Autor Wątek: Mass Effect  (Przeczytany 136635 razy)

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
Odp: Mass Effect
« Odpowiedź #640 dnia: Stycznia 05, 2008, 16:04:32 pm »
Mass Effect 2 tylko dla Xboxa 360?

Czy po przejęciu Bioware przez koncern Electronic Arts, powstająca właśnie kontynuacja gry Mass Effect ma szansę ukazać się również na innych platformach niż Xbox 360? Otóż według jednego z członków ekipy pracującej nad sequelem, Chrisa Priestleya, mogłaby, ale deweloper takich prac nie prowadzi i skupia się jedynie na wersji przeznaczonej dla konsoli Microsoftu.

Wiadomość o tej właśnie treści ukazała się na oficjalnym forum Bioware. Wspomniany wyżej Priestley ma tam również przydzieloną funkcję moderatora. Była to odpowiedź na sugestię jednego z analityków grupy finansowej Wedbush Morgan, Michaela Pachtera, który twierdził, iż EA wydając grube miliony dolarów na zakup firmy nie pozwoli sobie, aby studio opracowywało tytuły tylko na jedną platformę.

W sumie mnie to cieszy, bo oznacza, że BioWare w EA ma jednak jakąś swobodę.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #641 dnia: Stycznia 06, 2008, 01:31:09 am »
ja przeszedlem gre w 12h 22min:p i przeszedlem wiekszosc zadan (osiagniecie za 75% gry)... olalem moze 3-4 z niezbadanymi planetami... Gralem 2 dni;p (42lvl) i nie uwazam ze to jakies super wynik bo mialem pare rpzestojow. jak na rpg to gra jest krociutka, ale klimatem i swoja filmowoscia rzadzi rowno:D
W sumie dziwi mnie twój bardzo niski poziom (42). Ja jak skupiłem się tylko na fabule osiągnąłem 47 level, a podczas wykonywania wszystkich pobocznych questów 55ty.
Osobiście ME przeszedłem 4 razy (łącznie ok 120h). Teraz przechodzę sobie powoli piąty raz (dopakowaną postacią na weteranie + czytam wszystkie wpisy w leksykonie :D).

Co do dwójki - ciekawe jaki będzie przeskok czasowy w stosunku do jedynki? Jeśli będzie wynosił np 5 lat, to Shephard musi być odpowiednio starszy z wyglądu. Fajnie jak w trójce byśmy grali lekko siwiejącym madafaką :)
Inna sprawa. W jedynce wybieramy pochodzenie i doświadczenie (np Ziemia, Przetrwanie), a w dwójce muszą to czymś zastąpić. Najlepiej gdyby dali możliwość wyboru naszych zachowań w jedynce np Renegat, Żołnierz, Idealista.
Co do towarzyszy w dwójce, to myślę, że wszyscy, będą nowi. Może jeden czy dwóch się ostanie, ale nie więcej.

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #642 dnia: Stycznia 06, 2008, 13:55:47 pm »
Co do dwójki - ciekawe jaki będzie przeskok czasowy w stosunku do jedynki? Jeśli będzie wynosił np 5 lat, to Shephard musi być odpowiednio starszy z wyglądu. Fajnie jak w trójce byśmy grali lekko siwiejącym madafaką Smile
Inna sprawa. W jedynce wybieramy pochodzenie i doświadczenie (np Ziemia, Przetrwanie), a w dwójce muszą to czymś zastąpić. Najlepiej gdyby dali możliwość wyboru naszych zachowań w jedynce np Renegat, Żołnierz, Idealista.
Co do towarzyszy w dwójce, to myślę, że wszyscy, będą nowi. Może jeden czy dwóch się ostanie, ale nie więcej.
Jeśli druga część byłaby fabularnie sequelem jedynki to ciekawe które zakończenie pierwszej części byłoby tym właściwym. Pewnie idealisty co jak wiadomo jest
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
A tak w ogóle to na czym miałaby dwójka się skupić? Na

