniem nie pasujących do sytuacji. Druga sprawa to wtrącanie co rusz przysłów ludowych pasujących nijak do opowiadanej treści i wywołujących z czasem tylko niechęć i niesmak. Przedstawienie bohaterów również nie należy do specjalnie wybitnych. Zachowanie postaci jest mało ludzkie, często naiwne i płaskie. Czytając ją miałem wrażenie jakby pisał ją amator.
Mimo wszytko książka jest dobra i można ją spokojnie przeczytać. Po prostu jej potencjał nie został do końca wykorzystany.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #508 dnia: Kwietnia 11, 2010, 12:25:22 pm »
Prawiek i Inne Czasy Olgi Tokarczuk - świetna, bardzo ładnie napisana, zmuszająca do refleksji książka. Tytułowy Prawiek to mała wioska w (chyba) Małopolsce, natomiast Czasy tyczą się przedstawienia fragmentów z życia jej mieszkańców, np. Czas Michała, Czas Misi itd. W tym niedługim opowiadaniu Tokarczuk świetnie ukazała nie tylko wątpliwe uroki życia na wsi, ale także myślenie wieśniaków, ich zachowania, to jak postrzegają wojnę (akcja zaczyna się przed wojną światową), co dzieje się z nimi po doświadczeniu konfliktu zbrojnego na własnej skórze, jakie przemiany zachodzą na przestrzeni lat w ich psychice, a także jak przez dziesiątki lat zmieniła się cała Polska. Warto przeczytać, kawał świetnej literatury - bogatej w treść i ubranej w ładną, choć nie do przesady elegancką i wytworną, formę.

Sylvan Wielki

• Gagarin
« Odpowiedź #509 dnia: Kwietnia 11, 2010, 21:00:55 pm »
Miał ktoś z Was do czynienia z "American Psycho"? Chciałbym wiedzieć, czy znając film warto wydać kasę na książkę (w miejskiej bibliotece jej nie mają) ?

Mam książkę. Któż nie lubi nowobogackiego yuppie, który .... No tak, może ktoś nie przepadać za takim . Mniejsza z tym. Jako thriller sprawdza się porządnie.
Podobnie jest w filmie. Schizy ma niezłe. Bale zagrał kapitalnie. Natomiast sequel marność, nad marnościami.

Jednak i książkę i film polecam.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #510 dnia: Kwietnia 26, 2010, 21:48:49 pm »
POK weź no Ty mi powiedz co Ci się podobało w tej książce o Michangelo? oO
Przeczytałem połowę pierwszej części, jest taka nuda, że wolę patrzeć jak w kącie pająk wije sobie gniazdko. Nie wiem, nie rozumiem przekazu tej książki? :P
Z grubsza znam życiorys Michałka i wiem że dalej może być grubo, ale napisz mi coś co by mnie zachęciło. :D

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

POK

• MIR
« Odpowiedź #511 dnia: Kwietnia 26, 2010, 22:36:24 pm »
Powiem tak. Akcji za bardzo tutaj nie uświadczysz (akcji w sensie: zabijania, dźgania, wybuchów, pościgów itp.), więc teoretycznie niektórych książka może nudzić. Mnie jednak strasznie urzekło przedstawienie emocji Michała Anioła. Czytając książkę czułem to zaangażowanie i pasję z jaką pracował, ile energii poświęcał na każde dzieło, skupiając się tylko na nim, reszta przestawała się dla niego liczyć. Po lekturze stałem się dużo bardziej uwrażliwiony na wszelkie rzeźby i znacznie bardziej potrafię je docenić (choć zawsze mi się podobały), i to jest chyba największy atut tej książki.
Spodobało mi się bardzo również świetne odwzorowanie tamtejszych realiów i pokazanie z iloma przeszkodami musiał się stykać, aby osiągnąć to co pragnął. Życie w tamtych czasach na pewno nie było łatwe, a żywot Michała Anioła nie był wyjątkiem. Szczególnie dobrze są przedstawione utarczki z papieżami.
Co do spoilera, to przecież Michał Anioł nie był pedziem. Miał co prawda jakiś nienaturalny popęd do męskich kształtów, ale był jak najbardziej normalny i w głębsze kontakty wchodził tylko z płcią przeciwną ;)

Na mnie "Udręka i Ekstaza" zrobiła spore wrażenie, czytało mi się ją świetnie, a z samej lektury na pewno coś wyniosłem. Moim zdaniem pisarsko pierwsza klasa i geniusz :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2010, 22:38:39 pm wysłana przez POK »

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: Kwietnia 26, 2010, 23:28:13 pm »
Dla mnie co najwyżej klasa B. Jest multum książek, które potrafią powiedzieć więcej.

No a Michas pedałkiem był i to coraz częściej uznaje się za pewnik. Ogólnie jest teoria, że przez to tworzył "dla Boga" aby odkupić swój grzech. A że wiązał się z kobietami to wynikało zapewne z konwencjonalnej obyczajowości w tamtych czasach.

