Tylko wiesz, Japonia jest dluga, wiec robienie wypadow z Tokyo nie ma sensu bo na jednej linii kolejowej ktora idzie na zachod/poludnie od Tokyo masz po kolei Nagoye, Kyoto, Osake i Hiroshime (popatrz na mapie) wiec 1-2 dni wypad do Hiroshimy i powrot do Tokyo nie ma sensu jak po drodze masz Osake. Ja bym sobie dal spokoj z tym konceptem "bazy", chyba ze urzadzisz ja w Osace albo Kyoto. W Kansai wszystko jest w miare blisko (Osaka, Kyoto i Nara sa 30-60 min pociagiem jedno od drugiego, Nagoya jest dosc blisko, Tokyo i Hrioshima sa mniej wiecej w tej samej odleglosci, tylko w przeciwnych kierunkach.
W Tokyo to Shibuya/Harajuku, Ginza + Imperial Palace, Akihabara, jest multum pieknych parkow i ogrodow (Yoyogi, Ueno, Shinjuku Gyoen, Hama Rikyu), Roppongi jesli chcesz zobaczyc miasto w miescie + kluby, jak Ci sie chce wstac o 3 nad ranem to targ rybny tsukiji, jest mnostwo observation deckow (jak chcesz za darmo to Shinjuku Metropolitan Govmt Building, na Mori Tower w Roppongi mozesz wyjsc na heli pad - chyba jedyny deck gdzie mozna wyjsc na zewnatrz, i w cenie biletu jest wstep do swietnego muzeum sztuki wspolczesnej), night life to Shnjuku, Ikebukuro (studenci) i Roppongi (kluby), poza tym Odaiba (Rainbow Bridge i Big Sight, no i life-size Gundam).
Yokohama jest rzut kamieniem od Tokyo, piekny port i najwieksze w Japonii chinatown.
W Kyoto ze 2-3 dni jak nic, jest nieskonczonosc rzeczy do ogladania, przy czym te najbardziej popularne (Arashiyama, Kiyomizudera, Kinkakuji, Gion sa zawalone turystami jak disneyland).
Osaka = jedzenie, poza tym zamek, Dottonbori i pare innych rzeczy. Nagoya podobnie, jedzenie, zamek, jest kilka roznych muzeow Toyoty ktore warto zobaczyc i bardzo ciekawe Science museum.
Jak jestes w okolicy Osaki/Kyoto to polecam sie nawet na pol dnia wybrac do Nary, male miasteczko, pierwsza stolica, Toda-ji (najwiekszy drewniany budynek na swiecie) z wielkim Buddha w srodku robi wrazenie, i wszedzie biegaja urocze jelonki.
W Hiroshimie nie bylem.
Ja bardzo lubie region Chuubu (Nagano/Takayama/Kanazawa), piekne gory, natura, urocze male miasteczka, Kanazawa jest fantastyczna alternatywa dla Kyoto (mniej turystow), ale niestety nie lezy to na glownej trasie shinkanesnow wiec wiekszosc turystow to omija.
Z Tokyo warto sie wybrac na jeden dzien do Nikko, Hakone albo Fuji Five Lakes.