Troche beka ten cały RT na konsolach. Pożeracz mocy, który robi niewielką róznicę.
Przez to g*wno Legion na next genach bedzie chodzil w podobnej rozdzialce i fps jak na starych konsolach
RT dobra rzecz. Miałem przyjemność ogrywać
Control na PCMR z wykorzystaniem tej technologii i różnica w stosunku do konsolowej wersji jest ogromna. Inna sprawa, że w formie w jakiej oni to przedstawiają jest średnia. Bo już dawno można było kpić z blacharzy, że
Tomb Raider z RT schodzi do wartości konsolowych z cyferkami.
Z innymi grami też różowo nie jest.
Podałeś trafny przykład, bo taki DMC V na One X hula w 2160p, na Pro w 1800p i w obu przypadkach trzyma niemal cały czas 60 k/s, a na nowych konsolach z wykorzystaniem RT będzie to albo 4k i 30 klatek (więc marność jak na slaszera i koniec 2020r.), albo 1080p i 60 k/s, czyli też rozdzielczość, której już nie powinno się oglądać.
Tu też się zgodzę, że RT jest super. Ale w wielu grach nie będzie się opłacało go używać, bo jednak strasznie dużo zasobów bierze i lepiej przeznaczyć moc na co innego. Pewnie dopiero wersje Pro na luzie RT ogarną.
Też uważam, że minimum dla PS5 i XSX powinno być 1440p. Rozdzielczość 1080p powinna być zarezerwowana dla XSS.
Zgadzam się. Oczywiście należy pamiętać, że większość (znaczna większość) graczy, to gracze niedzielni. Takiem, jak włączysz 30, a 60 klatek, to machną na to ręką. Ba, przecież u nas na forumku są grający z krwi i kości i wielu twierdzi, że 30 klatek w zupełności wystarczy - pamiętam jak z becetem szermierkę słowną w tym aspekcie prowadziłem w temacie
Last of Us, bo facet nie dał sobie udowodnić, że 60 ramek w takiej grze jest o wiele lepszym rozwiązaniem.
Ostatnio, gdy platynowałem
Nioszka II, przełączyłem kilka razy na tryb 4k i 30 klatek. Nie ma opcji, by przy wyborze fHD i 60 wybrać te pierwszą, oczywiście dla mnie. To, że wielu wybierze ostrzejszy obraz jest pewne.
Kilka tyg. temu oglądałem recenzję quaza. To nie jest gracz niedzielny. Ma sporą wiedzę z zakresu gier, zresztą zarabia na tym i też stwierdził, że jak ma wybór, to wybierze 4k nawet kosztem animacji.
Więc z liczbami jest różnie, ale głównie na zasadzie "hej, kupiłem nowy 4k tv, to co ja tam będę w niższych rozdzielczościach grał".
1440p na nowej generacji powinno być absolutnym minimum. Włączyłem ostatnio
Krasza 4 sobie. Śliczna gra z zachwycająca płynnością animacji, ale obraz mógłby być ostrzejszy - dla przypominania One X i Pro to 1080p i 60 klatek.
Jasne, że 4k będzie zawsze lepsze, bo ostrzejsze, ale .... hej. Jakiś czas temu miałem przyjemność grać w
Dejs Gon. Niby 1440p, a obraz zachwyca.
Tylko animacja nieco solą w oku, ale i tak wolałbym 1440p i 60 k/s, niż 4k i 30 klatek.
Dlatego cieszę się, że w Demonach 60 klatek będzie przy dynamicznym 4k.