No ale jednak książka mnie nie porwała, jednakże rozumiem i szanuję Twój gust.  :)

maly_pinki

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 44
« Odpowiedź #513 dnia: Kwietnia 27, 2010, 11:18:25 am »
Polecicie mi jakieś książki w stylu Pilipiuka i Piekary?
Wszystko od nowa, od początku...

POK

• MIR
« Odpowiedź #514 dnia: Kwietnia 27, 2010, 17:35:54 pm »
Dla mnie co najwyżej klasa B. Jest multum książek, które potrafią powiedzieć więcej.
Klasy B to raczej nie jest. Średnia 5,15 na 597 ocen (w skali od 1-6) to jest w cholerę wysoko.
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=1205

No a Michas pedałkiem był i to coraz częściej uznaje się za pewnik. Ogólnie jest teoria, że przez to tworzył "dla Boga" aby odkupić swój grzech. A że wiązał się z kobietami to wynikało zapewne z konwencjonalnej obyczajowości w tamtych czasach.
Specjalnie jakoś nie wnikałem co robił, ale Stone zbierał mnóstwo materiałów zanim przystąpił do pisania i na pewno nie potraktował sprawy po macoszemu.

No ale jednak książka mnie nie porwała, jednakże rozumiem i szanuję Twój gust.  Smile
Jesteś w mniejszości ;P

Marins

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Kwietnia 28, 2010, 01:58:31 am »
Przebrnąłem właśnie przez książkę Rafaela Abalosa Kôt .
Mroczna przeszłość, groźne eksperymenty naukowe, wirtualna gra, od której zależą losy świata.
Pewien starzec budzi się w średniowiecznym lochu przykuty łańcuchami do ściany. Nie pamięta, jak się tam znalazł, ale czuje, że nie należy do tej epoki, że pochodzi z XXI wieku. Nicolas i Bett mieszkają w Nowym Jorku, chodzą do tej samej szkoły, są w sobie zakochani. Pragną dołączyć się do ekipy astronautów z NASA i biorą udział w projekcie wirtualnej Eksperymentalnej Szkoły Młodych Astronautów. Pewnej nocy do ich skrzynek mailowych zostaje przesłany tajemniczy wzór. Młody inspektor policji z Nowego Jorku, Aldus Fowler, prowadzi śledztwo w sprawie śmierci dr. Hart, znanej neurolog, zajmującej się badaniem pamięci. Na jej dłoni znajduje się wypalony ogniem tajemniczy wyraz KOT. Tak zaczyna się ta pasjonująca powieść, trzy wątki splatają się ze sobą coraz bardziej, w miarę, jak historia się rozwija, aby pod koniec przynieść zaskakujące rozwiązanie.

Mamy tutaj mieszankę: thrillera medycznego,fantastyki,informatyki,książki historycznej. Wszystko owiane tajemnicą "esencji życia" Czytając książkę chce się samemu rozwiązywać kolejne zagadki prowadzące do naszej egzystencji. Zakończenie jest otwarte, pozawala czytającemu znaleźć prywatne spostrzeżenia, odpowiedzi na nurtujące nas pytania, na nasze zabieganie w dzisiejszych czasach i nie zawsze dobre postępowanie - jednak nadaje promyk nadziei w ludzkość i czas żeby zastanowić się nad dalszym postępowaniem.

Druchal

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #516 dnia: Kwietnia 28, 2010, 14:07:06 pm »
Eckhart TOLLE - Nowa Ziemia jestem w połowie książki. Jest niesamowita. Można by rzec, ze potrzebowałem jej w swoim życiu. Polecam !!

czokapik

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #517 dnia: Maja 05, 2010, 13:40:39 pm »
American psycho - dosyć dziwna książka, miło się czyta. Bardzo fajne, szczegółowe opisy zabójstw. Polecam.
METRO 2033 - świetna książka, pełna ciekawych myśli na temat sensu życia. Posiada także zajebiste zakończenie <ok>

iko

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: Czerwca 24, 2010, 11:30:11 am »
Diagnostyka Karmy- polecam ją szczególnie tym, którzy mają w sobie obraze do jakiejś osoby. Książka podejmuje temat bioenergoterapeutyki i wnikliwie bada przyczyny powstawania chorób.

POK

• MIR
« Odpowiedź #519 dnia: Lipca 11, 2010, 18:02:18 pm »
Niedawno miałem przerwę w czytaniu, ale ostatnio z powrotem wróciłem do tego procederu :)

Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet - zapewne wszyscy kojarzą, więc nie trzeba wiele pisać. Dodam tylko, że początek trochę przydługawy, ale ogólnie jest świetna i bardzo szybko się ją czyta.

Teoria kwantowa nie gryzie - bardzo przystępnie napisana, wyjaśniająca meandry fizyki kwantowej i ogólnej teorii względności. Bardzo dobra na start, lub w celu przypomnienia o co dokładnie w tym wszystkim chodziło.

Eckhart TOLLE - Nowa Ziemia jestem w połowie książki. Jest niesamowita. Można by rzec, ze potrzebowałem jej w swoim życiu. Polecam !!
Mógłbyś skrobnąć coś więcej? Z tego co widzę jest bardzo dobrze oceniana:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=102536
Postaram się zakupić przy najbliższej okazji jak nadrobię trochę zaległości.