POK

• MIR
« Odpowiedź #643 dnia: Stycznia 06, 2008, 14:15:41 pm »
lupi - pamiętaj, że jest jeszcze trójka, więc jeśli już to tam ujrzymy bitwę na pełną skalę. W dwójce prawdę mówiąc nie mam pojęcia co będzie. Jedno jest jednak pewne - będzie ciekawie :D

Ciekawe jak do tego wszystkiego będzie nawiązywać książka ME:Ascension. Cytat z onlinecenter:
Amerykański wydawca książek Del-Ray Books poinformował, że trwają prace nad kontynuacją papierowej historii uniwersum Mass Effect. Od dłuższego czasu dostępna jest powieść Mass Effect: Revelation, teraz czas na sequel zatytułowany Ascension. W książce ma się znaleźć opis wydarzeń pomiędzy pierwszą a drugą częścią gry. Odpowiadać za nią będzie, tak jak poprzednio, Drew Karpyshyn (stworzył także scenariusz grywalnej wersji). Na razie to wszystko co wiemy. Nie podano dokładnej daty wydania, wspomniano tylko o lecie przyszłego roku. Fani literatury science-fiction z pewnością się ucieszą i sprowadzą powieść ze Stanów Zjednoczonych po to, by poznać dalsze losy Normandii i komandora Sheparda.
Dodano: Sam autor wypowiedział się dodając, że historię Sheparda tworzymy sami podczas grania i jego losy nie znajdą się w powieści. Jednak kilka znanych twarzy ma się pojawić, wraz z nowymi, które odegrają ważną rolę w Mass Effect 2.

No i na pewno ME2 będzie ładniejsze od jedynki (wystarczy porównać Eden Prime i Ilos), choć jakiegoś super skoku nie ma co się spodziewać

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #644 dnia: Stycznia 06, 2008, 14:45:19 pm »
Rozważań na temat fabuły ciąg dalszy:

POK

• MIR
« Odpowiedź #645 dnia: Stycznia 06, 2008, 14:59:26 pm »
Rozważań na temat fabuły ciąg dalszy:

Jeśli bym miał stawiać jaki będzie główny motyw dwójki to dałbym:
A) Najazd na Mgławicę Perseusza i pełna walka z osłabionym gethami.
B) Walka z Systemami Terminusa.
C) Obydwa razem :)

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #646 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:04:10 pm »
A) Najazd na Mgławicę Perseusza i pełna walka z osłabionym gethami.
B) Walka z Systemami Terminusa.
C) Obydwa razem Smile
O, dobry pomysł!  :smile: Z tym że pod koniec Shepard
A co do Gethów to w sumie oni są całkiem ciekawi teraz, kiedy

POK

• MIR
« Odpowiedź #647 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:15:20 pm »
Będzie ostro :D

Trufs

• Proletariusz
  • Reputacja: 0
  • W N C !!!
« Odpowiedź #648 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:15:39 pm »
Heh jako ze to jest temat o ME to raczej powinno das sie pogadac bez spoilerow... no ale co tam, odnosnie fabuly w 2jce:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #649 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:23:56 pm »
Od dwójki oczekują większego zróżnicowania i ilości planet. Fabuła na pewno da radę.

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #650 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:26:10 pm »
W sumie to właśnie

Trufs

• Proletariusz
  • W N C !!!
« Odpowiedź #651 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:35:54 pm »
Lupi:

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #652 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:43:11 pm »

Trufs

• Proletariusz
  • W N C !!!
« Odpowiedź #653 dnia: Stycznia 06, 2008, 16:33:12 pm »

POK

• MIR
« Odpowiedź #654 dnia: Stycznia 06, 2008, 16:48:00 pm »
lupi -

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #655 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:24:00 pm »
Po co tak gdybać, no po co?

Zresztą - wszystko, co związane z renegatem, jest tym drugim, nieważnym. Jeżeli chcecie gdybać, to myślę, że tylko pod kątem zakończenia idealisty. Wypuszczona matka Raknii hula po galaktyce, a Wrex przeszczepia sobie jądra.

Sam myślę, że jeżeli druga część będzie kontynuowała wątki z pierwszej, to raczej będzie inna drużyna, może i główny bohater. W nowej drużynie jakiś Hanar, Volus i Ekorian, aha no i jakaś Raknii.

