No ale widzisz Mr_Zombie może zaistnieć taka sytuacją że ktoś kto nie czytał recki tylko zerknął na ocenę przeglądając PE np. w empiku machnie ręką i szepnie do siebie że kolejny hit na PS3 okazał się być średniakiem. No bo jak by nie było przez ocenę 8+ R&C staje na równi z wieloma mocno średnimi grami co IMO jest niezbyt sprawiedliwe wobec tej na prawdę świetnej platformówki, których nam teraz tak brak na rynku konsol.
Nie pamiętam, aby ostatnio jakaś gra która dostała 8+ była średnia Gra na "7" jest grą dobrą. Średniakiem można nazwać grę, która dostała 6.
Nowy Ratchet jest świetną platformówką, ale nie jest grą wybitną (czyli na 9+, czy 10), więc ocena jest jak najbardziej na miejscu. Tym bardziej, że niczym (poza grafiką) nie wyróżnia się w stosunku do swoich poprzedników.
Ocena powinna dawać ogólny zarys jak dobra jest dana gra wg. recenzenta i nic więcej.
Przypominam że dla zwykłych graczy ocena to 9+ a nie 8+ bo ta druga jest dla "wyjadaczy".
Co do gier średnich z oceną 8+ to podam przykład z innego forum. Taki tytuł jak True Crime zebrał 8. Czy to jest gra poziomem równa Rachetowi? Oczywiście to są różne gatunki ale gdyby tak porównać całość wraz z grywalnością to czy Rachet powinien stanąć na jednej półce z takimi tytułami?
9+ jest jeśli już dla osób które nie miały wcześniej kontaktu z Ratchetami i nie przeszkadza im jeśli gra jest łatwa (pewnie w porównaniu do takiego Jaka 2, to nowy R&C jest bardzo łatwy), czyli dla "niedzielnych graczy". Oczywiście to jest tylko opinia HIVa nie można wiedzieć jak jest faktycznie, dopóki się osobiście jej nie przejdzie.
Napisałem, że "Nie pamiętam, aby ostatnio jakaś gra która dostała 8+ była średnia". Jak wiadomo True Crime wyszedł bardzo dawno temu.
Dla mnie nowy Ratchet jest najprawdopodobniej grą na 9, a przynajmniej taką mam nadzieję.
Ps. Halo 3 ma bardzo ładną grafikę (tak na 8 ). W sumie porównywalną do Resistance, bo grafika w H3 też jest nierówna. Jeśli chodzi o ząbki, to u mnie prawie ich nie ma.