Takie ciekawostki,/wskazówki dla tych co punkciki zbierają (sam mam je w poważaniu, ale akurat te z Mass Effect dobrze motywują do szperania, kolejnych prób):
- Scholara można zdobyć zanim pierwszy raz się odleci z Cytatedli. Większość informacji wpada automatycznie, ale kilka trzeba wydusić z rozmówców. Osiągnięcie wpadło mi dopiero za trzecim razem, zawsze mi czegoś brakowało (a to Protean, a to Opiekunów czy Batarian). Wpis o tych pierwszych wpada po dokładnej rozmowie z Nihlusem i Andersonem tuż przed misją Eden Prime (opcje dialogowe z lewej strony). O opiekunach od Wirtualnej inteligencje stojącej przed windą do wieży (sektory prezydium). Batarianie, to tuż po staniu się widmem, o ile dobrze pamiętam, to Anderson stojąc w dokach o nich wspomina.
Poza tym Raknii, to od WI przed pomnikiem Krogana (prezydium, okolice Metresy/Emporium), również po zabiciu Benezji na Noverii czy po misji na niezbadanym świecie (ta, co się rozwala gniazdo Raknii) oraz Hanarzy - albo kupiec z Emporium albo na Noverii (zadanie z przemytem). Reszta wpada automatycznie, o ile przyłączy się do drużyny Tali i Wrex.
- Osiągnięcia "ally" są prawdopodobnie liczone z zadaniami głównymi. Łącznie trzeba wykonać (głównych/pobocznych) 61. Po tylko wpadły mi punkty za Ashley, a do Garrusa musiałem jeszcze kilka zadań wykonać (bowiem zdobyłem go później, dwa lub trzy zadania zrobiłem bez niego). Także jeżeli ktoś chce zaliczyć "Asari ally", to najlepiej w ogóle w Cytadeli z nikim nie rozmawiać i od razu lecieć na Therum (można olać nawet zadanie z Wrexem, wystarczy nie przyjąć go do ekipy) - różnie potem bywa z niezbadanym światem.
- Romansik kobiety może być z Alenko (tego nie sprawdzałem, ale widać po opcjach dialogowych i np. ma Eden Prime to Alenko, zamiast Ashley, wpada na przekaźnik) i z Liarą(!!!).
- Za przejście na zabójczym i szaleńczym dostaje się obrazki gracza, co prawda ohydne, ale zawsze to jakiś prezent za wysiłki (jeden obrazek to logo N7, a drugi, to nie wiem co).
- Po zdobyciu 60 poziomu znika licznik doświadczenia i nawet nie pokazują się punkty za zabitych. Przydałyby się poziomy 61-70.