Właśnie skończyłem poziom szaleństwa i nie było aż tak źle. W drużynie miałem Tali i Liarę (sam żołnierzem będąc). Standardowo - najtrudniejsi Kroganie z niewrażliwością/barierą rzucający się do walki wręcz - to jest zmora poziomu zabójczego i szaleńczego. W ogóle nie ruszałem zadań dodatkowych, bo wymiotuję tym "seek & destroy". Bez problemu osiągnąłem 60 poziom (lecz zwykły poziom i zabójczy kończyłem z prawie wszystkimi zadaniami).

Niezła heca na poziomie szaleństwa jest na Noverii - Raknie jednym splunięciem zabierają 90% życia. Nie lepiej z jakimiś ciężkimi wieżyczkami czy pancernikami - Mako w mig pada, ale metoda - strzał i skok - działa idealnie. Po przeskoku ze zwykłego poziomu na zabójczy, po szaleńczym spodziewałem się czegoś jeszcze trudniejszego. Właściwie to nie było tak źle, Saren nawet Shepardowi tarczy nie zdjął. Gorąco było z sondami rakietowymi i Behemotami, ale do przejścia, szczególnie z adeptem w drużynie (podnoszenie jest nieocenione).

Szkoda, że limit omni-żeli i pieniędzy kończy się na 999 i 10 milionach bez jednego. Nie ma co potem robić ze sprzętem. Całą drużynę uzbroiłem w najlepsze bronie z optymalnymi, tak mi się wydaje, ulepszeniami. Jedynie pancerze nie do końca skompletowałem. Asari i Alenko muszą zadowolić się jakimś badziewiem. Reszta w Kolosach X z podwójnymi tarczami +160.

Teraz zacząłem grać adeptem, dużo ciekawiej się gra niż żołnierzem, szkoda, że od razu nie wybrałem tej klasy. Nie ma to jak podnieść i wyrzucić w kosmos.

Aha - szaleńczy poziom skończyłem w 5 godzin i 49 minut! Mit o długości RPG-ów obalony.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2008, 17:31:40 pm wysłana przez setezer »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #656 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:34:40 pm »
@setezer - akurat prawdziwy Shep - wychowany przez ulicę i cechujący się umiejętnością przetrwania, wydaje się postacią neutralną. Nie idealistą, nie renegatem, ale kimś pośrodku.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #657 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:51:55 pm »
Gra jest poprawnie polityczna - wyobrażasz sobie, że aby ktoś skazał na śmierć "szefostwo" Unii Euro... tj. Rady?

Hm, swoją drogą, gdy grałem jako idealista to poparłem tę partię z okręgów, a gra mi wlepiła punkty renegata???

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #658 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:57:05 pm »
Tak, bo ta partia jest przeciwna obcym - idealista nie powinien ich poprzeć.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #659 dnia: Stycznia 06, 2008, 18:03:53 pm »
Nie zrozumiałeś żartu, a szkoda.

Rada i ta partia wybitnie kojarzy mi się z UE i jakimiś konserwatywnymi, prawicowymi partiami, chociażby w Polsce. To, że mam prawicowe poglądy skłoniło mnie do poparcia tej partii, choć wiedziałem, że dostanę punkty renegata (opcja dialogowa z dołu). Tyle.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #660 dnia: Stycznia 06, 2008, 18:05:59 pm »
Fakt. Moja wina.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #661 dnia: Stycznia 06, 2008, 18:28:25 pm »
Takie ciekawostki,/wskazówki dla tych co punkciki zbierają (sam mam je w poważaniu, ale akurat te z Mass Effect dobrze motywują do szperania, kolejnych prób):

- Scholara można zdobyć zanim pierwszy raz się odleci z Cytatedli. Większość informacji wpada automatycznie, ale kilka trzeba wydusić z rozmówców. Osiągnięcie wpadło mi dopiero za trzecim razem, zawsze mi czegoś brakowało (a to Protean, a to Opiekunów czy Batarian). Wpis o tych pierwszych wpada po dokładnej rozmowie z Nihlusem i Andersonem tuż przed misją Eden Prime (opcje dialogowe z lewej strony). O opiekunach od Wirtualnej inteligencje stojącej przed windą do wieży (sektory prezydium). Batarianie, to tuż po staniu się widmem, o ile dobrze pamiętam, to Anderson stojąc w dokach o nich wspomina.

