Nakimushi, najlepiej skorzystaj z trybu Tv (preselekcja migawki). A jeśli nie masz takiej możliwości, to używaj czasów - tak jak powiedział Setezer - powyżej 1/1000 ale ustaw też odpowiednią przysłonę żeby zdjęcie nie wyszło za ciemne. Metodą prób i błędów.
Opublikowane: Lipiec 07, 2007, 16:25:08
Z tego względu, że od momentu, kiedy dostałem w swoje ręce pierwszy aparat cyfrowy, zacząłem interesować się fotografią makro, uznałem, że przyszedł najwyższy czas, by pomyśleć o zakupie obiektywu, który umożliwi mi robienie zdjęć owadów, kwiatów. Będąc w Poznaniu, odwiedziłem salon Canona w poszukiwaniu odpowiedniego szkła. Zaproponowano mi stałoogniskowego Canona 28mm f/1.8. Wydawało mi się, że to całkiem nie najgorsza propozycja, jednak kiedy wróciłem do domu i miałem możliwość dokładniejszego zapoznania się z tym obiektywem, zauważyłem, że nie ma on funkcji makro, bez której nie będę mógł "pobawić się" w makrofotografię, podbijając pobliskie lasy, czy inne bagna
Wtedy też zdecydowałem się na to, by założyć temat na digartowskim forum, w którym poprosiłbym innych zapaleńców o pomoc. Niestety, nie uzyskałem wielu odpowiedzi, w gruncie rzeczy, tylko jedna osoba wyciągnęła do mnie pomocną dłoń. Zaproponowano mi Tamrona 90mm f/2.8. To szkło posiadało funkcję makro i mieściło się w pułapie cenowym (mogę wydać do 2000zł, taki mam budżet). Nic jednak konkretnego się o nim, dotychczas, nie dowiedziałem - wciąż szukam odpowiedniej recenzji. Poszukuję też innych obiektywów, które mogłyby zwrócić mogą uwagę. W tym miejscu, chciałbym (tym razem) Was poprosić o to, byście pomogli mi w wyborze najodpowiedniejszego obiektywu. Nie musi być to koniecznie szkło stałoogniskowe, jednak jego cena nie może przekroczyć (wyżej wspomnianych) 2000zł.
*Zaznaczam, że mój aparat to Canon EOS 400D.