Dzisiaj w końcu przeszedłem grę. Wprawdzie kupiłem ją na początku marca ale BC2 i magisterka skutecznie odciągnęły mnie od grania w XIII. Muszę przyznać, że Chaptery 11-13 bardzo pozytywnie wpłynęły na odbiór tej części. Jak już pisałem wcześniej, dopiero za sprawą Chaptera 11 poczułem się, że gram w FF. Szkoda, że dopiero na nam koniec przygody dana nam jest swoboda. Swoboda, którą - patrząc przez pryzmat monotonnych poprzednich Chapterów, można się zachłysnąć. Mnóstwo rzeczy do zrobienia - wykonywanie misji, szukanie skarbów Chocobo, ubijanie potworów, farmienie
, zdobywanie broni i ekwipunku, pakowanie postaci itd., wszystko to nie daje chwili wytchnienia. Kocham uczucie w Finalach, gdy widzę ile jeszcze rzeczy zostało do zrobienia. Fajny motyw, że po pokonaniu ostatniego bossa można spokojnie grać dalej, pakować postacie, wykonywać brakujące questy czy nawet znów zawalczyć z ostatnim bossem. Pozostaje tylko niedosyt, że zabrakło miast i typowych NPC, że 3/4 gry to liniowe lokacje a właściwie 'rynienki', oraz że bardzo długo jesteśmy ograniczeni w rozwoju postaci.
Na olbrzymi plus zasługuje system walki, który ratuje tę część FF. Paradigmy dobrze się sprawdzają, żonglowanie nimi w czasie walk wpływa na efektywność i efektowność potyczek. Nowość w postaci Staggera elegancko wpasowuje się do systemu walki, stanowiąc jednocześnie jej bardzo ważny element.
Jeżeli chodzi o postacie to bardzo polubiłem Sazh'a i znienawidziłem Vanille. Reszta ekipy 'fporzo'. Czasem tylko denerwuje Snow ze swoim turbo-uderzenie-piąchą-w-dłoń-uraaaa!-gestem.
Summony w postaci transformersów ostatecznie mi podpasowały a otwierająca 12 Chapter wstawka z ich udziałem zmiażdżyła mi jajca. Dla mnie jedna z lepszych wstawek ze wszystkich Fajnali.
Muzyka standardowo na wysokim poziomie, cieszą ucho liczne remiksy jak i zupełnie nowe kawałki. Leonę Lewis słabo co słychać.
Jako fan serii, który każdego Fajnala w jakie grał musiał wymaksować, daję XIII mocną 8.
To tyle mojego małego podsumowania. Teraz czas na questy poboczne, pakowanie, farmienie, zdobywanie Trophy itd.