Poza tym Raknii, to od WI przed pomnikiem Krogana (prezydium, okolice Metresy/Emporium), również po zabiciu Benezji na Noverii czy po misji na niezbadanym świecie (ta, co się rozwala gniazdo Raknii) oraz Hanarzy - albo kupiec z Emporium albo na Noverii (zadanie z przemytem). Reszta wpada automatycznie, o ile przyłączy się do drużyny Tali i Wrex.

- Osiągnięcia "ally" są prawdopodobnie liczone z zadaniami głównymi. Łącznie trzeba wykonać (głównych/pobocznych) 61. Po tylko wpadły mi punkty za Ashley, a do Garrusa musiałem jeszcze kilka zadań wykonać (bowiem zdobyłem go później, dwa lub trzy zadania zrobiłem bez niego). Także jeżeli ktoś chce zaliczyć "Asari ally", to najlepiej w ogóle w Cytadeli z nikim nie rozmawiać i od razu lecieć na Therum (można olać nawet zadanie z Wrexem, wystarczy nie przyjąć go do ekipy) - różnie potem bywa z niezbadanym światem.

- Romansik kobiety może być z Alenko (tego nie sprawdzałem, ale widać po opcjach dialogowych i np. ma Eden Prime to Alenko, zamiast Ashley, wpada na przekaźnik) i z Liarą(!!!).

- Za przejście na zabójczym i szaleńczym dostaje się obrazki gracza, co prawda ohydne, ale zawsze to jakiś prezent za wysiłki (jeden obrazek to logo N7, a drugi, to nie wiem co).

- Po zdobyciu 60 poziomu znika licznik doświadczenia i nawet nie pokazują się punkty za zabitych. Przydałyby się poziomy 61-70.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2008, 18:30:58 pm wysłana przez setezer »

Yasiu

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #662 dnia: Stycznia 07, 2008, 15:06:34 pm »
Mam problem ze znalezieniem ostatniego Opiekuna.
Nie zgadza się nawet z opisem i znalazłem podobny problem:
"W tym opisie jest jeden błąd, albo przynajmniej tak mi się wydaje.
Opiekuna w Prezydium umieszczonego przy drugim terminalu Aviny nie da sie zeskanowac bo WI sie przyczepia, ze nie mozna mu przeszkadzac.
Ja zamknalem tego questa nie skanujac tego opiekuna tylko jednego, ktorego nie ma na powyzszej liscie (w ambasadzie Volusów i Elkorian)
pozdrawiam,
h1"
Ale tam też go nie ma.
Jakaś podpowiedź ?
ok już znalazłem, pojawił się sam. dziwne
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2008, 15:32:49 pm wysłana przez Yasiu »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #663 dnia: Stycznia 07, 2008, 15:15:20 pm »
Miałem to samo.

1. Avina się przyczepia, ale skan Opiekuna obok niej jest zaliczany.

2. W tym opisie jednego z Opiekunów w ogóle brakuje - chyba tego w ambasadzie volusów i elcorian, tuż obok ambasady ludzi.

Ściągnij sobie to - http://rapidshare.com/files/79588630/Mass_Effect_-_Poradnik_Gry-OnLine.pdf.html - wszystkich masz zaznaczonych na mapach.

Sora

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #664 dnia: Stycznia 11, 2008, 20:25:14 pm »
Dobra wlasnie odpalilem i pierwsze pytanko. Czy to powinno tak sniezyc i czy pozniej przestanie ? :) bo nie podoba mi sie ten "efekt"

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #665 dnia: Stycznia 11, 2008, 20:28:27 pm »
Ziarnistość możesz wyłączyć w opcjach.

Sora

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #666 dnia: Stycznia 11, 2008, 20:30:25 pm »
no i o to chodzilo :) masz plusika w nagrode

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
« Odpowiedź #667 dnia: Stycznia 21, 2008, 19:04:20 pm »
Takie pytanko. Gram drugi raz, miałem zadania dla Wrexa (pancerz) i Garusa (lekarz). Czy dla reszty ekipy też są dodatkowe zadania?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #668 dnia: Stycznia 21, 2008, 21:47:00 pm »
Ja zrobiłem jeszcze dla Tali (dyski gethów)  :cool:

crasch

• He?
  • Bohater wojny GOjczyźnianej
« Odpowiedź #669 dnia: Stycznia 21, 2008, 21:57:42 pm »
Słuchajcie ostatnio myślę nad zakupem Mass Effecta, ale wyczytałem, że mocno chrupię i tekstury wczytują sie na oczach gracza (?) - ile to ma wspólnego z prawdą i jak to wpływa na rozgrywkę?

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #670 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:02:06 pm »
Słuchajcie ostatnio myślę nad zakupem Mass Effecta, ale wyczytałem, że mocno chrupię i tekstury wczytują sie na oczach gracza (?) - ile to ma wspólnego z prawdą i jak to wpływa na rozgrywkę?
Tekstury się doczytują to fakt (mi to zupełnie nie przeszkadza) a chrupało rzadko (szczególnie w pełnych bazach podziemnych) co w sumie tez nie było jakieś strasznie.
Zdecydowanie nie możesz dopuścić do tego żeby taka genialna gra Cię ominęła przez jakieś drobne potknięcia programistów spowodowane pośpiechem czy też ograniczeniami.

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
« Odpowiedź #671 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:45:24 pm »
Ja zrobiłem jeszcze dla Tali (dyski gethów)  :cool:

A fakt, to też miałem, tylko, że w kolejności - zdobyłem dysk, pogadałem z nią, a nie pogadałem, pojawił się quest, zdobyłem. Ktoś miał dla reszty zadania?

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #672 dnia: Stycznia 22, 2008, 15:32:34 pm »
Są tylko te trzy zadania, przeszedłem grę na wszystkie możliwe sposoby, także możesz mi zaufać.

Dysk dla Tali uruchamia się po wybiciu gethów z 5 stacji (zabranie informacji z komputera). Zadanie Wrexa przy 3 rozmowie z nim (czyli po przejściu dwóch głównych planet), z Garrusem podobnie.

Na najwyższy poziom trudności polecam biotyka, potem odpowiednia specjalizacja i można zadawać obrażenie podczas zastoju (nieocenione na krogan) albo podniesienie wraz z rzutem. Najgorzej gra się inżynierem, niezbyt efektywne umiejętności.

Dzisiaj ostatecznie z ME skończyłem, wspaniała gra, wszystkim polecam.

Sora

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #673 dnia: Stycznia 23, 2008, 11:50:26 am »
Niesamowita gra, wlasnie ukonczylem poraz 1 po 24h, ale nie zaliczylem wszystkeigo co chcialem, zaraz zaczynam 2 raz i na tym napewnoe sie nie skonczy.
Mam takie pytanko:

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #674 dnia: Stycznia 23, 2008, 12:02:48 pm »

nakimushi

• Gość
« Odpowiedź #675 dnia: Stycznia 23, 2008, 13:44:14 pm »
no spoko gierka_bardzo fajny klimacik i bardzo ladna grafika/

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #676 dnia: Lutego 03, 2008, 10:04:03 am »
też przeszedłem. niesamowity klimat space przygody, ponad 26 godzin zabawy i 49 lvl na końcu gierki. 

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
« Odpowiedź #677 dnia: Lutego 03, 2008, 13:15:38 pm »
Przechodzą drugi raz i myślałem, że w pierwszym podejściu wykonałem z milion wątków pobocznych, a teraz okazało się, że pominąłem połowę. Wielka gra.

Leenk

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #678 dnia: Lutego 06, 2008, 23:07:37 pm »
Było już? 10 marca dodatki do ściągnięcia... 400pkt.
http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?aid=32818

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
« Odpowiedź #679 dnia: Lutego 07, 2008, 10:01:55 am »
Tylko 90 minut, ale i tak kupię  :P